• ciekawe ? Autor: prof_wiatr [79.185.33.*]
    Chyba, nie ?
    Optymalizacja, chyba tak?
  • Re: ciekawe ? Autor: ~rodż [77.222.241.*]
    14 nie do przejścia
  • Re: ciekawe ? Autor: ~Fifbis [31.61.186.*]
    Ubrani ,,wystomp,,.
    Gdzie wy macie rozum, ha ha ha
  • Re: ciekawe ? Autor: ~Koleś [37.47.119.*]
    „W przypadku inwestycji, która przyniosłaby stratę, zakończenie jej w tym roku nie daje możliwości odliczenia tej straty od przyszłych zysków i obniżenia zapłaconego podatku w przyszłości. Jeżeli zrobimy to w przyszłym roku, to mamy pięć lat na odliczenie poniesionej straty od przyszłych zysków” - prawo podatkowe się zmieniło
  • Re: ciekawe ? Autor: ~Arc [93.190.38.*]
    Dnia 2023-11-15 o godz. 16:23 prof_wiatr napisał(a):
    > Chyba, nie ?
    > Optymalizacja, chyba tak?

Opublikowano przy kursie:  12,84 zł , zmiana od tamtej pory: 7,01%
    Powoli się optymalizuje, albo aktualizuje, piątek zwykle najgorszy, a dramatu nie było.
  • Re: ciekawe ? Autor: prof_wiatr [79.185.33.*]
    Dnia 2023-11-15 o godz. 19:53 ~Koleś napisał(a):
    > „W przypadku inwestycji, która przyniosłaby stratę, zakończenie jej w tym roku nie daje możliwości odliczenia tej straty od przyszłych zysków i obniżenia zapłaconego podatku w przyszłości. Jeżeli zrobimy to w przyszłym roku, to mamy pięć lat na odliczenie poniesionej straty od przyszłych zysków” - prawo podatkowe się zmieniło.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    1/
    A jeśli sprzedasz przed 28.12.2023r ?
    Przykład:
    Kupno 1000akcjix 30zł= 30 000zł 01.09.2023r)
    Sprzedaż 1000akcji x14zł=14 000zł 26.12.2023r)
    Zgodnie z zasadą "First in", "First out" ...FIFO
    Nie uwzględniam prowizji .
    Masz stratę:16000zł
    Ta strata pomniejszy zysk uzyskany w 2023r.(
    2/
    Stratę możesz odliczyć w wysokości 50% jej wartości, za każdy rok do 5 lat.(do tyłu).
    PIT-8C , w rozliczeniu za 2023r, można odliczyć straty do 2018r.
    tyle.

• Re: ciekawe ? Autor: ~Arc [93.190.38.*]
    Dnia 2023-11-18 o godz. 10:12 prof_wiatr napisał(a):
    > Dnia 2023-11-15 o godz. 19:53 ~Koleś napisał(a):
    > > „W przypadku inwestycji, która przyniosłaby stratę, zakończenie jej w tym roku nie daje możliwości odliczenia tej straty od przyszłych zysków i obniżenia zapłaconego podatku w przyszłości. Jeżeli zrobimy to w przyszłym roku, to mamy pięć lat na odliczenie poniesionej straty od przyszłych zysków” - prawo podatkowe się zmieniło.
    > ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zmiany-w-podatku-Belki-i-rekordowy-naplyw-kapitalu-do-funduszy-akcji-8645857.html
    Znalazł coś w internecie i wkleja jakiś fragment, w kontekście zysków/strat na akcjach nic się nie zmieniło, a tam są opisane jakieś bardziej złożone przypadki:

"W skrócie chodzi o to, że inwestor będzie mógł od zysków z inwestycji w akcje na rachunkach maklerskich odliczyć straty np. z funduszy inwestycyjnych, ale też rynku forex, czy handlu kontraktami CFD i na odwrót".
  • Re: ~Arc Autor: prof_wiatr [79.185.33.*]
    Pełna zgoda.
    Starał się wykazać, ale mu nie wyszło.
    Napisałem "Łopatologicznie"
    Mam nadzieje, że zrozumiał.
    Sorry za jedno zero za dużo.
    Jedna uwaga, pochodne akcji, można rozdzielać, ja tak robię i mam bardziej czytelny obraz pod koniec roku.
    To bardzo proste.
    Mogę opisać.
    Oczywiście w PIT8C jest suma.
    Miłego.

• Re: ~Arc Autor: ~Nanto [77.222.246.*]
    Ja mam inny problem. Kupiłem średnio po 11,8 wtedy jak ktoś sprzedawał z ukrycia chyba z 50k papiera. Teraz nie mogę za bardzo sprzedać bo od stycznia wchodzi kwota wolna od podatku Belki, więc bez sensu teraz sprzedawać a chciałbym bo mam spory zarobek, a kurs 14 zł raczej nie przejdzie
  • Re: ~Arc Autor: ~mini24 [89.75.147.*]
    No właśnie przejdzie 14. W tym roku znaczy się

• Re: ~Arc Autor: ~Mata [217.245.252.*]
    Może lizniemy 20 zł
  • Re: ~Nanto Autor: prof_wiatr [79.185.33.*]
    Ja mam inny problem. Kupiłem średnio po 11,8 wtedy jak ktoś sprzedawał z ukrycia chyba z 50k papiera. Teraz nie mogę za bardzo sprzedać bo od stycznia wchodzi kwota wolna od podatku Belki, więc bez sensu teraz sprzedawać a chciałbym bo mam spory zarobek, a kurs 14 zł raczej nie przejdzie.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    Podobno ma tak być, to dobre rozwiązanie, zachęci ludzi do inwestowania na giełdzie.
    Ale czy zmiana podatków może działać wstecz?
    Co do tego mam wątpliwości, ponieważ rozliczenie PIT38C , będzie dotyczyć 2023r.
    Jeśli się mylę to mnie popraw.
    Miłego

• Re: ~Arc Autor: ~Fromag [37.47.113.*]
    Nic nie wchodzi brak ustawy,
    sprzedajesz plotki a w tle trolujesz zw kurs nie wybije ponad 14, czyli typowy trol spadkowych spekuly. Troli można po tym poznać że mają dość niskie IQ
  • Re: ~Arc Autor: ~Nanto [77.222.246.*]
    Uważam, że 14 zł to opór nie do przejscia w tej chwili. Wynik za 3q może być bardzo rozczarowujący
  • Re: ~Nanto Autor: prof_wiatr [79.185.33.*]
    Z tym podatkiem "Belki" to tak jak z tymi twoimi 14zł.
    Ogarnij się.
    xD:

• Re: prof. Autor: ~Fifbis [5.184.104.*]
    Nie ma co z nimi dyskutować.
    Oni nie mają bladego pojęcia.
    Najlepszy gostek zobaczył tytuł artykułu i nie doczytał do końca.....
    Na takich kleszczach się zarabia
  • Re: ciekawe ? Autor: ~maj [46.205.194.*]
    14 zł przekroczy jutro i tak ma być
[x]
SUNEX 0,30% 6,60 2025-09-25 16:49:53
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.