@Rys
Fakt, poziom 0,1PLN/akcję nie powala ale jednak był jednym z historycznie najwyższych i to w okresie realizacji dużych (relacja EBITDA/wartości CAPEXu) inwestycji w moce produkcyjne. Spółka zaciągnęła kredyt inwestycyjny na ponad 90 mln PLN, aby zagwarantować sobie dokończenie realizacji oraz zwiększyła limity obrotowe, aby zadbać o płynność w trudniejszym gospodarczo okresie.
Dla mnie nie są to objawy niegospodarności a wiele faktów przemawia wręcz za potwierdzeniem należytej staranności w zarządzaniu tą Spółką - chociażby terminowe (nigdy nie było przypadku opóźnienia nie mówiąc o braku) wypłacanie kuponów od obligacji korporacyjnych.
Oczywiście sam oczekiwałem wyższej dywidendy (w przypadku mojej wartości portfela robi to różnicę) - zwłaszcza po tak dobrym finansowo 2022 roku ale potrafię zrozumieć decyzje WZA Spółki. Wiem, że wielu chce szybko i teraz ale inwestowanie to nie sprint a raczej maraton. A Zarządy każdej spółki zawsze będą reprezentowały głównie interesy akcjonariuszy większościowych.
I żeby było jasna również chciałbym, aby kurs był wyższy ale nie podchodzę do tej inwestycji (jak do żadnej) emocjonalnie tylko analizuję fakty i wyciągam wnioski.
A i myślę, że za 2023 rok będzie dywidenda, nawet mała ale będzie choć uważam, że jest uzasadnienie do jej braku.