• Cena stali stali Autor: ~Grzyb [84.205.172.*]
    Ceny stali wcale nie są wysokie i jak narazie to cały czas spadały .

Huty teraz na grudzień/styczeń delikatnie podniosły ceny ale nie jest to rewelacja bo zaledwie o 10-15 euro /Tona

Była próba na rynku żeby trochę podnieść cenę ale rynek szybko zweryfikował i niestety trzeba bylo wrócić do punktu wyjścia

Na tą chwile nie ma co liczyć na skok w górę . Ani cen , ani większej ilości zamówień ogólnie słabo

• Re: Cena stali stali Autor: ~Xaas [185.238.205.*]
    A o których hutach (albo produktach stalowych) piszesz (w kontekście korekty już zrobionych podwyżek)?

Popyt słaby, tu pełna zgoda i trudno będzie hutom istotnie podnieść ceny, pomimo ich prób, ale póki co wykorzystują wyczerpanie się kwot importowych i ograniczenia w dostępności (redukcja mocy produkcyjnych w Europie). Dodatkowo już od kilku miesięcy mają problemy z rentownością (często wręcz generując straty) i próbują to odrobić.

Jak widać po wynikach trzeciego kwartału, wszystkie giełdowe spółki stalowe zanotowały spadek przychodów od 20 do 40% w samym trzecim kwartale (częściowo ze względu na spadek cen, a częściowo z powodu spadku tonażu - słaby popyt). Czwarty kwartał też będzie trudny - więc pomimo podwyżek w hutach ceny tak nie rosną, bo jest walka o każdą tonę stali.
  • Re: Cena stali stali Autor: ~Grzyb [84.205.172.*]
    Xaas odpowiem CI bo piszesz z sensem . Tylko nie wiem dlaczego zależy Ci na tych informacjach tj. których hut to dotyczy

Jak chcesz abym Ci podał konkretne huty które mogą Ci się przydać np. do zakupu stali to Ci podam ;) Podaj tylko jaką stal chcesz kupić ( czy kształty czy płaskie ) to ci podpowiem

ps. odpowiadając na Twoje pytanie miałem na myśli dwie huty włoch , kilka z polski i słowacji
    Xaas choć nie wiem jak bardzo jesteś zorientowany i czy jesteś na bierząco to powiem Ci że na magazynach zaczął się ruch

Na bowim teraz jak byś chciał podstawić auto to problem bo jest mnóstwo aut

na innych stalowniach też tak jest (choć nie wszytskich) , ciekawe tylko czy to na chwile czy coś się rozkręca

Xaas myślelem przede wszytskim o blachach - sugerowałem się grubymi blachami tj od 8 x 2000 x 6000 s355 i grubsze
  • Re: Cena stali stali Autor: ~Xaas [185.238.205.*]
    W HRC huty nie odpuszczają i pchają dalej, rurownie muszą za nimi podążać (pomimo oporów rynku). W Bowimie najwięcej ważą blachy - pytanie czy HRC czy grube?

Co do ruchu w magazynach - być może klienci ruszyli bo spadły ich stany magazynowe i obawiają się wzrostu cen.

• Re: Cena stali stali Autor: ~Iggy [194.177.28.*]
    https://www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/ceny-stali-listopad-2023-zobacz-ile-kosztuje-stal-zbrojeniowa-oto-aktualne-ceny-stali-w-polsce-aa-gSvH-Kpoq-vJGB.html
    Xaas już wiem , to że sprzedają nie znaczy że zarabiają

wolą położyć zamówienia na hutach i uśrednic cenę
    Xaas już wiem , to że sprzedają nie znaczy że zarabiają

wolą położyć zamówienia na hutach i uśrednic cenę

tak czy inaczej nie będzie reweleacji
[x]
BOWIM 0,00% 4,96 2025-11-10 16:40:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe