Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  10,90 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%

Re: Czy dostaniemy pit-pismo do rozliczenia z urzędem skarbowym

Pytanie jakie wysłałem do Krajowej Informacji Skarbowej:

"Dzień dobry,
W związku z przymusowym wykupem akcji przez spółkę Swissmed otrzymałem PIT-8C w którym koszty uzyskania przychody to 0zł. Dla urzędu oznacza to, że otrzymałem akcję za darmo a przychód w tym przypadku to ???,??zł. Pisałem do spółki Swissmed z prośbą o skorygowanie PIT-8C i wpisanie kosztów uzyskania przychodu w kwocie ???,??zł jednak otrzymałem odpowiedz odmowną. Pytanie, czy mogę sam skorygować koszt uzyskania przychodu w PIT-38 który składam do urzędu?
Z góry dziękuję"

Odpowiedz jaką otrzymałem:

"Szanowny Panie,

w przypadku, gdy doszło do sprzedaż akcji, w zeznaniu rocznym PIT-38 może Pan wykazać koszty uzyskania przychodu, nawet w sytuacji, gdy płatnik nie wykazał kosztów w informacji PIT-8C.

Podstawa prawna
art. 22 ust. 1f, art. 23 ust. 1 pkt 38 i 38c, art. 30b ust. 2 pkt 4, art. 45 ust. 1a pkt 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2024 r., poz. 226 ze zm.)."

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SWISSMED 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.