Hej, może ktoś się ma ochotę wypowiedzieć merytorycznie.
Zastanawia mnie ile to może urosnąć z tytułu zdarzeń o charakterze fundamentalnie, nie pytam o czysto spekulacyjne podbitki jak zaraz po powrocie. Jeśli się mylę w którymś punktów, poprawcie mnie proszę. Spółka jest w restrukturyzacji, przystąpiła do układu. Nie jest w stanie likwidacji lub upadłości. Teoretycznie nie ma ryzyka upadłości, układ zakłada spłatę 25% wierzytelności, a pewnie i tak wartość jest ostrożnie wyliczona, żeby nie przedobrzyć. Spółka ma spłacać raty układowe do marca 2028, aczkolwiek nadzorca układu ma obowiązek wystąpić o zmianę układu na korzyść wierzycieli zgodnie z uchwałą nr 3 walnego ze stycznia 2023, czyli jakakolwiek extra kasa będzie przeznaczone na zaspokojenie ponad te 25%. Jakie realne możliwości zarobku ma Capitea? Rozumiem, że cały czas trwa walka o roszczenia i spółka dokonuje normalnych odzysków, ale w nieskończoność tak się nie da. Co będzie po marcu 2028? Na jakąkolwiek dywidendę nie ma co liczyć w najbliższych latach, bo główny się zobowiązał do niegłosowania do czasu spłaty 100% (czyli nigdy :) Załóżmy, że spłacą te 25% w marcu 28 i co dalej? Likwidacja czy próba faktycznego powrotu na rynek? Dokapitalizowanie? Trochę bez sensu, jeśli zyski z tego tytułu miałby by iść do wierzycieli.
fundamenty nie mają tu żadnego znaczenia, chyba że przestaną spłacać układ to wówczas zjedzie do 1 grosza. co będzie po marcu 2028? jeśli uda się spłacić układ to będzie to spółka na zero - zero zadłużenia ale i zero majątku. dopóki układ jest spłacany to kurs jest wynikiem wyłącznie spekulacji
Tyle to ja tez wiem, nic odkrywczego nie napisałeś. A odnośnie twierdzenia "zero zadłużenia - zero majątku" to równie dobrze spółka mogłaby być w likwidacji i by wyszło na to samo, a z tego co się orientuje nie jest. Jest za to jakieś założenie, że po spłaceniu układu może kontynuować działalność.
s123 nigdy nie czytałeś barczyńskiego, że spółka utrzymywana jest tylko dla realizacji układu? Jedyne ruchy w górę mogą być tylko czysto spekulacyjne..., moim skromnym zdaniem. Byli racy co pisali, że gbk jest oddłużony więc po odwieszeniu będzie śmigał po kilka, kilkanaście złotówek, a mamy co mamy..., sam sobie odpowiedz używając swojego rozumu, wystarczy go włączyć...
Dopuki na forum udziela się marian koniuszko doputy można sądzić że jednak wartość kursu wzrośnie. Gościu jest na forum od ponad 6 lat. Przez ponad 5 twierdził że nie odwiesza a jak odwiesili to wypisuje dalej te swoje teorie. Jaka jest jego wiarygodność ? Zastanówcie się w jakieś sytuacji siedzielibyście ponad 6 lat na forum spółki która ponoć idzie do piachu ? I tak na marginesie Marian to podziwiam Cię bo jeszcze nie widziałem takiego egzemplarza jak ty. Ja mam akcje po kursie za ponad 6 zł i nie zamierzam realizować straty. Zobaczymy co będzie na notowaniach ciągłych od przyszłego roku.
Dziwi więc mnie zachowanie kursu. Quercus dokupił nie wiadomo po ile, ale tylko po to, żeby mieć wpływy na układ i odzyskać więcej z obligacji. Trochę bez sensu, bo od tego jest nadzorca, trochę bez sensu bo pakiet i tak maja mizerny.
Jeśli spółka działa tylko dla układu, kurs powinien spadać w kierunku zera, a mieli się w okolicach WK już miesiąc... Kto to kupuje?
jakbyś rozumiał pewną układankę, to dojrzałbyś sens, albo brak braku sensu. teraz to quercusowi układ już lata. papier ma za tyle, że jest zadowolony. spółka sobie na razie spłaca układ, spekuła próbuje coś zarobić, ubrani próbują zmniejszać straty - stąd te nagonki na 5 zeta, 10 zeta czy ostatnio na domknięcie luki na 3,75 :) zwykła psychologiczna gra i lapanka frajerów.
Dobra, wygrzebałem. Faktycznie trup, nie ma co kasy wkładać.
Układ Capitea ma charakter likwidacyjny, a całość środków, która zostanie wygospodarowana w trakcie wykonania układu, zostanie przekazana wierzycielom w formie wypłaty rat układowych.
Spokojnie zostali wytrzepani z papieru i nagle się zaczęła nagonka z ich strony.:) cel jest wyjwalenie ich z papieru... do spodu... tu będzie zmiana pawiana sterowania.:)
Dnia 2023-11-20 o godz. 15:53 ~s123 napisał(a): > @koniuszy_mariano nie rzucaj frazesami, udając eksperta. pełno takich na bankierze
no to pomyśl: dlaczego nie ma morganów dlaczego jest quercus jaka cena zadowalała morgany dlaczego abrisowi zależało aby morgany nie dymiły co się stało że quercusowi się opłaciło
Żeby oddać Jak będzie, jak spadnie po 1 grosz..:)Qercus oni lubią się tak wywalać w powietrze najpierw wcześniej oszukani wywaleni a twraz na tych akcjach co kupili..:)
Hi.hihihi wy z tego Mariiannakoniuszko to tu macie taką bekę i jaja robicie sobie konkretne widzę... my klaszczemy a on tańczy razem z grubym za rączki i na wózeczku w kółko.:)
Dnia 2023-11-20 o godz. 20:27 ~Rechabilitant napisał(a): > Hi.hihihi wy z tego Mariiannakoniuszko to tu macie taką bekę i jaja robicie sobie konkretne widzę... my klaszczemy a on tańczy razem z grubym za rączki i na wózeczku w kółko.:)
a napleta se wymyłeś ubrany leszczu? koledzy się na ciebie skarżą że dziwnie serem jedzie :)
Qercus po 96 groszy nie oddawał bo by za dużo zarobili :) po 50 gr nie bardzo bo jakby to wyglądało :) ale myślę że od 5-10 groszy zaczną konkretnie sypać i zaczną się konkretne komunikaty..::))) A tak naprawdę to oni lubią takie wtopy...:)
Poczekajcie z 2 lata 3 A nawet 4 lata ich pakiet nie będzie warty jak to teraz 3 miliony złotych a 30 milionów złotych zobaczycie jaki kurs będzie wtedy.Jeszcze nie widziałem żeby fundusze wchodziły w spółkę na miesiąc dwa czy pół roku. Tu jest inwestycja długoterminowa. Tyle że teraz jeszcze na słupy zbierają papier..Pozdrawiam myślących inwestujących z głową.
Dnia 2023-11-19 o godz. 17:06 ~Luk napisał(a): > Dopuki na forum udziela się marian koniuszko doputy można sądzić że jednak wartość kursu wzrośnie. Gościu jest na forum od ponad 6 lat. Przez ponad 5 twierdził że nie odwiesza a jak odwiesili to wypisuje dalej te swoje teorie. Jaka jest jego wiarygodność ?
na parę miesięcy przed wielkim bum pisałem że podobno spółka ma problemy z hajsem. i co się okazało? wręcz nie docieniłem tych problemów. typowałem wtedy że będzie spadać, to tutaj ujadali że jest ogromny potencjał do wzrostu - i kto miał rację? owszem twierdziłem że na razie nie odwieszą i tak by się stało, gdyby akcje morganów nie znalazły się u quercusa. typowałem groszowe sprawy w razie ewentualnego odwieszenia, a tu oszołomy pisały że akcje będą hulać na 10 zł, 25 zł, 100 zł hahaha. to jaka jest czyja wiarygodność?
Marian Och ty padalcu upośledzony niepełnouprawniony.Do roboty łajzo.. a i sypnij No trochę papierem weź no tam może załatw, masz chody.:) najlepiej takim który był ubrany po 22 zł..:)