• Do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna Autor: ~AKCJONARIUSZ [80.51.34.*]
    Od kilku lat obserwujemy wzrost popularności ekologicznej żywności. Jak podaje Eurostat, w ciągu ostatnich 10 lat powierzchnia upraw ekologicznych w Unii Europejskiej zwiększyła się do 6,5 mln ha. Jaka przyszłość czeka produkcję ekologiczną?

    Eurostat podaje, że w ciągu ostatnich 10 lat powierzchnia upraw ekologicznych w całej Unii Europejskiej powiększyła się do 6,5 mln ha. Systematycznie rośnie także wartość żywności ekologicznej, w 2001 roku osiągając 150,7 mld USD. Na wzrost popularności ekologicznych upraw wpływ ma na pewno również Europejski Zielony Ład i co za tym idzie, unijne przepisy. Zielony Ład zakłada, że do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna. Jest to niewątpliwie bardzo duże wyzwanie, szczególnie biorąc pod uwagę, że te 6,5 mln ha stanowi obecnie niecałe 9%.
    Rynek żywności ekologicznej w Polsce
    - Rynek produktów ekologicznych w Polsce w 2023 roku zbliży się do około 1,5 mld PLN (wg szacunków Bio Planet), zaś jego udział w rynku żywności ogółem odnotowuje stałe wzrosty. Pomimo wieloletnich wzrostów żywność ekologiczna w Polsce to nadal zaledwie około 0,5 % rynku całej żywności. Perspektywy wzrostu tego rynku są olbrzymie, gdyż w większości krajów Unii Europejskiej udział ten wynosi od kilku do kilkunastu procent. Świadomość ekologiczna społeczeństwa jest coraz większa i wszystko wskazuje na to, że ten trend pozostanie z nami na dłużej. Nie bez znaczenia jest również fakt, że dostępność eko produktów jest coraz większa, znajdziemy je już właściwie w większości sklepów spożywczych – mówi Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.

    Ponad połowa konsumentów chce kupować ekologicznie
    Organic Trade Association, przeprowadzili badania, które wykazały, że ponad połowa konsumentów (55%) zadeklarowała, że kwestie zdrowotne takie, które wiążą się z lepszymi właściwościami odżywczymi i brakiem pestycydów w dużej mierze decydują o konkretnym wyborze produktów podczas zakupów. Inne czynniki to ochrona środowiska i etyczne traktowanie zwierząt.

    - Rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi widzimy również w systematycznym wzroście sprzedaży. W pierwszym półroczu 2023 roku zanotowaliśmy wzrost sprzedaży o około 27 % rok do roku. Regularnie zwiększamy również naszą ofertę produktów i rozwijamy kanały sprzedaży, aby nasze produkty były dostępne dla jak największego grona klientów  – komentuje Sylwester Strużyna.

    Jak wskazują eksperci, w kolejnych latach rynek żywności ekologicznej będzie się dalej dynamicznie rozwijał. Prezes Bio Planet ocenia, że zmiany dotyczące przechodzenia na rolnictwo ekologiczne będą zachodzić ewolucyjnie. Przestawienie jednego gospodarstwa z konwencjonalnego na ekologiczne to proces, który zajmuje około 3 lata, dlatego trudno będzie przeprowadzać masowe konwersje. 
  • Re: Do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna Autor: ~AKCJONARIUSZ [80.51.34.*]
    Różnica w cenie produktów bio i konwencjonalnych spadła do ok. 10-20%I
    Różnica w cenie produktów bio (ekologicznych) i konwencjonalnych zmniejszyła się do ok. 10-20% z ok. 40-50%. Cena jest istotnym czynnikiem decydującym o zakupie produktów ekologicznych, ale 78,4% respondentów jest gotowych zapłacić więcej za produkty ekologiczne (w tym 38,6% deklaracji dla ceny wyższej o 10% oraz 31,1% pozytywnych wskazań dla ceny wyższej o 11-20%), wynika z badania SW Research na zlecenie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (PIŻE). Dla 6,6% badanych nie stanowiłaby przeszkody cena wyższa nawet o połowę.Zbliżenie cen produktów rolnictwa ekologicznego i konwencjonalnych jest odzwierciedleniem zmiany, która zaszła w ciągu ostatnich lat na rynku, podano."40-50-procentowa różnica w cenie produktów bio i nieekologicznych to już przeszłość - teraz jest ona na poziomie 10-20%. Wynika to m.in. ze wzrostu cen nawozów sztucznych i pestycydów, które są droższe niż organiczne, używane w produkcji ekologicznej" - powiedziała prezes PIŻE Krystyna Radkowska, cytowana w komunikacie.Według 70,3% ankietowanych w badaniu zrealizowanym w ramach kampanii "Przestaw się na eko - szukaj Euroliścia", oddziaływanie rolnictwa ekologicznego na środowisko naturalne jest korzystne i choć jakościowe produkty bio są już tylko nieznacznie droższe od żywności konwencjonalnej, to Polacy są gotowi zapłacić za nie więcej. Obok przeważającej opinii określającej oddziaływanie rolnictwa ekologicznego na środowisko jako pozytywne, niewielka część respondentów (4,6%) wyraża negatywną opinię, a 18,5% identyfikuje ten sposób produkcji jako neutralny."Analizując preferencje konsumentów żywności ekologicznej w 2022 roku, w czasie inauguracji kampanii 'Przestaw się na eko - szukaj Euroliścia', zwracaliśmy uwagę na podstawową barierę zakupu produktów bio, jaką była cena. Powstrzymywała ona od zakupu aż 3/5 badanych. Obecnie 30,5% respondentów zauważa, że różnica między cenami żywności ekologicznej, a tradycyjnej zmniejszyła się" - powiedział wiceprezes SW Research Piotr Zimolzak, cytowany w komunikacie."Co ciekawe za gotowością do nieco większej inwestycji w żywność stoi proekologiczne podejście. Ponad połowa respondentów, bo 61,1% wskazała, że jest w stanie dopłacić za produkty ekologiczne, wiedząc, że powstały one z poszanowaniem środowiska m.in. bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów" - dodał.Z badania wynika też, że produkty ekologiczne najczęściej są widoczne w koszykach Polaków odwiedzających supermarkety (29,6%). Żywność bio chętnie kupujemy też na bazarach (28,5%) i bezpośrednio od rolników (25,9%). Wciąż rzadko odwiedzamy specjalistyczne sklepy z żywnością ekologiczną (17,1%) czy sklepy internetowe oferujące tego rodzaju produkty (11,1%)Jak pokazują wyniki badania SW Research, większość społeczeństwa potrafi wskazać kluczowe korzyści rozwoju upraw ekologicznych, w tym ochronę gleby (60,2%) i wód (54,2%), mniejszą emisję gazów cieplarnianych (46,5%) czy zachowanie różnorodności biologicznej (43%). Badani prawidłowo rozpoznają też cechy produkcji ekologicznej, które przyczyniają się do mniejszej presji na środowisko, takie jak redukcja użycia nawozów sztucznych i pestycydów (najwięcej, bo 61,9% wskazań), ograniczenie antybiotyków i hormonów w produkcji ekologicznej zwierzęcej (58,5%) czy rotacja upraw (39,1%) polegająca na wprowadzaniu sezonowo na pola różnych gatunków roślin.Badanie pokazało też, że nadal są kłopot z właściwą identyfikacją produktów ekologicznych. Często ulegamy marketingowym "chwytom", wierząc, że hasła "eko", "bio", "naturalny" czy "organiczny", umieszczone na opakowaniach produktów, gwarantują ich ekologiczne pochodzenie. Tymczasem symbol Euroliścia jako gwarant zakupu żywności bio prawidłowo rozpoznało 26,8% respondentów w porównaniu do 35,9% wskazań dla stylizowanych symboli, nie mających z certyfikacją ekologiczną nic wspólnego. Symbol Euroliścia stanowił zachętę do kupienia produktu w przypadku 65,6% badanych konsumentów.W badaniu przeprowadzonym w grudniu 2023 roku udział wzięło 817 Polek i Polaków powyżej 18. roku życia. Celem badania było sprawdzenie opinii dotyczących rolnictwa ekologicznego i produktów ekologicznych.

  • Re: Do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna Autor: ~AKCJONARIUSZ [80.51.34.*]
  • Re: Do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna Autor: ~sdfs [79.184.96.*]
    Ten znowu nagania.
    Umoczył po 38 i szuka frajera.
  • Re: Do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna Autor: ~AKCJONARIUSZ [80.51.34.*]
    https://theplanet.pl/ 

    Mega ciekawa formuła zakupów - pokazuje się ile pojemnika jest zapełnione i w jakim % - dostawa może być anonimizowana - bez konieczność rejestracji w sklepie.

    Płatność za pomocą OpenAp - no ciekawe jak się będzie to rozwijać. Wyprzedzili InPost, który nad podobnym rozwiązaniem pracował.
  • Re: Do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna Autor: ~Ekoinwestor [195.205.35.*]
    No ciekawe czy coś wywalczą rolnicy.
    Jest nadprodukcja żywności w UE. Jedyne wyjście to ekologia.
    Produkować należy mniej - a lepszej żywności.
  • Re: Do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna Autor: ~AKCJONARIUSZ [80.51.34.*]
    To przyszłość
[x]
BIOPLANET 0,00% 22,00 2025-11-07 14:45:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.