• Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym Autor: ~zakręcony [178.214.8.*]
    Srodki które zostały przelane na konto za przymusowy wykup akcji Swissmedu. Ktoś wie jak to się rozlicza i na jakiej podstawie ?
  • Re: Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym Autor: ~Wojtek [193.239.125.*]
    Otrzymane środki finansowe są przychodem,natomiast wartość zakupu tych akcji są kosztem. Obie te kwoty należy wpisać w odpowiednich rubrykach PIT-u za rok 2023.Różnica tych kwot będzie dochodem /lub stratą/ Nie sądze aby B M umieszczały to rozliczenie w PIT-8c.Ewentualnie można to sprawdzić na infolinii podatki tel.223300330.
  • Re: Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym Autor: ~Ostra [46.114.183.*]
    Najgorsze to że nie pamiętam po ile kupiłam w tak długim czasie zrobili split tak że całkiem pomieszali mi w głowie. Kroś ma jaki pomysł. Proszę zrobić jakieś info,z góry dziękuję
  • Re: Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym Autor: ~Wojtek [193.239.125.*]
    W historii rachunku są wszystkie dane odnośnie zakupu akcji i sprzedaży /niestety są to tylko lata 2021/2023-dot.supermaklera w PKO BP,Nie wiem jak to wygląda w innych BM/ Można próbowac uzyskać te dane bezpośrednio w swoim BM.jeśli zakup był wczesniejszy. W najgorszym przypadku cała uzyskana kwota za akcje SWISS. będzie podlegać 19% opodatkowaniu.
  • Re: Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym Autor: ~Akcjonariusz [37.248.177.*]
    Swissmed rozsyła pit 8C ale z błędem, przepisują przychód jako dochód bez kosztów akcji. Jak byśmy dostali prezent !!!! Chciałem przesłać im dane do korekty ale odmówili !!! Mogą tak robić ???

Jak by ktoś potrzebował tel do działu księgowego
    585 241 575
  • Re: Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym Autor: ~Qaz [37.30.10.*]
    A to nie biuro maklerskie wystawia PIT, przecież za ich pośrednictwem są dokonywane transakcjie
  • Re: Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym Autor: ~St1 [95.160.51.*]
    Ja dostałem taką odpowiedz na prośbę o korektę PIT-8C:

"Szanowany Panie
    W imieniu Swissmed Centrum Zdrowia S.A. („Spółka”) uprzejmie informuję, że informacja PIT-8C dotycząca przymusowego wykupu akcji akcjonariuszy mniejszościowych Spółki, zdaniem Spółki została przygotowana poprawnie. Wyjaśniam, że Spółka w chwili wystawienia PIT-8C nie dysponowała rzetelnymi i wiarygodnymi danymi odnośnie kosztów uzyskania przychodów, co zostało zaznaczone w piśmie Spółki z dnia 8 lutego 2024 r.
    Zgodnie z prawomocnym wyrokiem  Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 1 grudnia 2009 r. sygn. I SA/Po 874/09 w sprawie rozliczenia transakcji przymusowego wykupu akcji: „W przypadku gdy spółka nie posiada informacji o kosztach uzyskania przychodu, dochodem podlegającym opodatkowaniu jest kwota przychodu należnego ze sprzedaży akcji. Natomiast wykazanie faktycznych kosztów związanych z uzyskanym przychodem ze zbycia akcji spoczywa na podatniku. Podatnik składając zeznanie PIT-38 winien zweryfikować i uzupełnić dane zawarte w informacji PIT-8C, w szczególności w kwestii poniesionych i właściwie udokumentowanych kosztów uzyskania przychodów. Podatek od dochodów kapitałowych ustalany jest bowiem przez podatnika w drodze samoobliczenia. Ustawodawca nałożył na podmioty, które dokonują wypłaty tych świadczeń obowiązek sporządzania jedynie informacji rocznej o wysokości tych dochodów w celu umożliwienia podatnikowi wypełnienie tego obowiązku.”. Analogiczne stanowisko prezentują organy skarbowe w swoich interpretacjach podatkowych – np. interpretacja z dnia 20 listopada 2013 r. Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach sygn. IBPBII/2/415-850/13/JG.
    Wobec powyższego, w ocenie Spółki, informacja PIT-8C dotycząca transakcji przymusowego wykupu akcji została wystawiona przez Spółkę w sposób prawidłowy i brak jest przesłanek do dokonania przez Spółkę jej korekty. Nie ma również przeszkód aby podatnik wykazał koszty związane z uzyskanym przychodem i ustalił podatek od dochodów kapitałowych w drodze samoobliczenia."
  • Re: Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym Autor: ~Qaz [37.30.16.*]
    Czyli znając koszty pozyskania akcji, możemy przy rozliczeniu samemu dokonać wyliczyć podatek?
    Do kogo, na jaki adres skierowałaeś zapytanie?
  • Re: Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym Autor: ~Qaz [37.30.12.*]
    Ktoś? Coś podpowie?
  • Re: Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym Autor: ~Julmil [188.146.120.*]
    Czyli znając koszty, sami możemy w PIT 38 wpisać prawidłowe dane?
  • Re: Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym Autor: ~St1 [95.160.51.*]
    Pytanie jakie wysłałem do Krajowej Informacji Skarbowej:

"Dzień dobry,
    W związku z przymusowym wykupem akcji przez spółkę Swissmed otrzymałem PIT-8C w którym koszty uzyskania przychody to 0zł. Dla urzędu oznacza to, że otrzymałem akcję za darmo a przychód w tym przypadku to ???,??zł. Pisałem do spółki Swissmed z prośbą o skorygowanie PIT-8C i wpisanie kosztów uzyskania przychodu w kwocie ???,??zł jednak otrzymałem odpowiedz odmowną. Pytanie, czy mogę sam skorygować koszt uzyskania przychodu w PIT-38 który składam do urzędu?
    Z góry dziękuję"

Odpowiedz jaką otrzymałem:

"Szanowny Panie,

w przypadku, gdy doszło do sprzedaż akcji, w zeznaniu rocznym PIT-38 może Pan wykazać koszty uzyskania przychodu, nawet w sytuacji, gdy płatnik nie wykazał kosztów w informacji PIT-8C.

Podstawa prawna
    art. 22 ust. 1f, art. 23 ust. 1 pkt 38 i 38c, art. 30b ust. 2 pkt 4, art. 45 ust. 1a pkt 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2024 r., poz. 226 ze zm.)."

• Re: Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym Autor: ~Paweł [91.237.85.*]
    Mailowałem z pełnomocnikiem, który zajmował się ostatnim wykupem akcji, w temacie PIT-u 8c i braku kosztów uzyskania przychodu. Pan pełnomocnik cytował mi w mailu mnóstwo podstaw prawnych w temacie, konkludując, że firma nie jest zobowiązana do przedstawienia w rozliczeniu transakcji kosztów uzyskania przychodu, jeśli nie mają możliwości ich pozyskania. Po co zabierali nam akcje z kont. Ja zanotowałem stratę na całym tym biznesie, ale nie znam dokładnej kwoty uzyskania przychodu do wpisu do rozliczenia, i mimo straty jeszcze trzeba zapłacić 19% "Belkowego" - masakra.
[x]
SWISSMED 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.