Jezeli nie masz pozwolenia na prace, to bedzie ciezko (z tego co slyszalem wtedy lokalne banki w kantonach odpadaja - wypowiadaja umowy osoba, ktore juz mialy otwarte konta). W UBS lub CS mozna sie dogadac jezeli masz co najmniej 100k chf. Wiecej szczegolow mozesz sie dowiedziec na forach dla Polakow mieszkajacych w Szwajcarii.
i w zasadzie nie ma kłopotu z założeniem konta.
Jedyny problem w pewnych krajach UE to zamieszkanie i zameldowanie (miejsce interesów), choć w Szwajcarii raczej to nie problem.
Druga sprawa to kwota. Małych sum nie warto (po co), o duże czasem się pytają:-)
Trzeba ruszyć tyłek i iść do banku. Trzeba tylko umieć parę zdań po niemiecku lub umieć pisać......
oczywiscie i o to chodzi - jak to jest w innych krajach w UE - mysle ze to sie przyda (taka wiedza) kazdemu kto zapracowal ciezko na swoja kase - czasem nie mala - a PL nie jest w stanie zagwarantowac jej bezpieczenstwa - przepraszam najmocniej do 50 000 eu - to jest powod dlaczego nalezy ten temat tu przedstawic. apropos polska nawet tych 50000 nie zagwarantuje - na bank! ludzie wlasnego kraju nie znacie? prosze o rzeczowe i na temat dyskusje
(nie robiąc reklamy),
np. Polbank ma 100.000 euro, bo jak sama nazwa wskazuje to bank grecki:-)
Jeżeli mam Ci radzić, to jeśli masz mniej niż 1.000.000 zł, to nie ma sensu cała zabawa...
ten milion możesz sensownie zdywersyfikować na miejscu.
A moje doświadczenia są dość proste. Szedłem do banku z paszportem, i na każde dziwne pytanie, odpowiadałem, by mi pokazali w przepisach, że nie wolno.... i zakładali.
Banki (francuskie) są tańsze niż nasze krajowe, podstawowa gotówka jest nieoprocentowana. A jak będziesz mieć konto oprocentowane, to podatek płacisz i tam i tu.... więc nie wiem czy warto
tak wiecej i to w walucie - bez urazy ale w polska bankowosc nie wierze - sam sie przekonasz jak sprawe opcji walutowych zalatwia. banki nie wezma na siebie tego "gnoju wiejskiego" i pierwsze ktore odpadna z bankowosci to te wielkie ktore dzisiaj prowadza duze interesy jak ofe ubezpieczenia opcje walutowe uslugi brokerskie itp napewno "holender" mocno dostal po skorze i to widac i czuc juz teraz. przepraszam ale nie chce tu demagogie jakas wprowadzac ale tak to ja widze. wiec co jak co interesuje mnie - szwajcarska bankowosc. jezeli ktos wie szczegolowo ktore banki co oferuja ( pomoze to w pozniejszej analizie i szukaniu) prosze sie wypowiedziec w tym poscie :-)
a bzdury prosze zostawic dla siebie. nikogo nieinteresuje POLBANK z gwarancjami bakrutujacego panstwa. GR. tak jak Islandia bedzie w niedlugim czasie bankrutem, ale ten temat to juz wszyscy przerabiali na teym forum. czy nie ma tu nikogo kto sie chce podzielic informacja o Swissie ? - bo ze sa tu ludzi co maja taka wiedze to nie ulega watpliwosci>
poważnie to tak:
kanton vaud-np. lozanna oddział ubs 250 kilo euro i wejście za firanki.................
czytaj do gabinatu z whysky i cygarami. + wachlarz propozycji inwestycyjnych niespotykanych w polsce np. boksyty z gwinei.....................
a w każdym małym podobnie tylko kwoty zadowalają mniejsze.
co do rezydentury - najfajniejszy jest zurich bo nbajłatwiej o meldunek
1. Szukasz kompa z netem:-) gratuluję pierwszy krok za tobą
2. Szukasz googla na szwajcarię.
3. Wpisujesz najlepiej po niemiecku słowo BANK. Jeśli nie wiesz jak jest to się nie martw. Nie mogę Ci pomóc, choć mieszkałem kilka miesięcy w Genewie, bo nie lubię języka niemieckiego. A znając życie po niemiecku słowo bank ma z 15 liter w których będzie i BANK i KASE i jeszcze coś innego. Jak nie wiesz, to dwie rady: Oglądasz film Vabank Machulskiego (tam na końcu wchodzą do banku i w napisach masz napisane co to za bank), lub walisz w słownik polsko-niemiecki słowo bank.
4. Wybierasz język (jak flaga francuska, to francuski)
5. Czytasz i kumasz. Jak nie kumasz to szukasz @. Nie wiem jak jest po niemiecku @ ale pewnie podobnie do Meckel, bo pani Kanclerz jest trochę małpiopodobna.
6. Piszesz maila z prośbą o namiary do banku partnera w Polsce (najlepiej prymitywnie po angielsku).
7. Idziesz do tego banku w Polsce i z taką kasą, rozmawiasz z szefem oddziału (niekiedy załatwiszto dopiero jak zrobisz przelew - od 250.000 zł w bankach są super mili)
FERSZTEJEN?
To co jest realnym problemem to REZYDENTURA. Ja miałem legalny pobyt na okres stały (carta rezydenta lub pobytowa). W tej karcie był miejscowy adres. Teraz nie musisz mieć takiej karty, ale bez niej nie masz adresu.
(czyli jesteś jak ten Iwan Bezdomny co dzwoni z Domu .....).
A bez tego na miejscu NIC w zasadzie nie załatwisz.
Chyba że zrobisz jak w Misiu Barei - czyli na ciotkę.
A konto w szwajcarii zablokuje Ci możliwość bycia posłem. No i pamiętaj, że podatek płacisz i tu i tu. Są kraje podatkowo znacznie milsze.
A oprocoentowanie w Szwajcarii nie rzuca na kolana.
No chyba, że zainwestujesz w opcje
no tak - jako osoba fizyczna odradzam.
co innego jako firma.
mam i nie narzekam.
firma daje możliwość meldun ku od razu , choć nie w każdym kantonie.
jak masz szmal to tylko vaud.
jak masz tylko pieniądze to raczej zurich.
kupno domu nawet nawiosce na os. fizyczną praktycznie niemożliwe.
musi wyrazić zgodę rada powiatu. ostatnio nigdy nie wyraża............
firma zaś jest zawsze ''ciemna''' i mogą ci skoczyć bo to podmiot rodzimy.
jest jeden warunek- musi mieć w statucie obrót i wynajem nieruchomości.........
a więc za swoją , czyli firmową kasę zakładasz taką firmę : 2 tyg.
szukasz nieruchomości , nasępnie wynajmujesz sam sobie , a po roku pykasz szwajcarskie prawko. w vaud tylko przepisują z polskiego jak masz ponad 5 lat.
meldunek już nie problem- warunek to duży kapitał założycielski
250 kilo eu.
koszty obsługi w vaud najdroższe ale daje się radę...
rocznie 7 kilo chf.w zasadzie sami prawnicy i to 2 razy do roku + notariusz - też prawnik.
na firmę szwajc. mam cały majątek w polsce i to daje już wymierne korzyści.
nawet w ujęciu historycznym - szwajcaria jako jedyny kraj dostała od polski pełne odszkodowanie za mienie obywateli ch. po 2 wojnie . tzn. ludzie dostali...........i to w 1948 roku już!.o tym nie piszą , ale to fakt.
ok - to sprecyzujmy sprawe bo widze ze na drobne sie tu rozpisujemy. VIP polskiego banku z 1 mln usd chce otworzyc konto/a w swiss-ie. matka banku vipa ma tez swoja filie w zurichu ale sama ma problemy. finansowe Konkretnie bez zakladania firm hydraulicznych itp. ktore z bankow nie wliczjac w to- swiss credit i usbs - w zurichu sa ok w latwosci obslugi klienta i czy nie maja swoich idiotycznych przepisow tak jak poprzednicy pisali meldunkowych. a na marginesie te forum powinno brzmiec jak ratowac pieniadze?
bez przesady-chodzi o spółki prawa handlowego.
ale do rzeczy. bezpieczne są tylko qasi spółdzielcze spaarkasse.
ja na wejściu poszedłem do ubs. bo szybko , miło i konkretnie.
po założeniu firmy jesteś premiowany , jeśli twoje środki chodzą w gminie.
spaarkasse mają duże gwarancje kantonalne, prawie nigdy nie bankrutuja i mają rozbudowaną sprawozdawczość.jawną i w necie.
no i clou: w przeliczeniu 1 mil. pln to ma każdy emeryt posiadający nieruchomość...
sorry 1 mil.usd ........ale i tak ma ja większość .
jeśli zaś chodzi o rezydenturę to niejednokrotnie jest wymagalna.
ale pamiętaj , ze tu jest -w ch.-centrum obsługi świata.nie w londku , a tu.
tu są wszystkie instytucje z panamy i belize i będą i nbikt ich nie wyrzuca bo po co?
mieszkam z rodzina od 25 lat poza pl. pl bylo dobre do wczoraj do robienia troche pieniedzy. to co jutro - czytaj przyszlosc niedluga - sie wydarzy otrzasie polskimi bankami i to tymi z gornej polki. mozna te piniadze przelac za ocean ale to sa inne problemy o ktorych tu pisac nie bedziemy bo to nikogo interes. rozmawialem z vice prezydentem banku ktory jest w pl. vice jest dla east europe - wiec okazalo sie ze polak a conajsmieszniejsze wyglada i ma tego samego rodzaju ( nie identyczne ale tak samo brzmiace) imie co prezez w polsce. nierealistyczny czlowiek chyba ma odlot i nie wie co sie dzieje - duzo nie trujac. chodzi mi o to ze zakladam obywatel eu lub usa zaklada konto bez tych ich meldunkow z kapitalem na dzien dobry 1 m. ktory bank w zurichu da mi - forex, online banking to wszytsko nic wiecej bez exotic dancers :-)
jasne !
każdy gdzie przed wejściem pachnie czosnkiem...........
a tak na poważnie - z 1 mil usd to tylko te co są z nazwy inwestycyjne.ale ryzyko dużo większe bo nigdy nie wiadomo co kręcą i dla kogo.
.z prasy :..2007 36 bank bankruptcy, 2008 44............ tylko to są banki z nazwy bo siedziby mają na bahamach a oddziały w ch.reasumując każdy z nich :
czytam te twoje wpisy i wniosek mam jeden... milion to ty widziałeś ale na filmie jak pokazywali napad na bank :)) kup sobie świnkę i tam zbieraj na kieszonkowe.
nie no w porzadku z boksytami pieniadze robi sie na wszystkim , ale dzisiaj trzeba to poluzowac i przeczekac bo to co ludzie zobacza za pare tygodni to ich przerosnie! wlasnie chodzi mi o lokalne bank z gwarancjami do ubs czy tego pofaflunionego serojada nie pojde bo to sa trupy. nota bene 1 mln usd to nie sa duze pieniadze i nie pretenduje do ginu z tonikiem u prezesa bo 1- nie lubie ich bo maja za dlugie lapy i chca rzadzic moimi pieniedzmi 2 - lubie stac w cieniu nie narazajac sie nikomu. wiec o co mi biega w tej chwili jest przetransferowac do takich 2 bankow szwajcarskich w zurichu - bo tam jest lotnisko na ktore dolece bez przesiadek :-) i tyle nie mam meldunku i nie mam porzadania kupowania ich nieruchowmosci. chcialem to samo zrobic w niwmczech ale tak tez jest meldunek, wiec bylem sklonny kupic nawet mieszkanie na charoltenburgu ale po co? bez sensu szwabow nielubie a do PL latac juz nie bede w najblizszym czasie.
to tyle z najasnienia sprawy!
Paribas ma najwieksze klopoty w EU. trzeba na dziendzisiejszy celowac na male ale popularne regionalne przystanie - nie duze outfity - to jest juz koniec pewnej ery .
nara u nas jest juz po 8 wiec czas na relax
:-)
Firma Swiss Trust Company AG, założona w Bazylei w 1906 r., jest najstarszą firmą powierniczą w Szwajcarii. Nasza firma łączy tradycję i doświadczenie z rozwojem i otwartością na zmiany. Działalność naszej firmy uwzględnia zmiany gospodarcze, prawne, polityczne i społeczne. W Szwajcarii zatrudnionych jest ponad 33 pracowników w 3 biurach, którzy mogą udzielić fachowej pomocy w pięciu językach. Nasze usługi dostępne są także dla klientów zagranicznych.
Oferta naszej firmy obejmuje: zakladanie spółek szwajcarskich, spółek międzynarodowych i fundacji; relokacja (przeprowadzka do Szwajcarii), family office, doradztwo, szwajcarskie podatki, prawo i księgowość.
Dane kontaktowe:
Piotr Szlaużys
E-mail: swiss.trust.pl@gmail.com
Tel. 519717446
Wyglada na to ze duze rekiny potrzebuja bardzo gotowki i przyjma kazdego z odpowiednim portfelem - ale tu zachodzi pytanie jak to jest z mozliwa plajta bankow np. niemieckich w szwajcarii. Z PL trzeba uciekac szybko ale tez madrze - jest malo czasu :-) jakies podpowiedzi co do stabilnosci niemieckich grzmotow w Swissie? apropos bankow w PlL- ING :-) to bylo do przewidzenia i mozna tez przewidziec jeszcze jak Pawlak i SP-ka zrobia to co planuja.