„W przypadku inwestycji, która przyniosłaby stratę, zakończenie jej w tym roku nie daje możliwości odliczenia tej straty od przyszłych zysków i obniżenia zapłaconego podatku w przyszłości. Jeżeli zrobimy to w przyszłym roku, to mamy pięć lat na odliczenie poniesionej straty od przyszłych zysków” - prawo podatkowe się zmieniło
Dnia 2023-11-15 o godz. 16:23 prof_wiatr napisał(a): > Chyba, nie ? > Optymalizacja, chyba tak?
Opublikowano przy kursie: 12,84 zł , zmiana od tamtej pory: 7,01% Powoli się optymalizuje, albo aktualizuje, piątek zwykle najgorszy, a dramatu nie było.
Dnia 2023-11-15 o godz. 19:53 ~Koleś napisał(a): > „W przypadku inwestycji, która przyniosłaby stratę, zakończenie jej w tym roku nie daje możliwości odliczenia tej straty od przyszłych zysków i obniżenia zapłaconego podatku w przyszłości. Jeżeli zrobimy to w przyszłym roku, to mamy pięć lat na odliczenie poniesionej straty od przyszłych zysków” - prawo podatkowe się zmieniło. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 1/ A jeśli sprzedasz przed 28.12.2023r ? Przykład: Kupno 1000akcjix 30zł= 30 000zł 01.09.2023r) Sprzedaż 1000akcji x14zł=14 000zł 26.12.2023r) Zgodnie z zasadą "First in", "First out" ...FIFO Nie uwzględniam prowizji .
Masz stratę:16000zł Ta strata pomniejszy zysk uzyskany w 2023r.( 2/ Stratę możesz odliczyć w wysokości 50% jej wartości, za każdy rok do 5 lat.(do tyłu). PIT-8C , w rozliczeniu za 2023r, można odliczyć straty do 2018r. tyle.
Dnia 2023-11-18 o godz. 10:12 prof_wiatr napisał(a): > Dnia 2023-11-15 o godz. 19:53 ~Koleś napisał(a): > > „W przypadku inwestycji, która przyniosłaby stratę, zakończenie jej w tym roku nie daje możliwości odliczenia tej straty od przyszłych zysków i obniżenia zapłaconego podatku w przyszłości. Jeżeli zrobimy to w przyszłym roku, to mamy pięć lat na odliczenie poniesionej straty od przyszłych zysków” - prawo podatkowe się zmieniło. > ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zmiany-w-podatku-Belki-i-rekordowy-naplyw-kapitalu-do-funduszy-akcji-8645857.html Znalazł coś w internecie i wkleja jakiś fragment, w kontekście zysków/strat na akcjach nic się nie zmieniło, a tam są opisane jakieś bardziej złożone przypadki:
"W skrócie chodzi o to, że inwestor będzie mógł od zysków z inwestycji w akcje na rachunkach maklerskich odliczyć straty np. z funduszy inwestycyjnych, ale też rynku forex, czy handlu kontraktami CFD i na odwrót".
Pełna zgoda. Starał się wykazać, ale mu nie wyszło. Napisałem "Łopatologicznie" Mam nadzieje, że zrozumiał. Sorry za jedno zero za dużo. Jedna uwaga, pochodne akcji, można rozdzielać, ja tak robię i mam bardziej czytelny obraz pod koniec roku. To bardzo proste. Mogę opisać. Oczywiście w PIT8C jest suma. Miłego.
Ja mam inny problem. Kupiłem średnio po 11,8 wtedy jak ktoś sprzedawał z ukrycia chyba z 50k papiera. Teraz nie mogę za bardzo sprzedać bo od stycznia wchodzi kwota wolna od podatku Belki, więc bez sensu teraz sprzedawać a chciałbym bo mam spory zarobek, a kurs 14 zł raczej nie przejdzie
Ja mam inny problem. Kupiłem średnio po 11,8 wtedy jak ktoś sprzedawał z ukrycia chyba z 50k papiera. Teraz nie mogę za bardzo sprzedać bo od stycznia wchodzi kwota wolna od podatku Belki, więc bez sensu teraz sprzedawać a chciałbym bo mam spory zarobek, a kurs 14 zł raczej nie przejdzie. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Podobno ma tak być, to dobre rozwiązanie, zachęci ludzi do inwestowania na giełdzie. Ale czy zmiana podatków może działać wstecz? Co do tego mam wątpliwości, ponieważ rozliczenie PIT38C , będzie dotyczyć 2023r. Jeśli się mylę to mnie popraw. Miłego
Nic nie wchodzi brak ustawy,
sprzedajesz plotki a w tle trolujesz zw kurs nie wybije ponad 14, czyli typowy trol spadkowych spekuly. Troli można po tym poznać że mają dość niskie IQ
Nie ma co z nimi dyskutować.
Oni nie mają bladego pojęcia.
Najlepszy gostek zobaczył tytuł artykułu i nie doczytał do końca.....
Na takich kleszczach się zarabia