Korekta po mocnych wzrostach...miejmy tylko nadzieję, że nie wrócić to trendu spadkowego. Choć liczę na mocne odbicie w następnych tygodniach na poziom 24-25.
Ta korekta, Ty chyba nie wiesz jak korekty wygladaja. Jeszcze jedna taka sesja i kurs ociera sie o minima roczne i mozna by nawet rzec historyczne. Wyglada na to ze ipo moglo byc ostatnim skokiem na kase a teraz biznes sie powoli zawija. Bo nie wyglada na to zeby sie pojawialy nowe duze projekty pod ktore mozna by grac... a koszty chocby samego bycia na gpw rosna.
Czemu twierdzisz, że nie ma tutaj potencjału na nowe duze projekty? Ostatnie działania firmy sugeuja zupełnie co innego. Sądzę wręcz, że mnogość nowych projektów może mocno zaskoczyć, a jej ilość przewyższać możliwości DB Energy. Choć moja perspektywa na spółkę jest nastawiona raczej na 2/3 lata do przodu.
Zalaczysz link? Czy piszesz o wywiadzie sprzed 1.5msca, ktorego nic nie wynikalo oprocz tego ze maja nadzieje na duzo projektow w tym roku, ale spolki musza sie zastanowic czy to oplacalne.. a ze male reaktory to moze zaczna sie budowac za 2 lata (ale tak na prawde to jest tyle zmiennych polityczno-prawnych ze nie wiadomo).
Spadek kursu jednoznacznie pokazuje w jakim punkcie jest teraz DB Energy.
Brak dużych kontraktów jest na pewno bolączką akcjonariuszy. Jednakże umowa z EFESO daje możliwości internacjonalizacja działalności spółki i pozyskiwanie kontraktów poza krajowym podwórkiem. Polityka klimatyczna UE również mocno wpłynie na zmianę podejścia przedsiębiorstw co do efektywności energetycznej. Odmrożenie cen energii PL w drugiej połowie 24 roku zapewnie też da do myślenia firmą energochłonnym. Pojawia się wiele narzędzi, aby sfinansować transformacje energetyczną w przedsiębiorstwach. Do tego rozwój SMR-ów, ale to już wizja dalszej przyszłości. Perspektywy na tej spółce są ogromne, choć bardziej na kolejne lata działalności.
Jestem przekonany, że nowe projekty pojawia się w tym roku, choć tylko Zarząd wie z iloma podmiotami trwają rozmowy.
W kwestii finansowania bieżącej działalności to jestem spokojny. Bankructwo spółce nie grozi, choć finansowo raporty nie mógłby być bardziej okazałe. Spółka bardzo wrażliwa na zmianę cen energii.