@Rys ESPI przydałoby się. Jeżeli nie ESPI to na czacie z wiceprezesem po 20.03.2024, komentującym wyniki finansowe 4Q23 i całoroczne poznamy status sprawy. Faktycznie zakończenie realizacji pierwotnie miało przypadać na 1Q24. Ale ja nie obawiałbym się Spółka z pewnością robi wszystko, aby rozpocząć komercjalizację inwestycji.
Co do kursu to moim zdaniem akumulacja kiedyś musi się skończyć a przestrzeni do dalszych spadków jest niewiele. Dowiadujemy się ostatnio o nowych, kolejnych graczach instytucjonalnych, którzy stają się akcjonariuszami Spółki. To są dobre informacje potwierdzające wychodzenie PCC Exol z cienia https://stooq.pl/n/?f=1594478
Dnia 2024-01-31 o godz. 07:35 ~Piotr napisał(a): > @Rys > ESPI przydałoby się. Jeżeli nie ESPI to na czacie z wiceprezesem po 20.03.2024, komentującym wyniki finansowe 4Q23 i całoroczne poznamy status sprawy. Faktycznie zakończenie realizacji pierwotnie miało przypadać na 1Q24. Ale ja nie obawiałbym się Spółka z pewnością robi wszystko, aby rozpocząć komercjalizację inwestycji. > > Co do kursu to moim zdaniem akumulacja kiedyś musi się skończyć a przestrzeni do dalszych spadków jest niewiele. Dowiadujemy się ostatnio o nowych, kolejnych graczach instytucjonalnych, którzy stają się akcjonariuszami Spółki. To są dobre informacje potwierdzające wychodzenie PCC Exol z cienia https://stooq.pl/n/?f=1594478
Uważam, że niewiele to zmieni a przy tym FF można kurs dowolnie ustawić bez względu na q1,q4 espi instytucjonalnych itd. żebyśmy mieli jasność zgadzam się z Tobą że samo PCX jak i walor ma potencjał ale patrząc na kurs na przestrzeni lat oraz covidowy wystrzał gdzie większość insiderów wywaliło akcje a reszta drobnych zawisła po 8/7/6/ jakoś ciężko mi uwierzyć, że na koniec tego roku będziemy mieli tutaj diametralną zmianę w wycenie...Trzymam mimo tego swój pakiet i nie oddam:)
Pamiętam bardzo dobrze ten 2020 rok i wystrzał covidowy bo wówczas osiągnąłem najwyższą w mojej historii obecności na GPW trzykrotną stopę zwrotu z inwestycji w relacji do czasu zaangażowania środków. Tylko ja kupowałem kiedy C/Z była poniżej 10 a sprzedawałem kiedy już przekroczyła 35! Tutaj zagrała czysta psychologia tłumu a okres ten, kiedy wielu zawisło na nieadekwatnych poziomach kursu stał się początkiem i poniekąd przyczyną dryfowania tego waloru przez ostatnie 3 lata.
Fakt FF jest niski a i średnie obroty dzienne na wiele nie pozwalają ale jakoś nie przeszkadza to instytucjonalnym zwiększać swoje zaangażowanie. Spółka robi swoje tj. dalej realizuje inwestycje zwiększające moce produkcyjne. Uzyskuje wsparcie instytucji finansowych w realizacji swych długoterminowych celów.
Osobiście myślę, że obroty dzienne będą wzrastały wraz ze skalowalnością biznesu. Kurs będzie podążał za wynikami finansowymi a spółka będzie robiła wszystko, aby je poprawiać bo do tego zobowiązała ją RN i finansowanie dłużne.
Zarobiłem na tej Spółce wystarczająco dużo, aby grać nadal w sprawdzam. Nawet jeżeli w pewnym momencie główny akcjonariusz zdecyduje o wycofaniu Spółki z obrotu to przy moim obecnym średnim poziomie kursu i polityce PCC SE nie będę stratny - w międzyczasie już jakieś dywidendy też otrzymałem.
O dywidendzie tutaj to bym nie wspominałem bo ostatnią wypłacili tak marną że szkoda słów. - i znowu nasuwa się pytanie czy ze względów finansowych, czy trzeba było czymś wpłynąć na kurs...po tych 0,1 pln ostatnie dyw. już chyba większości się ode chciało. Nie ma tu fair gry ze strony zarządu...
@Rys Fakt, poziom 0,1PLN/akcję nie powala ale jednak był jednym z historycznie najwyższych i to w okresie realizacji dużych (relacja EBITDA/wartości CAPEXu) inwestycji w moce produkcyjne. Spółka zaciągnęła kredyt inwestycyjny na ponad 90 mln PLN, aby zagwarantować sobie dokończenie realizacji oraz zwiększyła limity obrotowe, aby zadbać o płynność w trudniejszym gospodarczo okresie. Dla mnie nie są to objawy niegospodarności a wiele faktów przemawia wręcz za potwierdzeniem należytej staranności w zarządzaniu tą Spółką - chociażby terminowe (nigdy nie było przypadku opóźnienia nie mówiąc o braku) wypłacanie kuponów od obligacji korporacyjnych.
Oczywiście sam oczekiwałem wyższej dywidendy (w przypadku mojej wartości portfela robi to różnicę) - zwłaszcza po tak dobrym finansowo 2022 roku ale potrafię zrozumieć decyzje WZA Spółki. Wiem, że wielu chce szybko i teraz ale inwestowanie to nie sprint a raczej maraton. A Zarządy każdej spółki zawsze będą reprezentowały głównie interesy akcjonariuszy większościowych.
I żeby było jasna również chciałbym, aby kurs był wyższy ale nie podchodzę do tej inwestycji (jak do żadnej) emocjonalnie tylko analizuję fakty i wyciągam wnioski. A i myślę, że za 2023 rok będzie dywidenda, nawet mała ale będzie choć uważam, że jest uzasadnienie do jej braku.
A ja uważam że kurs pójdzie w górę po wynikach i informacjach o Płocku, może nawet pójdzie info o Malezji tak może i do 4,5/49.po czym ogłoszą brak dywidendy i znowu 2,95 ..tak to widzę , i nie uważam żeby wypłacanie dyw. Na poziomie 0,1 było dbaniem o akcjonariuszy...po rekordowym roku...konsensus był 0,17...to była brzydka zagrywka zarządu i tyle...
Ryś ja osobiście widzę to zupełnie odwrotnie bo nie jestem tutaj na chwilę i wolę dywidendę 0,17 a reszta w rozwój niż np. 1 zł i spółka ma brać kredyty. Bez urazy ale każdy ma swoje cele i wydaje mi się że ty wolisz w domu wszystko na krechę i zobaczymy jakoś to będzie niż spokojnie mieć wszystko za gotówkę. Niestety osoby chcące się pokazać nic nie warte są w życiu.