Powiem Wam co Elliott mówił na ten temat może nie przytoczę dokładnie jego słów, ale sens z pewnością.
Ellott - teoria moja zrodziła się z potrzeby analizowania średnich rynkowych, ale jeśli na poszczególnej spółce widzę wyraźnie tworzące się formacje falowe to wszystko rzucam w kąt i niezależnie od stanu rynku kupuję natychmiast i prawie zawsze mam rację.
Ja również tak robię i też mam prawie zawsze rację. Jesteśmy tam gdzie napisał kolega na poczatku. Osobiście wolałbym, gdyby wydłużeniu podlegała fala piąta.
Trzymać !
Chodzik Księżycowy
Uważam, że korekta będzie płytka, jedynie po to , aby oscylatory odpoczeły.
Właśnie ten poziom poniżej 3 złotych uważam za atrakcyjny i właśnie zwiększyłem swój stan posiadania.
Chodzik Księżycowy
Sporo tu ryzykuję reputacją, ale....
Pobawmy się w fale Elliotta na Netii.
Wiemy że w pięciofalowej sekwencji fala trzecia nigdy nie jest najkrótsza, a jeśli dwie fale wzrostowe są równe pod względem wielkości to powinno nastąpić wydłużenie następnej fali wzrostowej. Wiemy również, że fala czwarta nie zachodzi na szczyt fali pierwszej.
Teraz policzcie - fala pierwsza i trzecia (w cenach zamknięcia) są dokładnie równe.
Fala czwarta ,jej cena zamknięcia powinna jako fala korekcyjna wylądować powyżej szczytu fali pierwszej. Jak na razie grający na Netii zrobili tak zwany ruch mierzony. Dlatego mamy silną korektę. Zakładają bowiem że w tym miejscu wzrosty się skończą.
Ja uważam, że po pewnym ostudzeniu przyjdzie następna fala wydłużona wzrostowa piąta i znacznie wyniesie notowania spółki.
Pozdrawiam Chodzik Księżycowy
W jaki sposób wyliczyłeś że fala 1 i 3 są równe?
Początek fali 1 - 31.10.08 - 1,95zł
Koniec fali 1 - 05.12.09 - 2,74. Daje to 79 groszy wysokości.
Początek fali 3 - 18.12.08 - 2,32zł
Koniec fali 3 - 03.03.09 - 3,05zł. Co daje 73 grosze.
Nie są równe chyba, że w przybliżeniu albo o inne chodzi.
Chodziku,
mozesz zdefiniować co to znaczy dla Ciebie płytka korekta ?
wlasnie wszedlem do towarzystwa, ale raczej symboliicznie,
CK jakie szacujesz poziomy docelowe,
jakich oscylatorow uzywasz ?
malo jest ludzi ktorych sie pytam o cokolwiek, wiec potraktuj mnie powaznie
podro dla wszystkich
Jaśli policzysz pierwszą korektę dla Netii, to przekonasz się, że zabrała ona około 62% fali wzrostowej. Następne korekty nie powinny przekroczyć 38% poprzedniej fali.
Reasumując korekta obecna nie powinna zejść poniżej szczytu fali pierwszej czyli koło 2,80
jesli dobrze pamiętam.
Co do oscylatorów to lubię RSI, ROC, DMI. Uważam również czy fale wzrostowe są poparte wolumenem.
Pozdrawiam
Chodzik Księżycowy
Podstawowy to MACD
Witaj Chodzik. Zaciekawiles mnie Netia na forum Prochnika i sie jej przyjrzalem. Widze ze zaczela sie korekta i ja obstawiam poziom 2,6-2,65. Na tym poziomie ustawie sie do kupna bo licze ze wzrost moze byc nawet do okolic 4 zl.
Do chodzik księżycowy;
Pamiętaj że fala 4 nie zachodzi na 1 jeśli nie jest to fala 1
W fali pierwszej takie przypadki są.(przykład wykres wig20 na www.streemo.com.pl)
I że w fali 1 fala 5 często jest załamana.
Pozdrawiam
chodziku,
jaka jest Twoja techniczna interpretacja dzisiejszej sesji ?
ja niestety oprocz wykreślenia srednioterminowej lini trendu od ktorej odbil sie dzisiaj wykres nie jestem w stanie nic wiecej powiedziec- fajnie to widać na wykresie swieczkowym swieczkowym,
a jak to wyglada z falami e.?
"Sporo tu ryzykuję reputacją, ale....
Pobawmy się w fale Elliotta na Netii.
Wiemy że w pięciofalowej sekwencji fala trzecia nigdy nie jest najkrótsza, a jeśli dwie fale wzrostowe są równe pod względem wielkości to powinno nastąpić wydłużenie następnej fali wzrostowej. Wiemy również, że fala czwarta nie zachodzi na szczyt fali pierwszej.
Teraz policzcie - fala pierwsza i trzecia (w cenach zamknięcia) są dokładnie równe.
Fala czwarta ,jej cena zamknięcia powinna jako fala korekcyjna wylądować powyżej szczytu fali pierwszej. Jak na razie grający na Netii zrobili tak zwany ruch mierzony. Dlatego mamy silną korektę. Zakładają bowiem że w tym miejscu wzrosty się skończą.
Ja uważam, że po pewnym ostudzeniu przyjdzie następna fala wydłużona wzrostowa piąta i znacznie wyniesie notowania spółki.
Pozdrawiam Chodzik Księżycowy "
W jaki sposób wyliczyłeś że fala 1 i 3 są równe?
Początek fali 1 - 31.10.08 - 1,95zł
Koniec fali 1 - 05.12.09 - 2,74. Daje to 79 groszy wysokości.
Początek fali 3 - 18.12.08 - 2,32zł
Koniec fali 3 - 03.03.09 - 3,05zł. Co daje 73 grosze.
Nie są równe chyba, że w przybliżeniu albo o inne chodzi.
Kierunek taki jak się spodziewałem dalej liczę że jesteśmy w pod fali4 fali3 a czy to wydłużenie się sprawdzi zobaczymy.
Na pewno warto trzymać netie.
wykres http://www.streemo.com.pl/netia.html
Jak dobrze wiesz, ewentualny wisielec jeszcze nic nie oznacza na koniec dzisiejszej sesji. Jutro bedzie albo potwierdzenie, albo kolejna BIALA swieca i tym samym brak potwierdzenia i dalsze wzrosty - czego wszystkim akcjonariuszom zycze.
mogło być juz 3 białych żołnierzy a tak jest dwójka hossy...!!!(:
kto sprzedaje na tych poziomach to baran...hahahahaha
...niedośc że spółka inna niż przed bessą to jeszcze walka o nią trwa...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
a tak na marginesie to na bessie taki defensor najlepszy..!!!!!!!!!!!!!!
..wzrosty do 4 kwietnia ,może nieco dłuzej?....a potem sie obada korekcina jakaś i pod wyniki w maju dalej wzrosty?..tak pasowałoby mi ?co wy na to?(:
Przedstawiam fale Eliota na Neti od 2002 r
Według moich spostrzeżeń właśnie wtedy na Neti rozpoczeła się fala 1 .
A fala 2 skończyła się 30.08.2008
Była to wręcz książkowa formacja fali 1 gdzie 2 zniosła fale 1 prawie o 100 procent.
wykres na www.streemo.com.pl/netia.html
Pozdrawiam
Lagos,daruj sobie FE na spółkach.Jak wytłumaczysz,że fala płaska 3-3-5 znosi 89% oraz to,że fala 3 w C jest najkrótsza w twoim rozpisaniu fal na Netii?
Cercio
Jeśli wszystkie wykresy miałyby być podporządkowane regułą matematycznym to każdy by wiedział która to fala i która pod fala.
Jak narysowałem fale na wig i wig 20 to wielu twierdziło że fala 4nigdy nie zachodzi na fale 1 a jednak tak jest i czasem w przeszłości było.
i tak samo 3-3-5 nie musi być taka sama jak w książce.
Pozdrawiam
Fajnie.A jak wytłumaczysz dywidendy,prawa poboru i emisje akcji?Też jakoś da się wytłumaczyć?Jak jest prawo poboru 1:1 to trochę kurs się obniża,prawda?
Podam przykład fali 3-3-5
wig okres 1994-1995 fala A-B-C
Popatrz i przeanalizuj jeśli w fali A znajdziesz 5 fal będziesz dobry .
I na pewno ta fala 3-3-5 nie wygląda na fale płaską.
A co do zachodzącej fali to na pewno znalazłbym przykład na wykresie historycznym wig.
Jeśli będę miał czas na pewno coś poszukam
Pozdrawiam
Już mi się nie chce tobie tłumaczyć.Masz rację !! Fala płaska 3-3-5 może znieść 89%.A zygzak może znieść 10%.Niech tak będzie i obiecuję,że już nie zwrócę tobie uwagi.Proponuję abyś spróbował rozpisać fale na TPSA albo na FON-ie.