To wynika z wyceny jaka jest w KRS PTC oraz kwoty za jaką został. kupiony Polkomtel. Te szacunki określają wartość obu firm na ponad 15 miliardów.
Jednocześnie PTC miało ponad 8 miliardów niepodzielonych zysków, a zatem wartość tej firmy jest sumą tych dwóch kwot czyli coś między 23 a 24 miliardy złotych.
Ostateczne rozliczenie powinno brać pod uwagę tę kwotę i pamiętajmy że sądy wyraźnie powiedziały że zysk nie należy się w vivendi gdyż ono w żadnym czasie nie było właścicielem PTC. Vivendi słusznie mogło oczekiwać zwrotu zainwestowanych pieniędzy ale to tylko tyle.
Dlatego sprawa rozliczeń PTC jest kluczowa dla wyceny akcji.
Na razie również wziąć pod uwagę że od momentu przepływu pieniędzy, do dnia dzisiejszego przez ponad 10 lat pracowały one dla kogoś.. a ponieważ były to i są to pieniądze elektrimmu dlatego te zyski należą się wszystkim akcjonariuszom elektrimmu bez wyjątku.
Środki pozyskane w ostrosłup nielegalny i przestępczy nigdy nie były własnością przestępcy.
Technologicznie era była wyżej a zadłużenie i kapitały własne na wyższy poziomie trzeba dodać że Polkomtel wypłacał udziałowcom zyski i po zmianie właściciela wypłacił na koniec sporą dywidendę dla wszystkich udziałowców
Wybitny kupił Polkomtel chyba za 16 mld, ale po wypłacie dywidendy.
"W Forbsie piszą: Solorz to wizjoner (cheche) , za którym nie wszyscy nadążają (najwyraźniej). Ale trzeba mu oddać, że ma też szczęście (które go pewnego dnia opuści) – mówi Przemysław Schmidt. Tak było w 2003 roku w wojnie o Elektrim, wówczas współwłaściciela operatora telefonii komórkowej Era, dziś przemianowanego na T-Mobile. Wszyscy uważali, że prędzej czy później T-Mobile będzie chciał przejąć pełną kontrolę nad spółką, ale nie było wiadomo, kiedy to się stanie. Poza tym prawa Elektrimu do Ery kwestionował francuski koncern Vivendi, który fizycznie kontrolował spółkę. Na wejście do spółki nie zdecydowali się krążący wokół niej Jan Kulczyk, Ryszard Krauze, Jerzy Starak, Yaron Bruckner – ówcześni gwiazdorzy polskiego biznesu. Jak obliczył jeden z bankierów inwestycyjnych pracujący przy tej transakcji, Solorz zainwestował w Elektrim około 70 mln euro, w ciągu ośmiu lat pomnożył je 15–20 razy. Zgarnął praktycznie całą premię, która powinna była przypaść Vivendi".
Dokładnie Elektrim "uzyskał" oficjalnie za 50.1% Ery/PTC 2,1 mld euro Cała Era tak jak i Polkomtel była wyceniana na 4 mld euro Polkomtel nawet za tyle został sprzedany (Solorzowi), bez zysków, które przed sprzedażą wypłacono udziałowcom Tymczasem podział nagromadzonych w Erze zysków ponad 2 mld euro stał się tematem TABU !!!!!! Ani Elektrim , ani Vivendii, ani nawet obligi nawet mnie zamiałczały, że ponad POŁOWA z tych 2 mld euro należy do nich... Morda w kubeł, zero informacji, ucieczki prezesa z walnego żeby takich pytań nie usłyszeć..... Czy ktoś uwierzy że Solorz albo Vivendi ODPUŚCIŁO te 5 miliardów złotych i podarowało je Deutsche Telekom ???? Czy jest tu jakiś dureń który w to uwierzy ???? Nawet Skarbowy nie uwierzył i już 11 lat usiłuje ściągnąć od tego podatek !!!!
mam 2 pytania: Czy ktoś pamięta, kto był w KNF w okresie kiedy Elektrim został wycofany z giełdy, najpierw ze "zobowiązaniem" KNF do powrotu na giełdę po zakończeniu upadłości, które później zmieniło się na "uprawnienie" Zarządu Elektrim S.A do złożenia prospektu emisyjnego, co Zarząd wykonał? nieudolnie, w efekcie czego spółka nadal pozostaje poza obrotem publicznym, co samo w sobie, w mojej ocenie, prowadzi do wystąpienia szkody po stronie mniejszościowych akcjonariuszy ? M.in. brak możliwości wyceny akcji w warunkach rynkowych tj. obrotu na giełdzie publicznej.
Z tego co pamiętam, to jakiś autor książki, publikacji miał wytoczone powództwo o zniesławienie, które zakończyło się ugodą. Czy ktoś zna szczegóły, ewentualnie gdzie mógłbym uzyskać informacje ?
STANISŁAW KLUZA - KNF ...... SOBOLEWSKI LUDWIK GPW - SOBOLEWSKI PÓZNIEJ PRACOWAŁ U SOLORZA ..... DLA MNIE JEDNA WIELKA BANDA ............ NA USŁUGACH ZŁODZIEJA ..... JAK ZRESZĄ KOLEJNE RZĄDY
...... PANIE I PANOWIE NIE MIEJMY ZŁUDZEŃ ...... KIEDY APEL RADY PAE DO OCHTNIKÓW W PAE I INNYCH AKCJONARIUSZY ELEKTRIMU POZA PAE
O WZIĘCIE UDZIAŁU W MANIFESTACJI / PIKIECIE PRZED SEJMEM A POTEM .... PO MANIFESTACJI PROŚBA O SPOTKANIE Z NOWYM MARSZAŁKIEM ....
...... ZŁODZIEJ DOSTAŁ WCZORAJ OD SWOICH WSPÓLNIKÓW ZGODĘ NA ATOM .... NIEDŁUGO SKORUMPJE NOWĄ EKIPĘ ..... POSŁUCHAJCIE JAK PERFIDNIE DZIAŁA:
Szanowny Kemocie,
bardzo się mylisz pisząc, że nie będę się już angażował w WASZE sprawy. Bo to jest także MOJA sprawa - nieważne, czy mam akcje Elektrimu, czy nie. Sprawiedliwe rozliczenie kwestii Elektrimu jest ostatnim celem mego życia, które - jak przewidują lekarze - już długo nie potrwa. I cel ten zostanie zrealizowany.
A ponieważ na wszystko w tym świecie potrzebne są pieniądze (także na aparat sprawiedliwości), więc od jakiegoś czasu zamieniam swoje dobra na gotówkę. Jestem teraz za granicą, gdzie właśnie sprzedałem - zresztą z niezłym zyskiem - zakupione przed laty nieruchomości, a niebawem (jeśli zdrowie pozwoli) udam się w inne kierunki, gdzie zamknę swoje interesy, spieniężę aktywa i rozliczę się ze wspólnikami.
Nie mam spadkobierców, a tam, gdzie niedługo się znajdę, pieniądze nie będą mi potrzebne. Prawie wszystko przeznaczam na ten zbożny cel.
Prawdą jest, że dobra ziemskie przemijają. Prawdą jest, że często ludzie "biją się" tylko o swój grób.
Prawdą jest że żadnych pieniędzy ani dóbr nie zabierzemy tam dokąd idziemy. Prawdą jest że sprawiedliwość jest Boskim przymiotem, ale miłosierdzie ustawione jest wyżej.
Prawdą jest ze szlachetnym jest pomóc się komuś nawrócić, zrozumieć że jego czyny zaprowadzą go w miejsce w którym wolałby nie być.
Cokolwiek będziesz robił nie kieruj się zemstą, ale miłosierdziem i ewentualnie sprawiedliwością.
"19 Żył pewien człowiek bogaty, który ubierał się w purpurę i bisior i dzień w dzień świetnie się bawił. 20 U bramy jego pałacu leżał żebrak okryty wrzodami, imieniem Łazarz. 21 Pragnął on nasycić się odpadkami ze stołu bogacza
Dnia 2023-11-25 o godz. 13:14 ~rachunek napisał(a): > Dzień dobry, > > mam 2 pytania: > Czy ktoś pamięta, kto był w KNF w okresie kiedy Elektrim został wycofany z giełdy, > najpierw ze "zobowiązaniem" KNF do powrotu na giełdę po zakończeniu upadłości, które później zmieniło się na "uprawnienie" Zarządu Elektrim S.A do złożenia prospektu emisyjnego, co Zarząd wykonał? nieudolnie, w efekcie czego spółka nadal pozostaje poza obrotem publicznym, co samo w sobie, w mojej ocenie, prowadzi do wystąpienia szkody po stronie mniejszościowych akcjonariuszy ? M.in. brak możliwości wyceny akcji w warunkach rynkowych tj. obrotu na giełdzie publicznej. > > Z tego co pamiętam, to jakiś autor książki, publikacji miał wytoczone powództwo o zniesławienie, które zakończyło się ugodą. > Czy ktoś zna szczegóły, ewentualnie gdzie mógłbym uzyskać informacje ? > > Będę wdzięczny za informacje. > ======== A Ty dziecko/emeryt upośledzone informatycznie ?????
tu masz prezesów KNF-u wszystkich: https://pl.wikipedia.org/wiki/Komisja_Nadzoru_Finansowego a ten proces o "ksiązkę" to chyba miał niejaki prof. Zybertowicz, doradca Prezydenta RP Andrzeja Dudy
Dnia 2023-11-25 o godz. 20:04 ~sedeszbakelitu napisał(a): > Dnia 2023-11-25 o godz. 13:14 ~rachunek napisał(a): > > Dzień dobry, > > > > mam 2 pytania: > > Czy ktoś pamięta, kto był w KNF w okresie kiedy Elektrim został wycofany z giełdy, > > najpierw ze "zobowiązaniem" KNF do powrotu na giełdę po zakończeniu upadłości, które później zmieniło się na "uprawnienie" Zarządu Elektrim S.A do złożenia prospektu emisyjnego, co Zarząd wykonał? nieudolnie, w efekcie czego spółka nadal pozostaje poza obrotem publicznym, co samo w sobie, w mojej ocenie, prowadzi do wystąpienia szkody po stronie mniejszościowych akcjonariuszy ? M.in. brak możliwości wyceny akcji w warunkach rynkowych tj. obrotu na giełdzie publicznej. > > > > Z tego co pamiętam, to jakiś autor książki, publikacji miał wytoczone powództwo o zniesławienie, które zakończyło się ugodą. > > Czy ktoś zna szczegóły, ewentualnie gdzie mógłbym uzyskać informacje ? > > > > Będę wdzięczny za informacje. > > > ======== > A Ty dziecko/emeryt upośledzone informatycznie ????? > > tu masz prezesów KNF-u wszystkich: > https://pl.wikipedia.org/wiki/Komisja_Nadzoru_Finansowego > a ten proces o "ksiązkę" to chyba miał niejaki prof. Zybertowicz, doradca Prezydenta RP Andrzeja Dudy > ============== konkretnie to była zamiana słów "zobowiazuje się" na "upowaznia się" która dokonał jakiś "drobny żuczek"
tu masz prezesów KNF-u wszystkich: > https://pl.wikipedia.org/wiki/Komisja_Nadzoru_Finansowego > a ten proces o "ksiązkę" to chyba miał niejaki prof. Zybertowicz, doradca Prezydenta RP Andrzeja Dudy
Pewnie, że sprawdziłem, bardziej chodziło mi o tego kto dostał później pracę, podobnie jak pewien były Minister ;-)
Co do ksiązki, to także bardziej chodziło o to: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/jan-pospieszalski-wytknal-marszalkowi-senatu-obecnosc-na-gali-25-lecia-polsatu-u-bohatera-resortowych-dzieci
Mariusz Zielke pisał o pp. Kluzie, Falencie, Arterii, IDMSA, szkoleniach prowadzonych przez osoby z Komisji Nadzoru Bankowego, akceptowaniu prospektów. Komentował później, że wszystkie procesy wygrał. Niektóre sprawy i kariery wiążą się osobowo i materialnie z naszymi. Rozwój kariery p. Sobolewskiego po KNF znamy.