Jak się ma skup akcji własnych pgf-u do kursu spółki.Pytanie być może banalne ,ale jestem w ogóle "zielony" co do inwestowania na giełdzie-zainwestowałem bo chciałem zarobić tak jak to większość rok temu graczy giełdowych.Akcje mam po 75zł,czekam na lepsze czasy ,ale nie rozumiem dlaczego nie jest tak jak prognozowano.Proszę o odpowiedż uczciwą i w miarę prostą.Kłaniam się.
Prosta i uczciwa odpowiedź: Giełda daje zarobić tylko najlepiej poinformowanym. Dla reszty zawsze aktulane pozostaje przysłowie: Bez pracy nie ma kołaczy.
Proszę liczyć na dywidendę (nie w tym roku) . Pocieszjace jest to, że przy tych kursach nawet zarzad zaczał kupować akcje. Jest nadzieja.
Dnia 2009-03-18 o godz. 15:03 ~asss napisał(a):
> Czlowieku co ty mowisz - dwa lata??? niezly z ciebie makler
Dnia 2009-03-18 o godz. 15:03 ~asss napisał(a):
> Czlowieku co ty mowisz - dwa lata??? niezly z ciebie makler
A sądzisz ,że rok wystarczy drogi Panie asss?
Drogi Maklerze,
To ze spolka jest dobra, swietnie zarzadzana i ma kapital wcale nie znaczy ze musi odniesc sukces na rynku. Moze sie okazac ze aptekarze nie lubia PGF bo postawil im pod nosem mniej wiecej tyle wlasnych konkurencyjnych wobec nich aptek co wszyscy inni hurtownicy sieciujacy rynek detaliczny razem wzieci. Na rynku hurtu farmaceutycznego istnieje kilka podmiotow np. Torfarm - nieposiadajacy wlasnych aptek, a obecnie probujacy zarabiac na SZ oraz na markach wlasnych lekow,
Farmacol - majacy apteki wlasne i duzo wieksze kapitaly (co w czasach kryzysu ma ogromne znaczenie) kulejacy Prosper oraz majacy zagranicznych akcjonariuszy Phoenix bedacy jednym z najwiekszych europejskich hurtownikow. PGF ma relatywnie duzy udzial w rynku lekow dostarczanych do szpitali - jezeli inni wielcy jak T czy Farmacol zintensyfikuja dzialania na tym rynku to moze sie okazac ze dynamika obrotow z trudem nadaza za rozwojem rynku jako calosci. Teraz zadaj sobie pytanie: prowadzisz sklep a obok istnieje sklep prowadzony przez firme X. Firma X sprzedaje towar w hurcie podobnie zreszta jak firmy Y, Z, W. Czy bedziesz kupowal towar w firmie X w sytuacji kiedy firmy pozostale maja bardzo zblizony poziom cen? Czy mocno zadluzona firma ma szanse w starciu z malo zadluzona (PGF vs. Farmacol) przy porownywalnej strategii i obrotach zwlaszcza ze sytuacja gospodarcza na rynkach finansowych nie jest komfortowa? Reasumujac PGF w swojej historii popelnil jeden blad - zaczal forsowac DOZ jako pierwszy na masowa skale czym rozwscieczyl aptekarzy.
No w koncu ktos sie wypowiedzial kto zna sie na rzeczy! Oby czesciej tekich wypowiedzi :) A co do bledow PGF'u to bylo kilka. Dzisiaj przynajmniej ucieszylem sie z madrej wypowiedzi.
PGF czeka też jeszcze wojna o brak limitów na liczbę aptek w regionach i zakaz łączenia hurtu z detalem. Powinni wygrać, ale może to trwać kilka lat i zakończyć się dopiero przed ETS w Luksemburgu.