Słusznie :) W tych okolicach, a nawet ciut niżej odkupujemy. Cierpliwości bo po kolejnej podbitce będzie ponury żniwiarz i wilka kreska w dół do ~10 zł. Co by nie pisać, kupowałem poniżej 14 i blisko średnio prawie po 17 uplasowałem. 11 raz! Zdrówka i szczęścia przy stole. Jacek
Szanowny Jacku, mam trochę inne zdanie nt kształtowania się cen tych akcji. Owszem te extra 170 mln kosztów na przyszły rok zepsuło obraz ale to jest raptem 3% przychodów spółki to w sytuacji rosnącej gospodarki nie powinno być problemem do przykrycia marzą. Jest kubeł zimnej wody i spadki ale w mojej ocenie nie do twoich prognozowanych poziomów. Trafnych i samodzielnych decyzji życzę
Dziękuję za przedstawienie swojego punktu widzenia, który z pewnością wnosi istotny wkład do naszej dyskusji. Chciałbym jednak podkreślić, że istnieją pewne aspekty tej sytuacji, które wymagają głębszej analizy. Przede wszystkim, musimy zwrócić uwagę na nieodwracalność obecnych tendencji wzrostu kosztów, szczególnie tych związanych z wartością pracy ludzkiej. W obecnych realiach rynkowych, gdzie kapitał ludzki jest coraz bardziej ceniony, podwyżki kosztów pracy stają się elementem stałym, a nie zmiennym, co bezpośrednio wpływa na strukturę finansową przedsiębiorstw. Co więcej, obserwujemy obecnie dwucyfrową "erozję" w udziałach rynkowych, która jest efektem pokoleniowej kuli śnieżnej wśród kadr, a konkretnie ich przyzwyczajeń i stylu pracy. W fundach mamy do czynienia z generacją oportunistów, wyznawców technologicznych, którzy, wychowani w erze dominacji sztucznej inteligencji, wykazują tendencję do szybkiego adaptowania i zmieniania kierunków inwestycyjnych. Ta dynamika wprowadza dodatkową warstwę zmienności i niepewności na rynku, co moim zdaniem będzie mieć dalekosiężne konsekwencje dla prognozowania i kształtowania strategii inwestycyjnych. Krótko: pkp cargo nie chcą mieć w portfelu. Przynajmniej ja dostaję nowych młodych zarządzających po 30-ce W świetle powyższych rozważań, choć doceniam Twoją optymistyczną perspektywę, wiem, że spółka potrzebuje gotówki i musi być dokapitalizowana. Z poważaniem, Jacek
Młodzi innowacyjni są, zawsze byli i będą następni. Strategie oparte o sztuczną inteligencją i szybkie decyzje w odniesieniu do realiów naszego kraju nie do końca są chyba odpowiednie. Rynek jest płytki i pakiety o których piszesz od razu burzą rynek. Pkpc jest owszem zdołowany ale przy odrobinie bardziej twardym zarządzaniu jest zdolny do uzyskania trwałej rentowności . Zdaje sobie sprawę, iż to nie jest perełka o której piszą dwaj znani entuzjaści z tego forum ale nie jest to też walor, który powinien zostać wyceniony wg Twojej prognozy. Pozdrawiam