1-mna, czy mógłbys podać mi info, które mówi o tym, że norweski fundusz " prawie dwukrotnie zwiększył posiadanie (akcji Pharmeny)"? naprawdę jestem ciekaw w jaki sposób wysuwasz ten wiosek.
nie czekając na twoja odpowiedź napiszę tylko : za takie komentarze powinno zgłosić się ciebie do KNF. albo jesteś tak głupi, ze piszesz to bez zastanowienia, albo piszesz celowo kłamstwa aby manipulować inwestorami. czekam na twoje wyjaśnienia 1-mna.
Fundusz Norges Bank ilość akcji ma cały czas taki sam.
Dla porównania rok 2023/rok 2022 to liczbę akcji trzeba pomnożyć przez kurs zamknięcia na ostatniej sesji w roku a potem podzielić przez kurs usddpln na koniec roku (kurs NBP).
mistrzu, nie zrozum mnie źle: ale po co to piszesz? każdy świadomy inwestor kuma o co chodzi i umie czytać komunikaty. ja czekam na wyjaśnienia "eksperta" 1-mna. ciekaw jestem czy jest debiIem, który nie rozumie nic o inwestowaniu. czy po prostu pisze te bzdury świadomie aby kogoś oszukać. tak więc czekamy dalej na wyjaśnienia "eksperta". czy może zaraz pojawi się jego "nowa" wklejka o wynikach badań z 2008 roku? to jego standardowa strategia, aby przykryć kłopotliwe wątki.
TFI Esaliens z 1.47% (dane z 30.06.2022r) zwiększyła stan posiadania akcji do 3.21%
https://www.biznesradar.pl/akcjonariat/PHARMENA
https://www.esaliens.pl/~/media/files/pobierz-dokumenty/skoncentrowany/raporty/2022/2022-08-30-raport-polroczny-espi-esaliens-akcji-skoncentrowany-fiz.ashx
Wyjaśniam(bo miałem na to ochotę) który fundusz zwiększył stan posiadania ponad 2 krotnie. 1-mna nie sprecyzował o kogo mu chodzi, choć nie ukrywam że tytuł notki mógł wprowadzić kogoś w błąd. Ps. Nie używaj wulgaryzmów... Zażyj nerwosol, ponoć pomaga na nerwy
widzę, że teraz jesteś adwokatem 1-mna. nie dam wiary, że 1-mna miał na myśli inny fundusz niż norweski. mistrzu wspomina o nim w tytule i pierwszym wpisie. 1-mna jest ułomkiem, który nie pojmuje podstaw giełdy, albo manipulatorem i to perfidnym.
1-mna, każdy nauczyciel matematyki załamałby sie widząc twoje: 80916USD×4,4=356030,4/1,5=237353,6 ciężko ale skumałem - różnica wartości akcji PHR między końcem 2022 i 2023 to 80916$.
pomnożona przez 4,4 (chyba złotego, ale skąd ten kurs, jeśli dolar kosztował tyle ostatnio na początku października 2023?) daje 356030,4 złotych.
i później dzielisz tą wartość różnicy pomiędzy '22 i '23 przez 1,5 co daje 237353,6 złotych. tak to wygląda. i już teraz się gubię - wytłumacz mi o co chodzi. - dlaczego dzielisz przez 1,5?
- po co zamieniasz wartość z dolarów na złotówki?
- czym jest wartość 237353,6 złotych?
i ostatecznie: w jaki sposób te obliczenia (wynik 237353,6) potwierdzają twoją teorię, że fundusz Norges Bank prawie dwukrotnie zwiększył posiadanie akcji Pharmeny?
ten temat (założony przez ciebie mistrzu) dotyczy funduszu norweskiego. 1-mna potwierdził to. czy możesz mu dać szansę dogłębnego wyjaśnienia swoich obliczeń? chyba, że je rozumiesz?
nadal nie wyjaśniłeś: - dlaczego dzielisz przez 1,5? - po co zamieniasz wartość z dolarów na złotówki? to 4,4 to kurs dolara? - czym jest wartość 237353,6?
1-mna, prosze tylko o to abyś napisał tak: to pomnożyłem przez to, później otrzymane to podzieliłem przez to i wyszło mi to. i skąd wniosek, że fundusz norweski prawoe dwukrotnie zwiekszył zaangażowanie. chyba cie to nie przerasta?
Orzel74, lubisz być robiony w balona przez manipulatorów? jeśli tak to zapewne wierzysz w to co napisał 1-mna i dokupujesz akcje. jeśli jesteś chociaż trochę ogarnięty i śledzisz co się dzieje w spółce, to doskonale wiesz, że fundusz norweski nie zwiekszył prawie dwukrotnie zaangażowania. a tak twierdzi "ekspert" 1-mna. nie potrzebni mi przyjaciele - chcę po prostu dowiedzieć się jak to obliczył.
1-mna, jeśli chcesz swoimi obliczniami udowodnić, że fundusz Norges Bank "prawie dwukrotnie zwiększyli posiadanie" to po co ci w obliczeniach różnica kursowa?
szkoda, że nie ma już z nami 1-mnanipulatora. niedawno ogłaszał tutaj, że Norwegowie ""prawie dwukrotnie zwiększyli posiadanie" . a jest wręcz przeciwnie - pozbyli się pod koniec 2023 roku większości swoich udziałów: https://stooq.pl/q/h/?s=phr
troche aktualizacji w roku 2025: według Biznesradar: - TFI Esaliens z 1.47% (dane z 30.06.2022r) zwiększyła stan posiadania akcji w roku 2023 do 3.21% a na dzień 30.09.2024 zredukowała posiadnie do 3.07%. - co do Norwegów. na stooq widzać, że pod koniec 2023 roku zaczęli sprzedawać akcje PHR. obecnie na ich stronie są nowe dane na styczeń 2024 roku. spółki, które nadal posiadają, pokazują aktualny stan i daty z rokiem 2024. Pharmena pokazuje stare dane z datą 31.12.2023
wydaje mi się, że zaczęło się delikatne kupowanie trupka ja osobiście nie dokupię ani jednej akcji, bo uśrednianie strat to droga do bankructwa, ale jest troszkę lepiej niż było
w ubiegłym roku postanowiłem dokonać oceny phx po wynikach za I kwartał 2025, bo wtedy powinno już być widać jakie są - jeżeli będą :) - perspektywy sprzedaży może sprzedaż drgnęła i ktoś poinformowany lekko dokupuje? albo moje dokupuje jakiś łapacz dołków, a sprzedaży nie ma i nie będzie - to też jest możliwe obroty na trupku są tak śmieszne że nawet malutka kasa wystarczy by podnieść kurs sugerując poprawę sytuacji
mimo tych zastrzeżeń wydaje mi się że pojawiła się iskierka nadziei, że nie zmierzamy prostą drogą do likwidacji firmy
Generalnie to typek założył wątek w celu manipulowania ulicą na forum. Wafelek ma rację że go wywołał do tablicy. A kolega przy tablicy dalej bajki pisze. Mało tego doszło kilku jego troli pobratyncow I Wafelek kopie się z koniem. Nie warto Wafelek niech se tam piszą co chcą.
OK. zgodnie z moimi wcześniejszymi spostrzeżeniami, Norwegowie pozbyli się akcji Pharmeny ze swojego portfela. na żadnym serwisie giełdowym działy dotyczący akcjonariatu ich nie pokazuje. czyli tytuł tego posta powinien brzmieć: "norweski fundusz Norges Bank już nie wierzy w Pharmenę"
Norwegowie pozbyli się już wcześniej swoich akcji. ciekawe kto teraz się zdenerwował na działania spółki i wywala? dzisiejszy wolumen obrotu 150 257 sztuk jest rekordowy od kilku lat.