Kto kupił po 3-5 zł to słabo. Ale teraz sprzedawanie ponizej 2zl to chyba nie najlepszy pomysł.Zawsze są tacy co sprzedadzą w samym dołku, a inni skorzystają z okazji. Kupilem trochę w dzisiejszym dołku zawsze mogę dokupić jak będzie taniej.
Dobra informacja dla branży: podwyższone zostaną limity waloryzacyjne
Dlatego z dużą satysfakcją podchodzicie do nowych aneksów waloryzacyjnych.
- Oczywiście. Cieszymy się, że udało nam się przekonać GDDKiA do kolejnego podwyższenia limitów waloryzacyjnych. Branża oczekiwała 20 proc., stanęło na 15 proc. To nie pokrywa wzrostu kosztów, natomiast jest na pewno krokiem w bardzo dobrym kierunku.
Mam nadzieję, że także kontrakty kolejowe zostaną w podobny sposób zwaloryzowane, gdyż obecnie jesteśmy dopiero na etapie podpisywania pierwszej zmiany, czyli waloryzacji z 5 na 10 proc. limitu.
Mamy nadzieję, że zamawiający kolejowy także uzna, że wzrost kosztów był większy, gdyż wszystkie dane statystyczne i zmiany rynkowe pokazują wzrost koszyka budowlanego na poziomie przynajmniej 20 proc., więc waloryzacja np. o 15 proc. i tak nie pokryje wzrostu kosztów, które będą musieli ponieść wykonawcy.
2024 rok będzie czasem odblokowania inwestycji na rynku budownictwa kolejowego
Budownictwo kolejowe wyjdzie z marazmu?
- W 2024 r. mam nadzieję na odblokowanie na rynku budownictwa kolejowego. Wydaje się, że nowa perspektywa finansowa (unijna - red.) zostanie w miarę szybko uruchomiona. Będzie to skutkowało rozstrzygnięciem i podpisaniem umów, w przypadku których już złożono oferty, co powinno się wydarzyć w II kwartale 2024 r. Przez ostatnie 1,5 roku sytuacja w segmencie budownictwa kolejowego i producentów materiałów kolejowych była wręcz dramatyczna.
Ale dostałem minusów, to pewnie od sprzedających ze strata. Kupuj tanio sprzedaj drogo nie róbcie odwrotnie. Prawie kupiłem w 2021r po 5zl tak ładnie rosło ale stwierdziłem że po takim wzroście ryzyko spadku jest za duże i poczekam na niższa cenę, więc teraz poniżej 2zl kupuje i widzę że chętni są na tanie akcje.
Będzie gitara :)
Tylko kupować ... wyniki były dobre to i będą. Szkoda że tyle to trwa z waloryzacjami, aneksami i fabryka, ale będzie gitara.
Ja dokupuje
W piątek z - 3.3%, zamek +0.76%, czyli coś kupujemy. Po co szybko podbijać cenę jak można spokojnie odkupić od realizujacych straty. Te minusy to od was co sprzedali wy nie macie już akcji więc możecie tylko obrzydzac, ale to nie ma już wpływu na kurs.
Zobacz na wolumeny przy spadkach i wzrostach. Po co ściemniasz. Od kilku tygodni kurs idzie w dół bo niby dlaczego ma iść w górę. Żadnych nowych kontraktów i cisza odnośnie planów na przyszłość. Fabryki nie będzie do końca 2024, to zostały tylko takie Gekony, Qbq, Zakary i im podobne, które mają naganiać na wzrosty. Nawet to wam słabo idzie.
Dnia 2024-02-02 o godz. 19:07 ~Qbq napisał(a): > Będzie gitara :) > > Tylko kupować ... wyniki były dobre to i będą. Szkoda że tyle to trwa z waloryzacjami, aneksami i fabryka, ale będzie gitara. > > Ja dokupuje
Ja też mam sporo minusów mimo że nic nie napisałem tylko dałem link do artykułu... może nasze Trolle spadkowe powinny wytoczyć proces wnp.pl za artykuł o pozytywnych trendach w branży budowlanej haha
Grupa Compremum podsumowuje trzy kwartały 2023 roku
Wzrost przychodów do 244,5 mln zł, zwiększenie zysku operacyjnego do 50,1 mln zł i zysk netto przypadający na akcjonariuszy jednostki dominującej na poziomie 34,9 mln zł to wynik działalności giełdowej Grupy Compremum po trzech kwartałach 2023 roku. W strukturze przychodów dominował segment budownictwa infrastrukturalnego, którego jakość podkreśliła nagroda Państwowej Inspekcji Pracy „Buduj Bezpiecznie”. Długoterminowo spółka będzie również mocno stawiać na rozwój w segmencie OZE.
Za 2023 będzie około 40 mln zysku netto tj. ok 90 gr na akcję. Pozdrawiam trolli spadkowych.
Zakar tylko dlaczego kurs ciągle spada. Dzisiaj poniżej 2 a dla przykładu ZUE dzisiaj 9,46. Coś idzie nie tak jak powinno w Compremum. Niedługo się dowiemy.
Jasne najlepiej naobiecywać, naciąć ludzi i kasę i napisać nie męczcie się tutaj. Zakar nie licz na to. Będę pisać co chcę i ile chcę o tej szemranej firmie.
Bin to świetny pomysł namawiaj ludzi na sprzedaż dalej popieram !!
Możesz też tak jak Parkiet sprzedawać tu nam te 5% akcji Szymańskiego które nie są w obrocie giełdowym !!
Zakar powiedz lepiej potencjalnym inwestorom co będzie w 2024 i następnych latach. Ile na tych akcjach zarobią. Tylko poproszę o konkrety a nie bajki o rozwoju w segmencie OZE. Rozwija się coś co istnieje a w Compremum OZE nie ma i nie ma z tego segmentu żadnych przychodów
Sokrates - oświeć nas, po co tu wypisujesz swoje dyrdymały? Z wieloma spólkami na GPW jest tak, że wjeżdza zespół troli i obrzydza i dołuje daną spółke ... po co? Pojawiają sie Sokratesy, Biny, Artury, Parkiety i inne inwestory ... po co? No właśnie po to, aby zdołować spólkę dla siebie, innej grupy, nie ważne ... dla kogoś ... po co? Aby po jakimś czasie akcje wyciągnąć mocno w górę. I nie wypisujesz tu tego po to, że masz dobre serce i ostrzegasz, tylko dlatego że albo masz plan, albo ci tak kazano. Nie wierzę w dobre serca na GPW ;) Robie po swojemu, niezależnie kto co i jak tu napisze. Mam inną spółke, która notorycznie rośnie, ale jest mieszana z g...nem i też nie wiedzieć po co tam piszą różne dyrdymały. Tym bardziej, że za 3kwartały 2023 mamy spore zyski na akcję to komu/czemu mam wierzyć??? Liczbom, czy stadu bałwanków ???
to powidz ayny dlaczego nganiałes z koleżkami na 10zeta w 2021r na pozbud a traje po 1,95 zeta he do piro dostaniesz odpwoiedz dlaczego od 2 lat pisze ze spadnie na 2zł co nastąpiło a od roku że se kupia po 70 gr . co w tym nie pojmujesz/
Qbq, po co się pytasz jak sam sobie odpowiadasz. Powiedz lepiej ile zarobiłeś na Compremum. W taki sposób może przekonasz kogoś do inwestycji. Krytykowanie każdego innego punktu widzenia niż twój nic nie daje. Kurs idzie dalej w dół. Po piątkowym odbiciu nie został nawet ślad.
Sokrates, o takie sprawy się nie pyta.
Zwykła przyzwoitość. Zresztą i tak bym nie odpowiedział.
Jeśli spoglądasz na coś tylko w kategoriach spada to jest źle ... to życzę sukcesów.
Generalnie stara zasada giełdowa mówi kupuj jak spada, sprzedawaj jak rośnie.
Ostatnie raporty cpr są wiecej niż dobre.
Mam wierzyć tobie? Dlaczego?
Bo zauważyłeś że długo spada.
Wiele spraw mi się tu nie podoba ale cóż mogę.
A ty co takiego odkryłem innego niż trole ... jeśli trolem nie jesteś? Masz swój punkt widzenia/inwestowania i nie działasz jak stado baranów/owiec?
Bo pamiętasz że tłum jest jak stado owiec ... ma wiele głów ale zero rozumu.
pozdrawiam
Dnia 2024-02-05 o godz. 22:54 ~Qbq napisał(a): > > Ostatnie raporty cpr są wiecej niż dobre. > > Mam wierzyć tobie? Dlaczego? > > Bo zauważyłeś że długo spada.
https://pl.tradingview.com/symbols/GPW-CPR/
Wcale nie spada tak długo, nawet można rzec, że rośnie. Dobre sobie.
Parkiet szkoda czasu o 5ej rano na pisanie na forum tej marnej spółki. Lepiej się wyspać. Naganiacze nic im nie pomogą. Oni i tak się w........ą. Kwestia czasu.
Co za poświęcenie trolli spadkowych od 5-tej rano trollowac no no...
Wyniki się zbliżają ok. 40 mln zysku netto za 2023 trudno będzie ukryć iec trzeba ię spieszyć z trollowaniem haha.
Parkiet od rana szykował zapowiadane od dawna zrzuty pakietów akcji na zlecenie Szymańskiego... dopiero później sobie przypomniał że wszystkich nas tu okłamywał bo przecież nie nawet on nie jest w stanie sprzedawać na GPW akcji niedopuszczonych do obrotu giełdowego !!
40 mln w kieszeni. I co? I nic. Może ktoś dokopuje się do czegoś, o czym jeszcze nie wiemy - jaki będzie zysk za bieżàce półrocze, bo to rynek aktualnie dyskontuje
Dnia 2024-02-06 o godz. 11:10 ~geolog napisał(a): > 40 mln w kieszeni. I co? I nic. Może ktoś dokopuje się do czegoś, o czym jeszcze nie wiemy - jaki będzie zysk za bieżàce półrocze, bo to rynek aktualnie dyskontuje
Compremum to firma budowlana ... ruszają inwestycje w tym z KPO ... martwicie się o pracę dla firmy w sezonie budowlanym jak z samym KPO trzeba zdążyć w połowę czasu który był ? Do tego rozpoczęła się niedawno nowa perspektywa unijna.
KPO Obejmuje reformy i inwestycje, które rozpoczęły się po 1 lutego 2020 r. i zakończą do 31 sierpnia 2026 r.
W nowym rozdaniu funduszy unijnych na lata 2021-2027 72,2 miliarda euro zostanie przeznaczone na politykę spójności, zaś 3,8 mld euro środków będzie pochodzić z Funduszu na rzecz Sprawiedliwej Transformacji. Łącznie to około 76 miliardów euro.
Zakar pomyśl trochę. Pomimo wyniku twoje Compremum zwija się a nie rozwija. Zero perspektyw, zero przyszłości. Naściemnialo o budowie fabryki, o Oze itd. Do lata będzie 1 pln. Wtedy wrócę i pośmieję się z Ciebie gazelo giełdy.
Zakar pomyśl trochę. Pomimo wyniku twoje Compremum zwija się a nie rozwija. Zero perspektyw, zero przyszłości. Naściemnialo o budowie fabryki, o Oze itd. Do lata będzie 1 pln. Wtedy wrócę i pośmieję się z Ciebie gazelo giełdy.
Bin powtarzasz się ale zanim stąd znikniesz na pół roku wystaw na sprzedaż swoje akcje które tu uciułałeś bo po co Ci tak złe akcje sprzedaj wszystko a potem dopiero idź !!
Bin zwijaj sie do lata i nie pokazuj teraz ... będzie nam lżej ;) Kolegów zaproś na kawę . Jesli firma ma cyfry za 2023 to dlaczego ma być źle w 2024. Nawet jeśli przyjmując hipotezy co niektórych "nabroiła", nie płaciła na czas itp to przy kolejnych zamówieniach zmieniając strategię płatności znajdzie podwykonawców i zrobi to co co wygra i będą kolejne cyfry za 2024. Fabryka fakt, że nic nie wiadomo, ale nie chce mi się wierzyć że to odpuszczą, tym bardziej, że Raubo tam siedzi. A to co sie teraz i od roku dzieje na kursie to zaplanowane zbijanie kursu ... spójrz dziś godz. 10.20 sprzedane aż 1200szt akcji i ktoś usilnie probuje pokazać że cena zjeżdża do 1,94. Zrzuty że hej, obroty że padam z wrażenia. Dla mnie to proste nie ma chętnych do sprzedaży za taką cenę, ktoś probuje pokazać (i do tego opisać najrozniejszymi sposobami) jak to jest źle. itd itp zwykłą gierka jakich wiele na GPW. Jak walor ruszy (przyznam że nie mam pojęcia kiedy) to chętni z zakupami nie nadążą. Nie zjedzie niżej, bo już by zjechało skoro jest tak "zle". Jeśli ktoś chce sprzedać za 1zł to ja chętnie odkupię każdą ilość ... poproszę tylko o kontakt ;)
Dnia 2024-02-07 o godz. 10:26 ~Qbq napisał(a): > Jesli firma ma cyfry za 2023 to dlaczego ma być źle w 2024. > Nawet jeśli przyjmując hipotezy co niektórych "nabroiła", nie płaciła na czas itp to przy kolejnych zamówieniach zmieniając strategię płatności znajdzie podwykonawców i zrobi to co co wygra i będą kolejne cyfry za 2024. > Fabryka fakt, że nic nie wiadomo, ale nie chce mi się wierzyć że to odpuszczą, tym bardziej, że Raubo tam siedzi.
Masz rację, ma cyfry i widać je dobrze na dzisiejszym wykresie. Skoro Raubo siedzi to kiedy kolej na Szymańskiego?