Bloober otrzymał wynagrodzenie od konami. Konami pokryło wszystkie koszty związane z produkcją gry a Bloober dodatkowo zarobił na marży. Te pieniądze już są w spółce. Spółka może jeszcze zarobić na % od sprzedaży w momencie premiery (szczegółowych danych nie podano).
Konami pokrywa wszelkie koszty promocji i wydawnictwa.
Podsumowując Bloober na SH już zarobił jedyne co mu grozi to to że zarobi jeszcze więcej.
Spółka się rozwija i ma dwa duże zespoły produkcyjne (SilienHill dla Konami, Projekt C dla T2) plus rozwija poprzez spółkę zależną segment wydawniczy, dodatkowo spółki z grupy realizują projekty np dla Meta (plotki o Star Trek) oraz projekt VR z IP Skybound (plotkuje się o The walking dead).
W akcjonariacie mamy światowego giganta grupę Tencenta z udziałem w okolicach 20% oraz fundusz Esaliens o stanie posiadania w 2023 roku na poziomie około 6.5% (fundusz zwiększa stan posiadania w roku 2023).
To tak z grubsza bez szczegółów o filmach na podstawie ich gier, studiu w LA, własnym studiu motion capture i spółkach współpracujących realizujących gry z Bloober.
Zachęcam do zapoznania się z opublikowaną na stronie spółki strategia rozwoju na przyszłe lata.
Pani Laura powinna uczyć się kawału: Jak akcjonariusze nie odwołają swoich słów i wniosku o moje odwołanie, to jutro wypiełdalam z tej firmy – Jak to?! A co oni takiego powiedzieli – „Wypiełdalaj z tej firmy”
Przeczytałeś ze zrozumieniem ?
Spółka poza kosztami wytworzenia produktu otrzymuje wynagrodzenie w postaci marży. Więc pisanie że wyjdzie na zero jest jakimś nonsensem. Już zarobiła, już jest na plus a może zarobić jeszcze więcej na procencie od sprzedaży gry po premierze.
To chyba jasne że spółka nie wypłaca pensji swoim akcjonariuszom.
Na obecnym etapie nie planuje również wypłacać dywidendy ze względu na intensywny rozwój.
W związku z powyższym jako akcjonariuszom pozostaje nam zysk wygenerowany że sprzedaży akcji.
Zysk ten można osiągnąć kupując akcje w określonej cenie a następnie sprzedając je drożej.
Jak wspominałem w poście powyżej na swoje stronie internetowej spółka publikuje obraną strategie, zachęcam do zapoznania z nia ponieważ to również może Ci pomoc w odpowiedzi na twoje pytanie.
Jeśli interesuje Cię gwarantowany procent to zapraszamy do okienka z napisem "Lokaty".