No właśnie na takich się zarabia, którzy sprzedają za 2, a potem kupują za 12 zł. Natomiast tym razem powinno być dużo więcej niż 12 zł i to wiedzą osoby, których myślenie nie boli jak to ma miejsce w 95% przypadków. Natomiast każdy jest kowalem własnego losu i robi co chce ze swoją gotówką. W związku z czym nikt nikogo nie namawia do zakupów czy inwestowania tu czy gdzie indziej, a osoby pokroju grubego, obserwatora, GG ( wielonicka) i inne tak bardzo psioczące to są osoby ograniczone piszące głupoty za drobne lub nie mające wiedzy na żaden temat i takich w Polsce niestety jest bardzo dużo NIE WIEM ALE SIĘ WYPOWIEM !!!!
Jestem podobnego zdania, że obecny kurs daleki jest od wartości godziwej, zwłaszcza biorąc pod uwagę dobiegającą końca inwestycję w zwiększenie łącznych zdolności wytwórczych Spółki o ok. 30% (podwojenie zdolności produkcyjnej instalacji w Płocku). Nie wspominając już o rozpoczętej inwestycji w Brzegu Dolnym. Ale dobrze wie o tym gł. akcjonariusz dokonujący wcześniej zakupów pakietowych akcji po cenach zdecydowanie wyższych aniżeli obecne.
Ale zgadzam się, że przekazanie do publicznej informacji takiego ESPI o zakończeniu inwestycji w Płocku i oddaniu jej do użytkowania byłoby w obecnej sytuacji (takiego zniechęcenia ulicy do waloru) uzasadnione i wręcz pożądane.
Tym niemniej nie dziwi mnie taka oszczędność w komunikowaniu Spółki z otoczeniem bo jej większa siostra PCC Rokita podobnie nie grzeszy wylewnością a nie przeszkodziło jej to w staniu się jedną z najbardziej wiarygodnych finansowo spółek na GPW. Obligacje korporacyjne obu Spółek - Exola i Rokity zawsze sprzedawały się z dużą redukcją zapisów. Podobnie obie spółki od wielu lat, nieprzerwanie wypłacają dywidendę. Oczywiście Rokita zdecydowanie wyższą ale to jest już "dojna krowa" a Exol jest taką "wznoszącą się gwiazdą" z dużą szansą na powtórkę przykładu Rokity.
Taka ciekawostka dla niedowiarków bo ci co psioczą pisząc za grosze głupoty nie mają pojęcia o niczym. Dla zainteresowanych link poniżej jak inwestują i ile w naszą perłę fundy które wiedzą co robią ;
Dzień dobry! Spółką interesuje się od lutego 2022 roku. Jak akcje spadły do poziomu 2,17 zł to zwątpiłem tylko Pan trwał i pisał o dołku. Teraz jadę na maxa. Z Pana wpisu wynika że norweski fundusz posiada około miliona akcji, mógł zwiększyć posiadanie w styczniu tego roku. Dziękuję za informację
Widziałem, że TFI Ipopema SA zwiększyła swoje udziały (stan na 29.12.2023) https://stooq.pl/q/h/?s=pcx ale żeby norweski państwowy fundusz majątkowy, największy fundusz emerytalny na świecie wybierając akcje 102 spółek, spośród ponad 400 notowanych na GPW, wybrał również PCC Exol.
Ciekawe, zakupy akcji w 2023 roku łącznie za prawie 800 tys USD - czyli zdecydowanie więcej aniżeli TFI Ipopema SA a nie ma ich ujętych w wykazie akcjonariuszy na 29.12.2023 https://stooq.pl/q/h/?s=pcx
Dokładnie trzeba wytrzymać jak to gdzieś Młody napisał "zapomniał, że ma akcje " Osobiście jak tylko jest jakiś wolny grosz spokojnie zawsze coś skubnę i zapominam bo patrząc na wszystko co się dzieje kto kupuje akcje itd. jestem spokojny. Patrząc na norwegów to ich średnia wartość akcji to dolar więc mają wysoką średnią. Ciekawe jaką średnią mają inne fundy i kto tak trzyma kurs i ile jeszcze chce skupić akcji ?
Witaj @Sss Biorąc pod uwagę poziom kursu w 2023 roku, który w przeważającym okresie oscylował pomiędzy 3.5000 a niecałe 3.0000, poza naprawdę krótkim okresem 01-02.2023, kiedy przekroczył 4.0000 PLN/akcję średnia Norwegów jest bliżej 3.0000 PLN/akcję.
Jeżeli przy obecnym poziomie kursu mamy C/Z 8.5 a zakończona inwestycja w Płocku daje realne szanse na wzrost łącznej wartości produkcji o ok. 30% tj. ok 300 mln PLN przychodów ze sprzedaży to kolejne lata, przy wysokości rentowności z działalności operacyjnej na poziomie roku 2023 a nie 2022 (czyli zdecydowanie niższej) dają realne szanse na generowanie EBITDA na poziomie roku 2022 to dla mnie kupili spółkę przy C/Z ok. 5 - czyli na BARDZO KORZYSTNYCH WARUNKACH.
Witam, Piotr a może dasz się namówić na podanie wartości godziwej dla spółki? Uwzględniając stan obecny, jak i stan po zakończeniu prowadzonych inwestycji?
Nie ukrywam, że pojawienie się funduszu emerytalnego Norwegów, utwierdził mnie w poprawności dokonanego wyboru i jest chęć na zwiększanie ekspozycji na spółkę.
Dzięki za merytoryczne dyskusje! Pozdrawiam.
Ja jestem amatorem. Sam nie potrafię wyliczyć wartości godziwej, ale korzystam ze strony simply.wall.st. Ich analizy często pojawiają się też na Yahoo Finance. Jest to strona, która na podstawia algorytmów wylicza różne estymacje. Z tego co przeglądam ich wyliczenia, zasadniczo pokrywają się z wyliczeniami analityków. Na ten moment wartość godziwą PCX wyliczają na 17,54 zł.
Miło @m3llo, że pokładasz we mnie takie nadzieje ale nie mogę tego zrobić. Każdy musi podjąć sam swoją decyzję inwestycyjną bo to są jego pieniądze i jego ryzyko.
Ja natomiast mogę powiedzieć, że równie pozytywnie jak Ty postrzegam zaangażowanie Norges w PCC Exol. Wybrali 102 spółki z GPW spośród ponad 400 i wśród nich właśnie jest Exol. Norges Bank Investment Management zarządza największym funduszem na świecie o charakterze emerytalnym co jest tutaj kluczowe - nie jest to fundusz typu hedgingowego stosujący przeróżne techniki lewarowania do uzyskania wyższych stóp zwrotu. A gdzie jest na tej mapie Exol - spółka o kapitalizacji na ten moment ok. 125 mln USD, nawet nie w sWIG80. Tymczasem Norges od zawsze wybierał spółki z potencjałem, podobnie jak zrobił to teraz. Na GPW wybrał spółki biotechnologiczne, które ostatnimi laty, zwłaszcza w okresie wysokich stóp procentowych miały pod górkę z pozyskaniem dodatkowego kapitału na dalszy rozwój. I tak bardzo zwiększył swoje udziały w Synektiku, Ryvu i Neuce.
Co zauważył Norges w Exolu? Oni nie zabiegają o dwucyfrowe stopy zwrotu ale wystarczy im stabilna wartość kilka procent powyżej inflacji w długim okresie (małą łyżeczką ale stale aniżeli dużą a raz na jakiś czas). Oni lubią stabilne spółki dywidendowe, liderów w swoich specjalizacjach (liderzy zwykle osiągają wyższe ROE na tle rynku). Dlatego byli i zwiększyli swój udział w PCC Rokita ale i podjęli rękawicę w PCC Exol. Exol po zakończeniu inwestycji w Płocku będzie spokojnie generował ponad 1,2 mld PLN/rok przychodów ze sprzedaży i ok. 150 mln PLN EBITDA. To nie będzie już mały podmiot jakim był Exol w 2012 roku kiedy wchodził na GPW.
Jak Exol poradzi sobie na rynku gdzie PMI większości krajów europejskich jest poniżej 50 co w najlepszym przypadku sygnalizuje stagnację w gospodarce będziemy obserwowali wraz z kolejnymi kwartałami.
Jaki będzie kurs, nie wiem. Wiem natomiast, że Exol jest liderem w branży surfaktantów, segmencie o znaczącym charakterze wzrostowym na rynku, jest spółką portfelowa silnej grupy przemysłowej, ma stabilną sytuację finansową, zaufanie instytucji finansowych, wysoki kapitał własny i dobrze zarządza przepływami pieniężnymi.
Kurs w pierwszych fazach wzrostu będzie borykał się z "wisielcami", którzy będą chcieli wreszcie szczęśliwie opuścić statek. Ale to minie i jeżeli właściciel nie zdejmie spółki z GPW to kilka kolejnych lat do zakończenia Brzegu Dolnego ( w jakiej konfiguracji ostatecznej czas pokaże) daje nadzieję na znaczące, wraz ze wzrostem wyników finansowych i wypłacanych dywidend, wzrosty.
Witaj Piotrze, Oczywiście masz rację z tą średnią i zakładając wzrost produkcji o 30% da to niewątpliwie spore zyski z zagwarantowanego zbytu, a co za tym idzie zmienią się wskaźniki, finanse i kurs czego sobie i wam życzę. Zastanawia mnie czy przy obecnych inwestycjach spółka wypłaci w tym roku dywidendę ? Wiem, że płaci co rok tylko polityka spółki pokazała inwestycję w rozwój zamiast kredytów co nam bardziej się opłaca biorąc pod uwagę dłuższy okres. No cóż możemy tylko spekulować a jak będzie zobaczymy, jeżeli będzie jak zwykle zostanie zainwestowana tutaj.
@Sss Jeżeli Spółka nie wypłaci dywidendy za 2023 rok to będzie to wyłom w polityce dywidendowej trwającej nieprzerwanie od 2013 roku. Nawet jeżeli Spółka twierdzi, że nie posiada polityki dywidendowej to historia pokazuje, że zainteresowaniem właściciela jest, aby nie naruszyć postrzegania Spółki jako podmiotu dywidendowego. Pamiętam rok 2020 kiedy rekomendacją Zarządu Spółki było zatrzymanie zysku w firmie (podobnie było w PCC Rokita). Tymczasem decyzją WZA ustalono wysokość dywidendy na 0,05 PLN/akcję - coś ok 1,76% i dywidenda została wypłacona.
Polityka dywidendowa w Grupie PCC idzie w parze z wewnętrznymi potrzebami kapitałowymi. Tak jest zwykle, że spółki portfelowe wypracowujące dobre wyniki dzielą się środkami finansowymi z innymi powiązanymi właścicielsko podmiotami. Nie inaczej jest w Grupie PCC gdzie również funkcjonują pożyczki między podmiotami, na warunkach rynkowych ale takie zdarzenia mają miejsce. Dlatego, jeżeli potrzeby Grupy będą wskazywały na konieczność wsparcia to tym bardziej dywidenda będzie rozważana. Do tego dochodzi stabilna sytuacja finansowa PCC Exol i PCC Rokita i możliwość wsparcia ze strony instytucji finansowych co ma duże znaczenie przy rozważaniu wypłaty dywidendy.
No i oczywiście kwestia wyników finansowych za 4Q23.
Dziękuję Piotrze za odpowiedź i optymizm również mam nadzieję na skromną ale zawsze dywidendę z uwagi na powiększenie stanu posiadania akcji co coraz bardziej napawa mnie optymizmem tutaj. Natomiast jak ktoś napisał wycena na dzień dzisiejszy 17 zł byłaby super i niewątpliwie zgodna z sytuacją spółki, dlaczego tak nie jest każdy przypuszcza i jeżeli to fakt to niestety nie nazbierają akcji wręcz przeciwnie biorąc pod uwagę zainteresowanie z zewnątrz.
kapitalizacja na bananie ????? Niestety tutaj to się z reguły nie sprawdza, to moja opinia tak samo jak inne wykresy, wskaźniki itd. Bardzo cię proszę można wymieniać bez końca spółki które powinny kosztować grosze, a kosztują kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt złotych więcej i na odwrót. Dlaczego tak jest to chyba wszyscy wiedzą. Powodzenia.
Trafne spostrzeżenie. Wg mnie sposób rozumowania powinien iść bardziej w stronę wartości zysku na 1 akcję i oczekiwanego/pożadanego poziomu wskaźnika C/Z.
I tutaj wskazówka również dla @m3llo i @MW
Jeżeli przyjmiemy za punkt odniesienia rok 2022 to zysk na 1 akcje w 3 i 4Q22 wyniósł ok. 0,7 PLN. Celowo przyjmuję 2022 rok bo po uruchomieniu inwestycji w Płocku zysk na akcje może być podobny. I teraz jeżeli ogólnie przyjmiemy, że spółkę uznaje się za niedowartościowaną jeżeli C/Z jest <15 to cena za 1 akcję wychodzi nam 10,5 PLN.
Ale ja myślę, że zakończony Płock pozwoli Exolowi generować i wyższe wartości zysku na 1 akcję aniżeli te w 2022 roku (przychody wyższe o ok. 30%) co oznaczałoby, że szacowana powyżej wartość nie jest wartością przestrzeloną. I tak dla przykładu jeżeli ten zysk wyniesie 0,8 to mamy już 12 PLN, a jak wyniesie 1 PLN/akcję to mamy już 15 PLN
Piotrze zgadzam się , tylko jedna poprawka tych 30% .w raporcie jest przeczytane że w 2024 roku Płock pójdzie pełną parą , to ok 85% w zależności od popytu na środki chemiczne ,produkowane w Exolu Ja życzę sobie 100% , ale to spowolnienie na rynku produkcji w RP może stanowić te 85% czyli reasumując dołożyłbym trochę do Twojej oceny …..
@Nico Inwestycja w Płocku z założenia ma zwiększyć zdolności wytwórcze tamtejszej instalacji, w zależności od produkowanego asortymentu od 85 do 100% co ma ostatecznie przełożyć się na wzrost całkowitych zdolności wytwórczych Spółki o ok. 30%.
Malezja oczywiście masz rację - sam jestem ciekawy jak Exol wykorzysta to okno na "lepszy" gospodarczo świat.
I oczywiście Brzeg Dolny ale to opowieść nie została jeszcze napisana :)
Dawno nie było aż takiego wysypu trolli poza nadwornymi czyli " gruby, obserwator, GG i jeszcze kilku" W związku z powyższym śmiem twierdzić, że zaczyna się coś dziać i kto nie kupi zostanie na peronie, a miałem nadzieję, że przynajmniej do połowy roku będzie można kupować za ten bezcen.
Dywersyfikacja portfela pozwala być na wielu walorach z PCX jestem już od 5 lat ,akcje spółki Exola są na długi czas , tak jak zainwestowali Norwegowie z funduszu emerytalnego i też nie chcą wyjść jak Zabłocki na mydle więc czekam spokojnie bo pociągu już prawie się zapełnia .
Piotrze podobnych wyliczeń się trzymam. Natomiast przy założeniu, że nasze wyliczenia sprawdzą się np. za rok to w mojej ocenie przy inwestowaniu na bananie możemy spodziewać się między 50% a 100% większej ceny z uwagi na fakt braku wiedzy inwestorów którzy lecą tam gdzie cena idzie w górę nie wiedząc co reprezentuje sobą dana spółka. W związku z powyższym spokojnie patrzę i zamierzam zakupić troszkę z zysku który w części zrealizuję no chyba, że zacznie uciekać to trzeba będzie się śpieszyć i brać po ile będzie. Niestety banan ma bardzo mało wspólnego z giełdą.