,,W bieżącym roku sprzedaż Permediów może spaść aż o dwie trzecie.
Zakłady Chemiczne Permedia dotychczas 2/3 przychodów czerpały z produkcji związków niklu, a 1/3 z produkcji pigmentów. W lutym zarząd postanowił tymczasowo wstrzymać produkcję związków niklu. Członek zarządu Zakładów Chemicznych Permedia, Tomasz Zarzyka, w rozmowie z "Parkietem" potwierdza, że tegoroczna sprzedaż w związku z tym może sięgnąć poziomu 1/3 zesłorocznej, która wyniosła 42,88 mln zł. - Zarząd nie patrzy jednak tylko na przychody. Dla nas istotniejsze są marże, a te w segmencie pigmentów są na znacznie wyższym poziomie, niż przy produkcji związków niklu - mówi w dzienniku.
Tomasz Zarzyka powiedział też dziennikowi, że zarząd Zakładów zakłada zamknięcie tego roku na plusie.
Jednocześnie zapewnił w dzienniku, że firma nie likwiduje wydziału związków niklu, w każdym momencie może wznowić produkcję, musi jednak być ona rentowna.
- Na razie prowadzimy testowe prace nad rozpoczęciem innego rodzaju produkcji, wciąż na bazie niklu i kobaltu. Rozważamy kooperację z innymi wytwórcami - mówi w "Parkiecie" Zarzyka.
Jednocześnie Tomasz Zarzyka informuje w "Parkiecie", że raczej nie chodziłoby o wysokie marże, ale o dużą skalę działalności przy niższych marżach. - Nie byłaby to jednak nasza podstawowa działalność, a jedynie rodzaj dywersyfikacji w stosunku do produkcji pigmentów - zastrzega Zarzyka.
Core businessem firmy pozostaje segment pigmentów. - Sprzedaż moglibyśmy zwiększyć m.in. poprzez wprowadzenie nowych produktów, adresowanych także do innego segmentu odbiorców niż dotychczasowy. Do tej pory skupialiśmy się wyłącznie na branży budowlanej lub pochodnych. W tym miesiącu zaczynamy wprowadzać pierwsze nowe produkty - specyficzne koncentraty do barwienia folii - mówi w "Parkiecie" Zarzyka.
Zakłady zamierzają zwiększyć moce produkcyjne w dziedzinie pigmentów. - Kupiliśmy już jedną nową maszynę, która zostanie zamontowana w kwietniu - dodaje członek zarządu. Plany inwestycyjne na ten rok sięgają 1 mln zł. "
PS. Co z tego, że produkcja stoi? Jeśli ktoś prowadził kiedyś firmę, to wie, że nie produkuje się czegoś niepotrzebnego, lecz szuka się sposobu wyjścia z kryzysu. Ja zostaję przy Permedii. Na przekór czesiom.
Duże marże w Permedii to już były na pgmentach ale to 2-3 lata temu,Na koncentratach do foli to można się dorobić garba.Facet od marketingu bez wyobrażni.Spadek sprzedaży pigmentów w stosuku do 2007 r opołowę.życzę dobrego samopoczucja zarządowi spólłki.
Człowieku trochę zwolnij i zastanów się, kim jest ten Zarzyka dla Ciebie,że mu tak wierzysz? Jaką wiedzą dysponuje człowiek,który babrał się w środkach przeczyszczających? Takie bajki to może mówić każdy z nas.Radzę trochę dystansu do tego co się dzieje z kursem tej spółki.Na minimalne wzrosty decydują nie wyniki ani snucje opowieści na bardzo krótką przyszłość ale gra właściciela pakietu większościowego.
koncentraty do folii - ale jaja , proponowana cena 6 zł przy cenie głównegoi składnka 6,20.
Doliczyc jeszcze koszty produkcji to będzie ok 3 zł straty na kg. świetna perspektywa aby tak dalej.
koncentraty do folii - ale jaja , proponowana cena 6 zł przy cenie głównegoi składnka 6,20.
Doliczyc jeszcze koszty produkcji to będzie ok 3 zł straty na kg. świetna perspektywa aby tak dalej.
ze zdumieniem i zażenowaniem przyjąłem wypowiedź Pana Zarzyki dla "Parkietu"
To kompromitacja .... ten człowiek nie ma zielonego pojęcia o firmie , marketingu i produkcji .....a ta "nowa maszyna" to przestarzała wytłaczarka do produkcji koncentratów pigmentowych której od dłuższego czasu nikt nie potrafi uruchomić. Panie członku zarzadu .........do cukierków lub środków przeczyszczających
Powodznia!!!!
NO !!
Specjalistów tu jak nigdzie! Co mnie obchodzi co mówi Zarzyka?! Ma w gazecie mówić o wszystkich planach?? To już nie ma czegoś takiego jak tajemnica? Mówi, że coś robią, a czas pokaże co.
Prowadził tu któryś z malkontentów własną firmę kiedyś, choćby budkę z piwem? Kto prowadził, to wie, że można jechać na stratach rok i dłużej... Ynwestory...
Koło pióra lata mnie kurs spółki. Obecny i przyszły. Jeśli ktoś szczerze ostrzega, to dzięki, ale czas pokaże. Szczęka opada przy skali ataków na spółkę. Napewno jest to wysoce podejrzane. Tu wypowiedź, kogoś kto nie gra:
,,Komentarze na takim forum mogą pisać zarówno ludzie firmie tej przychylni, jak i nieprzychylni, jest to też idealne miejsce do manipulacji. Przeczytałem kilka komentów i mam wrażenie, jakby ktoś chciał zniechęcić ludzi do tej firmy. Być może chodzi właśnie o to, by ludzie wyzbyli się akcji, a ktoś mógł je tanio wykupić."
Pozbyto się co niektórych z firmy? Czy może kupili akcje po 150 i sprzedali np. po 15 zł i pomieszało im się w głowach od takiej straty? Porażki trzeba przyjmować z podniesionym czołem, jak i ja przyjmę, jeśli stracę. Co to byłaby za gra, bez ryzyka, a?
LUDZIE, Armagedon! Wywalać PKC! Za miesiąc kurs akcji po 0,04 zł. Ratujcie kase! Ratujcie, bo załamani wyskoczycie z okna wieżowca na Książęcej!
Ktoś, kto pisze, że to najgorsza spółka na gpw, to niech sprzeda i kupi sobie firmę, która żyje ze sprzedaży akcji. Trzymam dla zasady i tyle.
Eksport związków niklu do Bochemie s.r.o.zawsze odbywał się na podstawie wieloletnich dwustronnych umów gdzie m.innymi określano cenę kg wyrobów w USD.
Panie Zarzyka ..... jak to jest , ze w roku 2007 kiedy USD = 2,40 PLN eksport był opłacalny a w 2009 r kiedy USD = 3,70 PLN już nie i zlikwidowano produkcję.
Bajki to niech Pan opowiada swoim dzieciom.
Skad wiecie ze cena za 1 kg nie zmienila sie w tym czasie ?
Kurs usd wzrosl o 50%, a jak cena niklu, w oparciu o ktora byla kiedys kalkulowana cena ?
W raporcie jest zapisany wynik na sprzedazy podmiotom powiazanym i nie jest on powalajaco dodatni, a czesto i nie jest dodatni....
Sprawdzcie w raporcie.
Sandał jesteś równy gość. Takie bzdury to może p.zarzyka opowiadać tylko pismakom i tym co o permedii wiedzą tylko tyle ile z forum bankiera. Ci co mieli choć raz do czynienia z nowymi kadrami zarządzającymi wiedzą doskonale jaka świetlana przyszłośc czeka tę spółkę ( a raczej pomroczność kompletna)
do mrvice i innych oszołomów.
Tak bardzo wychwalany spec pan zarzyka już od ponad roku został wylany z firmy za fachowość , wkrótce jak donoszą z podziemia ma opuścić szeregi zarządu kolejna specjalstka dzięki której odeszło wielu cennych fachowców i co przyczyniło się do znacznego wzrostu? zysku. Oznacza to że Pan Prezes zaczął nowy tok myślenia , chyba nadchodzi czas aby zacząć teraz skupować akcje bo może coś w tej firmie w końcu zacznie się dziać pozytywnego.
Dnia 2009-03-25 o godz. 15:18 mrvice napisał(a):
[...]
Zakłady
> zamierzają zwiększyć moce produkcyjne w dziedzinie
> pigmentów. - Kupiliśmy już jedną nową maszynę, która
> zostanie zamontowana w kwietniu - dodaje członek zarządu.
> Plany inwestycyjne na ten rok sięgają 1 mln zł. "
> PS. Co z tego, że produkcja stoi? Jeśli ktoś prowadził
> kiedyś firmę, to wie, że nie produkuje się czegoś
> niepotrzebnego, lecz szuka się sposobu wyjścia z kryzysu.
> Ja zostaję przy Permedii. Na przekór czesiom.
Ni i dobrze ze zostajesz, ale czy zostałeś??
Kurs akcji tamtego dnia był 5,10 zł na zamknięciu (2009-03-25),
Dzis 18 -04-2011 16,15 zł, czyli ponad 3 razy tyle.
Gdybym miał zająć się produkcją, to tylko chemiczną ze względu na opłacalność.
To chyba oczywiste... poza produkcją akcji. Pozdrawiam zapakowanych, szczególnie Inwestorka i Tom Toma.
A mnie to nie pozdrawiasz ja cały czas tutaj obecny od wrzesniowej górki, podejrzewam ze chyba nikt z was niema tyle tys. szt. tego badziewia co ja, ale bede z tą kurwa do konca mojego lub jej..