• jakie macie oczekiwania Autor: ~mateusznh [89.64.49.*]
    Jakie macie oczekiwania odnośnie wyników? Bo odnoszę wrażenie że są bardzo wygórowane.
  • Re: jakie macie oczekiwania Autor: ~Zz [31.0.87.*]
    Ponad 30% więcej rejsów r/r to nie ma podstaw żeby spodziewać się słabych.

A Ty jakich oczekujesz ??
  • Re: jakie macie oczekiwania Autor: spoxgreq [93.159.154.*]
    Ja sie boje ze bedzie jak we wrzesniu, wyniki zajefiste ale oczekiwania jeszcze wieksze i ebnie troche znowu na jakiś czas

Licze ze za 2023 bedzie wreszcei dywidenda w przyszlym roku i dojedziemy realnie do 58-60, nie liczylbym na wiecej do 2025r.
  • Re: jakie macie oczekiwania Autor: ~ktos [80.42.178.*]
    Moje przewidywania Q3:

Przychód = 1,3 mld
    Zysk operacyjny = 200 mln
    Zysk netto = 90 mln (przeszacowania leasingu zmniejszą wynik netto)

Rok temu zysk netto wyniósł 105 mln - ale 50 mln z tego to było umorzenie części pożyczki. Zatem gdyby powyższe założenia się zrealizowały to mamy najlepsze wyniki w historii firmy, P/E poniżej 3 i perspektywy na dalsze poprawy wyników w kolejnych kwartałach.

Pozdrawiam
  • Re: jakie macie oczekiwania Autor: ~Zz [31.0.87.*]
    Ja daję przychód 1,20 mld (w zeszłym roku był miliard. Mamy 30% więcej rejsów ale 15% tańsze paliwo). Paliwo to trochę mniej niż 1/3 kosztów. Mbank daje 1130mln przychodu

Mbank daje 78 mln zysku i 163mln po oczyszczeniu różnicy kursowych. Za dużo zmiennych żeby to wszystko szacować w kilku zdaniach.

Twoje 90mln zysku netto przy 85 mln negatywnych różnic kursowych będzie ok.

Kurs i tak jest moim zdaniem nieadekwatny do wszystkich tych nawet pesymistycznych prognoz i perspektyw na kolejny sezon.
  • Re: jakie macie oczekiwania Autor: harrytracz [5.173.3.*]
    Panowie a możecie chociaż krótko przybliżyć w jaki sposób szacujecie przychody?
    Ja raz próbowałem oszacować za III kwartał ale mi nie wyszło. Wówczas podałem wynik 1347 mln za 3q23.

https://www.bankier.pl/forum/temat_szczyt-sezonu-szacunki-na-3-kwartal-2023,62142995.html
  • Re: jakie macie oczekiwania Autor: ~ktos [80.42.178.*]
    Ja szacuję przychody bardzo prosto: Miesiąc temu prezes Polaniecki udzielił wywiadu, w którym mówił, że celują w 3 mld przychodów w całym 2023. W Q1 i Q2 było 1 mld. Konserwatywnie zakładam, że w Q3 i Q4 wygenerują łącznie 1.9 mld. Żeby to się zrealizowało, to w Q3 sprzedaż musi być 1.3 mld lub więcej.
[x]
ENTER -0,88% 56,20 2025-10-14 13:54:37
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.