Prawie 4 mln starty za 3q23, Zysk roczny mniejszy od ubiegłorocznego o 5,88 mln. Po odjęciu sprzedaży działki 4,7mln. Zysk jest mniejszy o 1,2mln. Ciekawe jak jutro się otworzy?
Hortiko od lat odnotowuje stratę księgową w Q3 ze względu na zwroty nasion. Dużo w tym roku sprzedawali więc i dużo zwrotów nastąpiło. Oczywiste następstwo jak to, że po nocy następuje dzień.
To na co by warto zwrócić uwagę natomiast to przepływy pieniężne. Mimo 1.5mln większej straty księgowej, to zanotowali o 1mln mniejszy odpływ gotówki w tym kwartale. Narastająco daje to blisko 7.3M cashu za pierwsze 9 miesięcy vs -3.7M za ten sam okres w zeszłym roku.
Osobiście jestem bardzo zadowolony z tego raportu.
Tak, serio jestem zadowolony.
Nic poza funduszem Madoffa nie rośnie w każdym jednym kwartale, każdego roku.
Przychody to jedynie jeden z puzzli w całej układance. Jeśli rzesza inwestorów uzna je za tragiczne to jedynie będę się cieszyć że Pan Rynek zaoferuje mi jeszcze większą przecenę niż obecna.
Ja rowniez jestem optymista, siedze na spolce od kilku lat, i zazwyczaj po raporcie kiepsko odebranym przez rynek od razu byly mocne spadki na poteznych (jak na spolke) obrotach, poki co obrot nie jest wielki wiec wnioskuje ze akcjonariusze zwiekszyli swoja swiadomosc odnosnie spolki, sezonowosci wynikow itd. Jak dla mnie spolka sie absolutnie nie zwija tylko rozwija bo jak wytlumaczyc: 1. Sporo ofert pracy: https://hortico.pl/kariera/oferty-pracy/ 2. Wyniki porownywalne r/r do 2021 i 2022 (w ktorym byl one-off w postaci sprzedazy dzialki). 3. Otwarcie kolejnego sklepu stacjonarnego (Mrowka). 4. Brak sypania akcjami. 5. Solidna dywidende (osobiscie oczekuje porownywalnej kwotowo dywidendy do dywidendy za 2021 i 2022).
Tak nie wyglada spolka ktora sie zwija :) Dla mnie dzisiaj jest dobra okazja do zakupow.
Mizer, no to masz w ostatnich dwóch komunikatach efekty programu motywacyjnego. Chciałeś , żeby Pan Rynek Ci zrobił przecenę? Zdaje się, że kto inny się tym zajął.