Trzeba przyznać, że z jednej strony bardzo precyzyjnie, a z drugiej jak na razie najwyżej ze wszystkich. Gratulujemy optymizmu. Proszę tylko pamiętać, że to predykcje na za 2 miesiące.
no obserwatora poniosło na koniec marca 15 ? no to niektórzy są już zadowoleni że aż takie optymistyczne wersje są na tak krótki okres, tyle to może za rok będzie.
Wyłączając działania spekulacyjne poziom kursu jest kształtowany przez określone czynniki. Chętnie poznałbym uwarunkowania jakimi się kierujecie obstawiając określone poziomy.
Według specjalistów wartość firmy razy cztery zysk roczny to bardzo tanio ! Poczytać i nie przejmować się bo perspektywy spółki jak i wzrost gospodarczy na ten i przyszły rok 3,5 i 4,3 to będzie dobrze ! Nie naganiam !
Życzyłbym wszystkim akcjonariuszom takich wyników, oznaczałoby to ok., czy nawet ponad dwukrotny wzrost w stosunku do 3Q23.
Dla mnie wynikami, z których będę się cieszył i które wskażą na dalszą poprawę będą: 1. Przychody netto ze sprzedaży - >270 mln PLN 2. Zysk z działalności operacyjnej - >27 mln PLN 3. Zysk brutto - >22 mln PLN 4. Zysk netto - >18 mln PLN
Jak tak sobie patrzę na tendencję, to wydaje mi się, że Twoje predykcje są dość bezpieczne. Obstawiam na 90%, że nie będzie gorzej.
Natomiast kwestia reakcji kursu na te predykcje zysków firmy jest oczywiście znacznie większą niewiadomą. Wiadomo wszak nie od dzisiaj, że rynki finansowe nie są efektywne, zwłaszcza w krótkim terminie.
Coś jednak trzeba zakładać, aby móc podejmować decyzje.
@max Moje optymistyczne założenia przyrównują okres 4Q23 roku do 4Q22 roku z pełną świadomością, że już okres 1Q23, pod względem wypracowanych przez PCC Exol wyników finansowych był nawet jeszcze trochę lepszy. I o ile mam większą pewność co do poziomu przychodów ze sprzedaży o tyle moje obawy dotyczą marży brutto - bo to właśnie jej poziom tak bardzo zdołował wyniki Spółki głównie w 2Q23 ale i po części w 3Q23 roku. Czy udało się Exolowi odbudować marżowość pokażą właśnie wyniki 4Q23 roku.
Popatrz również na wyniki 3Q23 roku w relacji do mojej prognozy. Jaki progres zakłada moja prognoza? Czy w pełni realny?
Do zastanowienia: Czy wyniki PMI w okresie 4Q23 roku poprawiły się w Europie w stosunku do 3Q23?
A o kurs się nie obawiam bo o ile 1H24 roku będzie jeszcze bardzo zmienne na GPW o tyle 2H24 to już okres rozruchu inwestycji w Płocku ale i stabilniejsza sytuacja na GPW.
Ponoć ostatnimi czasy wzrosły koszty transportu towarów (zwłaszcza masowych, takich jak chemia) z Azji, przez problemy w kanale Suezkim i na morzu Czerwonym. Kontenerowce muszą opływać Afrykę dookoła, co podnosi koszty.
Myślę, że dla PCX, jako największego tego typu lokalnego producenta towarów masowych, to dobra informacja. Powinna pozwolić na zwiększenie marży, dzięki zmniejszeniu konkurencji z Azji, a tym samym zysków brutto i netto. O ile pamiętam, właśnie silna konkurencja z Azji była wymieniana w ostatnim raporcie jako silna przyczyna spadków marży.
Zgadza się @max, nastąpił drastyczny wzrost kosztów frachtu z Azji do portów europejskich co bez wątpienia zmniejszy konkurencyjność produktów dalekowschodnich.
Przypomnę, że od stycznia 2024 roku następuje zwiększenie dostaw tlenku etylenu - surowca do spółek PCC w ramach umowy z Orlenem.
@Mosiek 1. Dywidenda w ogóle będzie - PCC Exol jest spółka dywidendową i taki wizerunek kształtuje gł. akcjonariusz nieprzerwanie od 2012 roku. 2. Im wyższy będzie zysk netto za 4Q23 i skumulowany za cały 2023 rok tym większa szansa na zbliżenie do poziomu 0,10 zł/akcję. Kluczowe będą zapisy kowenantów finansowych w umowach kredytowych. Na pewno dywidenda jest podporządkowana spłacie długu
Im więcej takich … grubych Jolek i obserwatorów tym będzie lepiej niech szczekają lub pieją kury pieją …nie mają akcji w kieszeni to szukają koguta . hihihi już niedługo worek się rozwiąże z akcyjkami po 4……teraz złote a po …25 4 … € . Także komu komu bo do domu