• Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: mrvice [213.158.196.*]
    ,,W bieżącym roku sprzedaż Permediów może spaść aż o dwie trzecie.
    Zakłady Chemiczne Permedia dotychczas 2/3 przychodów czerpały z produkcji związków niklu, a 1/3 z produkcji pigmentów. W lutym zarząd postanowił tymczasowo wstrzymać produkcję związków niklu. Członek zarządu Zakładów Chemicznych Permedia, Tomasz Zarzyka, w rozmowie z "Parkietem" potwierdza, że tegoroczna sprzedaż w związku z tym może sięgnąć poziomu 1/3 zesłorocznej, która wyniosła 42,88 mln zł. - Zarząd nie patrzy jednak tylko na przychody. Dla nas istotniejsze są marże, a te w segmencie pigmentów są na znacznie wyższym poziomie, niż przy produkcji związków niklu - mówi w dzienniku.

Tomasz Zarzyka powiedział też dziennikowi, że zarząd Zakładów zakłada zamknięcie tego roku na plusie.
    Jednocześnie zapewnił w dzienniku, że firma nie likwiduje wydziału związków niklu, w każdym momencie może wznowić produkcję, musi jednak być ona rentowna.

- Na razie prowadzimy testowe prace nad rozpoczęciem innego rodzaju produkcji, wciąż na bazie niklu i kobaltu. Rozważamy kooperację z innymi wytwórcami - mówi w "Parkiecie" Zarzyka.

Jednocześnie Tomasz Zarzyka informuje w "Parkiecie", że raczej nie chodziłoby o wysokie marże, ale o dużą skalę działalności przy niższych marżach. - Nie byłaby to jednak nasza podstawowa działalność, a jedynie rodzaj dywersyfikacji w stosunku do produkcji pigmentów - zastrzega Zarzyka.

Core businessem firmy pozostaje segment pigmentów. - Sprzedaż moglibyśmy zwiększyć m.in. poprzez wprowadzenie nowych produktów, adresowanych także do innego segmentu odbiorców niż dotychczasowy. Do tej pory skupialiśmy się wyłącznie na branży budowlanej lub pochodnych. W tym miesiącu zaczynamy wprowadzać pierwsze nowe produkty - specyficzne koncentraty do barwienia folii - mówi w "Parkiecie" Zarzyka.

Zakłady zamierzają zwiększyć moce produkcyjne w dziedzinie pigmentów. - Kupiliśmy już jedną nową maszynę, która zostanie zamontowana w kwietniu - dodaje członek zarządu. Plany inwestycyjne na ten rok sięgają 1 mln zł. "

PS. Co z tego, że produkcja stoi? Jeśli ktoś prowadził kiedyś firmę, to wie, że nie produkuje się czegoś niepotrzebnego, lecz szuka się sposobu wyjścia z kryzysu. Ja zostaję przy Permedii. Na przekór czesiom.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~pac. [84.201.217.*]
    Duże marże w Permedii to już były na pgmentach ale to 2-3 lata temu,Na koncentratach do foli to można się dorobić garba.Facet od marketingu bez wyobrażni.Spadek sprzedaży pigmentów w stosuku do 2007 r opołowę.życzę dobrego samopoczucja zarządowi spólłki.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~ja [84.10.23.*]
    Człowieku trochę zwolnij i zastanów się, kim jest ten Zarzyka dla Ciebie,że mu tak wierzysz? Jaką wiedzą dysponuje człowiek,który babrał się w środkach przeczyszczających? Takie bajki to może mówić każdy z nas.Radzę trochę dystansu do tego co się dzieje z kursem tej spółki.Na minimalne wzrosty decydują nie wyniki ani snucje opowieści na bardzo krótką przyszłość ale gra właściciela pakietu większościowego.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~czesio2008 [83.7.90.*]
    koncentraty do folii - ale jaja , proponowana cena 6 zł przy cenie głównegoi składnka 6,20.
    Doliczyc jeszcze koszty produkcji to będzie ok 3 zł straty na kg. świetna perspektywa aby tak dalej.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: czesio2008 [83.7.90.*]
    koncentraty do folii - ale jaja , proponowana cena 6 zł przy cenie głównegoi składnka 6,20.
    Doliczyc jeszcze koszty produkcji to będzie ok 3 zł straty na kg. świetna perspektywa aby tak dalej.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~pracownik [84.201.210.*]
    ze zdumieniem i zażenowaniem przyjąłem wypowiedź Pana Zarzyki dla "Parkietu"
    To kompromitacja .... ten człowiek nie ma zielonego pojęcia o firmie , marketingu i produkcji .....a ta "nowa maszyna" to przestarzała wytłaczarka do produkcji koncentratów pigmentowych której od dłuższego czasu nikt nie potrafi uruchomić. Panie członku zarzadu .........do cukierków lub środków przeczyszczających
    Powodznia!!!!
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: tom.tom [80.50.127.*]
    oooooo "pracownik"
    Od razu widac ze specjalista od "marketingu i produkcji"

Jak to wszyscy sie na wszystkim znaja.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: mrvice [213.158.196.*]
    NO !!
    Specjalistów tu jak nigdzie! Co mnie obchodzi co mówi Zarzyka?! Ma w gazecie mówić o wszystkich planach?? To już nie ma czegoś takiego jak tajemnica? Mówi, że coś robią, a czas pokaże co.
    Prowadził tu któryś z malkontentów własną firmę kiedyś, choćby budkę z piwem? Kto prowadził, to wie, że można jechać na stratach rok i dłużej... Ynwestory...

Koło pióra lata mnie kurs spółki. Obecny i przyszły. Jeśli ktoś szczerze ostrzega, to dzięki, ale czas pokaże. Szczęka opada przy skali ataków na spółkę. Napewno jest to wysoce podejrzane. Tu wypowiedź, kogoś kto nie gra:
    ,,Komentarze na takim forum mogą pisać zarówno ludzie firmie tej przychylni, jak i nieprzychylni, jest to też idealne miejsce do manipulacji. Przeczytałem kilka komentów i mam wrażenie, jakby ktoś chciał zniechęcić ludzi do tej firmy. Być może chodzi właśnie o to, by ludzie wyzbyli się akcji, a ktoś mógł je tanio wykupić."

Pozbyto się co niektórych z firmy? Czy może kupili akcje po 150 i sprzedali np. po 15 zł i pomieszało im się w głowach od takiej straty? Porażki trzeba przyjmować z podniesionym czołem, jak i ja przyjmę, jeśli stracę. Co to byłaby za gra, bez ryzyka, a?

LUDZIE, Armagedon! Wywalać PKC! Za miesiąc kurs akcji po 0,04 zł. Ratujcie kase! Ratujcie, bo załamani wyskoczycie z okna wieżowca na Książęcej!

Ktoś, kto pisze, że to najgorsza spółka na gpw, to niech sprzeda i kupi sobie firmę, która żyje ze sprzedaży akcji. Trzymam dla zasady i tyle.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~sandał [84.201.210.*]
    Eksport związków niklu do Bochemie s.r.o.zawsze odbywał się na podstawie wieloletnich dwustronnych umów gdzie m.innymi określano cenę kg wyrobów w USD.
    Panie Zarzyka ..... jak to jest , ze w roku 2007 kiedy USD = 2,40 PLN eksport był opłacalny a w 2009 r kiedy USD = 3,70 PLN już nie i zlikwidowano produkcję.
    Bajki to niech Pan opowiada swoim dzieciom.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~pr. [84.201.217.*]
    Popieram sandała.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: tom.tom [213.134.143.*]
    Skad wiecie ze cena za 1 kg nie zmienila sie w tym czasie ?

Kurs usd wzrosl o 50%, a jak cena niklu, w oparciu o ktora byla kiedys kalkulowana cena ?
    W raporcie jest zapisany wynik na sprzedazy podmiotom powiazanym i nie jest on powalajaco dodatni, a czesto i nie jest dodatni....
    Sprawdzcie w raporcie.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: czesio2008 [83.7.105.*]
    Sandał jesteś równy gość. Takie bzdury to może p.zarzyka opowiadać tylko pismakom i tym co o permedii wiedzą tylko tyle ile z forum bankiera. Ci co mieli choć raz do czynienia z nowymi kadrami zarządzającymi wiedzą doskonale jaka świetlana przyszłośc czeka tę spółkę ( a raczej pomroczność kompletna)
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~były robol [84.201.210.*]
    jedno jest pewne .... spółka się już nie podniesie . To już koniec !!!!!
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: mrvice [213.158.196.*]
    Dnia 2009-03-26 o godz. 16:20 ~były robol napisał(a):
    > jedno jest pewne .... spółka się już nie podniesie . To już
    > koniec !!!!!

Tak, koniec. Dziękuję za wypowiedź, ale muszę już opuścić giełdę. Idę rzucić się pod pociąg.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~akt.robol. [84.201.217.*]
    Były robol ma rację.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: tom.tom [213.134.143.*]
    popieram
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~wit [195.205.81.*]
    wszyscy maja racje a kto nie ma racji to też ma racje!!!!!!!!!!!!

Serdecznie pozdrawiam wszystkich co maja racje.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~mrvice [188.147.255.*]
    Czesiu, gdzie się podziałeś antywskaźniku i analityku?
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~czesio2008 [79.185.108.*]
    do mrvice i innych oszołomów.
    Tak bardzo wychwalany spec pan zarzyka już od ponad roku został wylany z firmy za fachowość , wkrótce jak donoszą z podziemia ma opuścić szeregi zarządu kolejna specjalstka dzięki której odeszło wielu cennych fachowców i co przyczyniło się do znacznego wzrostu? zysku. Oznacza to że Pan Prezes zaczął nowy tok myślenia , chyba nadchodzi czas aby zacząć teraz skupować akcje bo może coś w tej firmie w końcu zacznie się dziać pozytywnego.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: tom.tom [80.50.127.*]
    Dnia 2009-03-25 o godz. 15:18 mrvice napisał(a):
    [...]

Zakłady
    > zamierzają zwiększyć moce produkcyjne w dziedzinie
    > pigmentów. - Kupiliśmy już jedną nową maszynę, która
    > zostanie zamontowana w kwietniu - dodaje członek zarządu.
    > Plany inwestycyjne na ten rok sięgają 1 mln zł. "

> PS. Co z tego, że produkcja stoi? Jeśli ktoś prowadził
    > kiedyś firmę, to wie, że nie produkuje się czegoś
    > niepotrzebnego, lecz szuka się sposobu wyjścia z kryzysu.
    > Ja zostaję przy Permedii. Na przekór czesiom.

Ni i dobrze ze zostajesz, ale czy zostałeś??

Kurs akcji tamtego dnia był 5,10 zł na zamknięciu (2009-03-25),
    Dzis 18 -04-2011 16,15 zł, czyli ponad 3 razy tyle.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~mrvice [83.9.153.*]
    Jestem bez przerwy.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~inwestorek [195.72.148.*]
    Ja już myślałem ,że ten pustak czesiu dał sobie spokój z permedią - dalej nadaje -- tak plajtuje w/g niego od 3,85 .
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~mrvice [83.9.180.*]
    Gdybym miał zająć się produkcją, to tylko chemiczną ze względu na opłacalność.
    To chyba oczywiste... poza produkcją akcji. Pozdrawiam zapakowanych, szczególnie Inwestorka i Tom Toma.
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~swiezak27 [83.9.195.*]
    A mnie to nie pozdrawiasz ja cały czas tutaj obecny od wrzesniowej górki, podejrzewam ze chyba nikt z was niema tyle tys. szt. tego badziewia co ja, ale bede z tą kurwa do konca mojego lub jej..
  • Re: Permedia - czytać ze zrozumieniem Autor: ~mrvice [83.6.217.*]
    Bądź pozdrowiony Świeżak i pamiętaj, że na giełdzie jak w klasztorze - cierpliwość jest cnotą xD
[x]
PERMEDIA -15,34% 8,00 2013-12-12 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.