• MILLENNIUM - nie będzie dywidendy za 2008? Autor: ~krokus [87.205.56.*]
    Bank Millennium zarekomenduje rezygnację z dywidendy za 2008 rok

Warszawa, 13.02.2009 (ISB) - Zarząd Banku Millennium zarekomenduje niewypłacanie dywidendy z zysku za 2008 rok, który wyniósł 413 mln zł na poziomie skonsolidowanym, podał bank w komunikacie na temat wyników za IV kw. ub.r.

"Zarząd banku zamierza zaproponować walnemu zgromadzeniu akcjonariuszy zatrzymanie całości zysku netto Banku za rok 2008" - głosi komunikat.

W ub. roku bank przeznaczył na dywidendę 161,3 mln zł, czyli 35% skonsolidowanego zysku netto za 2007 rok, co dało wypłatę w wysokości 0,19 zł na akcję. Na dywidendę przeznaczono wcześniej 48% zysku za 2006 rok oraz 85% zysku za 2005 rok.

Narastająco w I-IV kw. 2008 roku bank miał 413,41 mln zł skonsolidowanego zysku netto wobec 461,60 mln zł zysku rok wcześniej.

W ujęciu jednostkowym, narastająco w I-IV kw. 2008 roku bank miał 496,93 mln zł zysku netto wobec 411,92 mln zł zysku rok wcześniej. (ISB)
  • Re: MILLENNIUM - nie będzie dywidendy za 2008? Autor: ~krokus [87.205.56.*]
    Bank Millennium będzie ostro ciął koszty

Restrakturyzacja banku, która przyniesie 200 mln zł oszczędności w ciągu roku, ale będzie się też wiązać ze zwolnieniami - to główne założenie nowej strategii Banku Millennium, do której dotarł "Parkiet". Dziś zarząd przedstawi i omówi średnioterminowe plany spółki.
    Zgodnie z nową strategią Millennium ma być w coraz większym stopniu bankiem depozytowym. "W jaki sposób będzie wydawać zebrane pieniądze? W strategii nie ma słowa o kredytach hipotecznych, które w ostatnich latach były motorem napędowym banku. Mówi się jedynie o zwiększeniu cross-sellingu, czyli sprzedaży wiązanej. W końcu ubiegłego roku liczba produktów przypadających najednego klienta wynosiła niemal 3,1, Bank zamierzają istotnie zwiększyć.", czytamy.

"Nowością jest skupienie się Millennium na małych i średnich przedsiębiorstwach (sektor MSP). W strategii czytamy, że 'finansowanie większych firm w czasach kryzysu jest obarczone znacznie większym ryzykiem'. Bank ma już kilkuset przeszkolonych doradcówi postawi na zwiększenie sprzedaży usług leasingowych i faktoringowych. Sprzedaż kredytów dla firm z sektora MSP ma rosnąć w tempie dwucyfrowym", podaje dziennik.

"Bardzo istotne miejsce w strategii zajmuje rozdział dotyczący restrukturyzacji i zarządzania ryzykiem. Millennium zamierza zacząć poważnie oszczędzać. W ciągu roku od ogłoszenia strategii wydatki mają zostać zmniejszone o 200 mln zł w stosunku do wcześniej planowanych kosztów, które - jak się dowiedzieliśmy - miały wynosić niemal 1,3 mld zł. Dzisiaj prezes Bogusław Kott przyzna, że będzie się to musiało wiązać z redukcją etatów. Ta jednak nie będzie miała charakteru zwolnień grupowych. Liczba etatów będzie zmniejszona głównie przez uproszczenie struktury organizacyjnej i zmniejszenie liczby departamentów. Obecnie bank zatrudnia 7049 pracowników. Zmienią się również zasady wypłacania premii. Zmniejszone mają zostać wydatki na sprzęt komputerowy oraz marketing [...].", czytamy w "Parkiecie".

Skonsolidowany zysk netto grupy kapitałowej Banku Millennium w roku 2008 wyniósł 413 mln zł , co oznacza jego spadek o 10 proc. w stosunku do roku 2007 (462 mln zł). W IV kwartale 2008 roku zysk netto grupy wyniósł 36 mln zł, a negatywny wpływ miała na niego korekta wyceny walutowych instrumentów pochodnych związana z ryzykiem kredytowym klientów korporacyjnych. Zarząd banku zamierza zaproponować Walnemu Zgromadzeniu Akcjonariuszy zatrzymanie całości zysku netto banku za rok 2008.

Więcej informacji o nowej strategii banku w "Parkiecie" w artykule Piotra Rutkowskiego "Bank Millennium będzie ciął koszty".

/ Parkiet
  • Re: MILLENNIUM - nie będzie dywidendy za 2008? Autor: ~krokus [87.205.56.*]
    Millennium planuje kredytową ekspansję

1 godz. 33 minuty temu

Bank Millennium w strategii do 2010 roku planuje roczny wzrost wolumenu kredytów konsumpcyjnych o 25-30 proc. i chce rocznie pozyskiwać 150 tys. klientów netto poprzez sieć placówek - poinformował bank w materiałach przed konferencją.

Bank planuje, że w 2010 r. wskaźnik cross-sell w bankowości detalicznej wyniesie 3,5.

Millennium zakłada, że rocznie kredyty dla segmentu małych i średnich przedsiębiorstw będą rosły o 10-15 proc.

Strategia Banku Millennium do 2010 roku zakłada osiągnięcie 200 mln zł oszczędności dzięki zmniejszeniu kosztów osobowych i uproszczeniu struktur. Bank ograniczy też wydatki na IT, marketing, wynajem powierzchni i utrzymanie budynków.

Jak podał bank w materiałach, strategiczne priorytety powinny dać 101 mln zł oszczędności w 2009 r., z czego 44 mln zł przyniesie redukcja kosztów administracyjnych, 51 mln zł - redukcja kosztów pracowniczych, a 6 mln zł da uproszczenie struktury organizacyjnej banku.
  • Re: MILLENNIUM - nie będzie dywidendy za 2008? Autor: ~al [80.108.117.*]
    WSZYSTKO PIEKNIE
    liczy sie cena akcji obecnie 40 centow
    a 3 zl nie przebije do 2ch lat
  • Re: MILLENNIUM - nie będzie dywidendy za 2008? Autor: ~krokus [77.253.147.*]
    Al, skoro wyszedłeś z millennium, czemu się tak nim przejmujesz i ciagle o nim piszesz? Masz w sobie powołanie KRACHMENNNNNNNA?

Zarobiłes, wyszedłes, jest OK. Kolejny raz pytam: czemu Ty, właśnie Ty, ostatnio schodzisz do poziomu "buhaha...", "trzymac zwieracze" itp.? masz jakies pwołanie uszczęśliwiania innych na gpw?

Myslałem, że jestes partnerem do dyskusji, ale stchórzyłeś, kiedy dostałeś męską propozycję po udowodnieniu Ci pisania postów na poziomie "ja" czy innej Karoliny....

Nadal jednak mozesz zmienić postrzeganie Ciebie na forum. Potrafisz merytorycznie cos napisać lub znaleźć jakieś istotne aktualne info, analizę itp.? To napisz to lub wklej.

Ale bajanie o komuchach itp. zostaw (dla siebie), bo kogo to interesuje? Czy Ciebie by to zaintersowało, gdyby znalazł sie na forum drugi i tez pisał podobne posty? Nakręcalibyscie się wzajemnie jak niektórzy ELEKTRIMOmaniacy typu "ja" piszący hymny i zawołania w stylu "elektrim - cesarz"...
    Chyba nie o to Ci chodzi.

Masz KONKRETNE przemyslenia oparte o racjonalne przesłanki, wiedzę z AT i AF, to popisz się. To przeda sie wszystkim. Każdy uczy się giełdy niezaleznie od stazżu inwestrskiego.
    A na razie piszesz bzdety i chwalisz się post factum swymi przeczuciami. Musisz się w ten sposób dowartościowywać? Chyba nie.

Nie chce mi się szukac i wklejać, ile to razy kiedys pisałeś o 1-złotowej dywidendzie. I co? Potem już ani słowa o tym nie napisałeś.

Skoro juz kilka lat siedzisz w gpw, powinnienes wiedzieć, kto na forum i za co jest szanowany, a kogo i za jakie pisanie uważa się za leszcza lub wręcz ignoranta.

Nie chcę i nie mogę, więc nie bedę Ci zabraniał pisać, tylko wciąż pytam: po co piszesz tak infantylnie? I do kogo?
    Mądrzy wiedzą, co mysleć o takim pisaniu, zaś mniej madrzy... Myślisz, że ktokolwiek weźmie Twe opinie ("cha cha") przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych?

To tyle. Nie piszę, by Cię urazić. Raczej próbuje zrozumieć. Bo dotad na millennium było pisanie raczej na wzglednym poziomie. I chyba warto to utrzymać.

Ale nie czuj sie zobowiązany do odpowiedzi, jeśli nie zamierzasz zrobic tego na podobnym poziomie. Liczę jednak, że chcesz wreszcie podyskutować z klasą.

Jeśli jednak nadal chcesz pisać na poziomie "cha cha...", to daruj sobie. Bo w takim wypadku nie gramy w tej samej lidze, gdyż ja z podwórkowych przekomarzanek wyrosłem.

Pozdrawiam. Uprzejmie
    Al, skoro wyszedłeś z millennium, czemu się tak nim przejmujesz i ciagle o nim piszesz? Masz w sobie powołanie KRACHMENNNNNNNA?

Zarobiłes, wyszedłes, jest OK. Kolejny raz pytam: czemu Ty, właśnie Ty, ostatnio schodzisz do poziomu "buhaha...", "trzymac zwieracze" itp.? masz jakies pwołanie uszczęśliwiania innych na gpw?

Myslałem, że jestes partnerem do dyskusji, ale stchórzyłeś, kiedy dostałeś męską propozycję po udowodnieniu Ci pisania postów na poziomie "ja" czy innej Karoliny....

Nadal jednak mozesz zmienić postrzeganie Ciebie na forum. Potrafisz merytorycznie cos napisać lub znaleźć jakieś istotne aktualne info, analizę itp.? To napisz to lub wklej.

Ale bajanie o komuchach itp. zostaw (dla siebie), bo kogo to interesuje? Czy Ciebie by to zaintersowało, gdyby znalazł sie na forum drugi i tez pisał podobne posty? Nakręcalibyscie się wzajemnie jak niektórzy ELEKTRIMOmaniacy typu "ja" piszący hymny i zawołania w stylu "elektrim - cesarz"...
    Chyba nie o to Ci chodzi.

Masz KONKRETNE przemyslenia oparte o racjonalne przesłanki, wiedzę z AT i AF, to popisz się. To przeda sie wszystkim. Każdy uczy się giełdy niezaleznie od stazżu inwestrskiego.
    A na razie piszesz bzdety i chwalisz się post factum swymi przeczuciami. Musisz się w ten sposób dowartościowywać? Chyba nie.

Nie chce mi się szukac i wklejać, ile to razy kiedys pisałeś o 1-złotowej dywidendzie. I co? Potem już ani słowa o tym nie napisałeś.

Skoro juz kilka lat siedzisz w gpw, powinnienes wiedzieć, kto na forum i za co jest szanowany, a kogo i za jakie pisanie uważa się za leszcza lub wręcz ignoranta.

Nie chcę i nie mogę, więc nie bedę Ci zabraniał pisać, tylko wciąż pytam: po co piszesz tak infantylnie? I do kogo?
    Mądrzy wiedzą, co mysleć o takim pisaniu, zaś mniej madrzy... Myślisz, że ktokolwiek weźmie Twe opinie ("cha cha") przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych?

To tyle. Nie piszę, by Cię urazić. Raczej próbuje zrozumieć. Bo dotad na millennium było pisanie raczej na wzglednym poziomie. I chyba warto to utrzymać.

Ale nie czuj sie zobowiązany do odpowiedzi, jeśli nie zamierzasz zrobic tego na podobnym poziomie. Liczę jednak, że chcesz wreszcie podyskutować z klasą.

Jeśli jednak nadal chcesz pisać na poziomie "cha cha...", to daruj sobie. Bo w takim wypadku nie gramy w tej samej lidze, gdyż ja z podwórkowych przekomarzanek wyrosłem.

faktem jest, że nad millennium i sektorze bankowym wiszą czarne chmury. I n ie wiadomo, kiedy sie przejaśni lub kiedy spadnie deszcz. Ale pogadać mozna o tym z klasą. Zdecydowanie wyzszą. Nie sądzisz?

Pozdrawiam. Uprzejmie
  • Re: MILLENNIUM - nie będzie dywidendy za 2008? Autor: ~bart07 [79.186.12.*]
    Nie wierzę, ze przejdzie ustawa o unieważnieniu opcji
    co to za kraj.......
    widziały gały co brały
    ciekawe czy pan Pawlak gdyby banki poleciały na opcjach
    byłby taki mądry

takie kontrakty i opcje nie podpisywały przecież
    sprzątaczki z firmy ( z całym szacunkiem do sprzątaczek )

a jak ustawa nie przejdzie to millenium rozpocznie swój rajd do góry

poczytajcie sobie trochę o strategii

http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=1b4d1342-24cc-4910-95f4-c2346084c4a4&ref=lastadd
    Podzielam Twe zdanie, bart. To byłoby bez sensu. Bo czy unieważnniliby też zyski na opcjach? Czy nam zwróca kasę za nietrafione inwestycje? Też nie.
    Zagrywki Pawlaka maja podłoże nieprzemyslane, niedopracowane albo wręcz naiwne.
    Ktos go podpuscił na jakieś zagrywki wizerunkowe?...

Gdyby przeszło pawlakowe rozwiazanie, zapanowałby gospodarczy chaos. Chyba że komuś właśnie o to chodzi...
    Sorry za podwójne wklejenie. To dlatego, że wpierw wyswietlił mi się komunikat, iż wysłanie wiadomosci nie powiodło się (a jednak poszło).
  • Re: MILLENNIUM - nie będzie dywidendy za 2008? Autor: ~AL [80.108.117.*]
    podziekowal
    nie chce mi sie wchodzic w dyskusje
    znudzony jestem
    pisze i bede pisal i ostrzegal
    pisalem o 1 zl dyweidendy BM byly inne rok temu okolicznosci
    sektor bankowy wiesz w jakim stanie JEST nie tylko w Polsce?
    w ktoryms z postow tydzien temu moze wiecej pisale ze
    BM nie bedzie placil dywidendy wyzywali......
    demokracja kto chce czyta lub nie
    to tyle
    pozdrawiam
[x]
MILLENNIUM -1,56% 18,25 2026-05-15 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.