• tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważacie Autor: ~ele [46.205.195.*]
    https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/cyfrowy-polsat-kredyty-farmy-wiatrowe-zadluzenie#comments

• Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~hwds [89.64.81.*]
    Większość ludzi nie ma zielonego pojęcia na temat techniki.
    Nie zdają sobie ludzie sprawy jakie są koszty rozwiązań wysoko technologicznych.
    Jakie są koszty rozwoju zakupu utrzymania naprawy etcetera.
    Ja lubię technologie ale większość z nich ma charakter niszowy.

Elektrownie jądrowe jest to dobre rozwiązanie w sytuacji kiedy ma się własnych ludzi do rozwoju tej technologii i produkcji oraz dostęp do własnego paliwa.
    Idealnym przykładem takiej synergii jest Francja która ma wszystkie te elementy.

W realiach polskich po przemianach gdzie do kluczowych stanowisk biznesowych doszli ludzie bez wykształcenia powiedzmy sobie szczerze ubecja w kraju zacofanym technologicznie, koszty takich rozwiązań będą dwa albo trzy razy większe niż we Francji i to się nigdy nie będzie opłacało.
    Nie będzie się opłacała ani energia jądrowa ani wiatrowa ani fotowoltaiczna gdyż my tych technologii nie mamy i nie będziemy mieć.
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~1234 [89.71.185.*]
    W całości się zgadzam bo sprzedawczyki są tylko na topie od lat
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~razdwa [5.173.210.*]
    Co uważacie?
    Ja uważam że pae coś kręci z tymi miliardami za PTC, chyba dałem się oszukać przez Olechowicza.
    Rodzi się tutaj oczywiste pytanie, skoro soloż ukradł pieniądze za PTC liczone w miliardach, to dlaczego pożycza miliardy z banków i jeszcze na tak niekorzystnych warunkach?
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~Elektrim111 [46.134.81.*]
    By wyprać te zajumane nam miliardy, proste.
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~razdwa [5.173.210.*]
    Co tutaj jest prostego?
    solorz woli przepłacać i oddać więcej kasy bankom w odsetkach, niż by miał zapłacić taniej rozliczając się uczciwie z drobnymi?
    To ma być niby prostrze?
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~Elektrim111 [46.134.81.*]
    razdwa, ale nie chce, a może nie może, więc lepiej zapłacić odsetki bankom, niż wyjść na złodzieja. Czego tu nie rozumiesz???
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~rachunek [156.146.59.*]
    Dzień dobry,
    po pierwsze warunki były rynkowe, a nie niekorzystne,
    po drugie, na dzień zawarcia umowy GA dysponował majątkem około 1-3 miliarda złotych, wziął kredyt na kilka miliardów, więc musiał mieć zabezpieczenie,
    po trzecie, w warunkach rynkowych, nikt nie zezwala na przejęcie spółki, kiedy środki w postaci niepodzielonego zysku (8 miliardów złotych są na rachunkach bankowych),
    po czwarte, nikt nie twierdzi, że ktoś coś ukradł, od wyjaśnienia tego są stosowne Organy państwa, a już niedługo także Europejskie, jak ktoś się orientuje, to wie o co chodzi,
    po piąte, zastanawiające jest to, że na pytania dotyczące ugody na WZA osoby zobowiązane do udzielania odpowiedzi powołuja się na tzw. tajemnicę handlową (gdzie ugoda została zawarta 12 lat temu a ja jestem takim samym akcjonariuszem jak każdy inny akcjonariusz więc mam prawo znać treść ugody podobnie jak GA) czy też wręcz nie pojawiają się na WZA po ogłoszeniu tzw. przerwy.
    Dla niezorientowanych wracajac do zabezpieczenia i kredytu...ewentualna korzyść mogła także polegać na udzieleniu zabezpieczenia tj. gwarancji kredytowych dla zakupu Polkomtela i jeśli był to warunek zawarcia Ugody (wyartykułowany w niej bądź później w jakiejś innej umowie ;-)) to doszło do pokrzywdzenia mniejszościowych akcjonariuszy.
    Elektrim S.A jest spółka prawa publicznego, gdyby nie zastanawiająca zmiana u Nadzoru Finansowego, gdzie zobowiązanie spółki do powrotu na giełdę przekształciło się nagle na "uprawnienie" do jej powrotu na giełdę, spółka już dawno byłaby na giełdzie, gdzie jest jej miejsce. Nie jest prywatną własnością nikogo i nikt nie ma prawa dysponować jej majatkiem z pominięciem interesów mniejszościowych akcjonariuszy. Jeśli tak ma być, robimy due diligence, wyceniamy majatek spółki i rozstajemy się w zgodzie. Jeśli nie, Zarząd składa prospekt emisyjny (wprawdzie już jeden nie przeszedł, został zakwestionowany przez nowy KNF:)) i wracamy na giełdę, gdzie dokonuje się wycena akcji spółki.
    Pomijając obietnicę "spółka wróci na giełdę ale już nie jako wydmuszka".
    Przykro mi...miałem GA za "silnego" człowieka walczącego z korporacjami i innym pasożytami, dlatego zainwestowałem w Elektrim i nie oddałem w wezwaniu (nie mylić z późniejszymi tzw. "zaproszeniami"). Mężczyzna zawsze powinien dotrzymywać słowa, bez względu na okoliczności, absolutnie nie tłumacząc się "okoliczności sprawy się zmieniły" lub słuchać podszeptów tzw. "słabych ludzi" dla których ważne są tylko pieniądze i zyski. To tyle...
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~sedeszbakelitu [176.107.34.*]
    Dnia 2023-11-12 o godz. 09:42 ~razdwa napisał(a):
    > Co uważacie?
    > > Ja uważam że pae coś kręci z tymi miliardami za PTC, chyba dałem się oszukać przez Olechowicza.
    > > Rodzi się tutaj oczywiste pytanie, skoro soloż ukradł pieniądze za PTC liczone w miliardach, to dlaczego pożycza miliardy z banków i jeszcze na tak niekorzystnych warunkach?

==========
    Ja uważam ze u ciebie w rodzinie chyba nie wszyscy zdrowi....matka w ciąży nie chorowała na coś ?????
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~sedeszbakelitu [176.107.34.*]
    Dnia 2023-11-12 o godz. 09:42 ~razdwa napisał(a):
    > Co uważacie?
    > > Ja uważam że pae coś kręci z tymi miliardami za PTC, chyba dałem się oszukać przez Olechowicza.
    > > Rodzi się tutaj oczywiste pytanie, skoro soloż ukradł pieniądze za PTC liczone w miliardach, to dlaczego pożycza miliardy z banków i jeszcze na tak niekorzystnych warunkach?

=======================
    To kto ukradł ci te miliardy ??? PAE, Olchowicz czy Solorz ....bo chyba sam tego jeszcze nie wiesz ???
    No i drugie pytanie......to w jaki sposób Twoim zdaniem biegły ekonomisto, solorz mógłby inaczej niż przez "drogi kredyt" na warunkach rynkowych (poręczenie kredytu), przekazać ukradzione miliardy na te wiatraki Twoim zdaniem ????

a) przekazać "pod stołem"
    b) jako darowizna nieopodatkowana
    c) "chwilówka"
    d) na chore dzieci przez Fundację Polsat
    d) za emisję akcji
    e) inne "pomysły"
  • Ty razdwa inteligencją nie grzeszysz. Dzisiaj jesteś razdwa? Autor: ~ele [46.205.195.*]

Ja również sprzedałem [ strona 1 ] - ForumBankier.plhttps://www.bankier.pl › forum › pokaz-tresc

Forum Giełda powrót do głównego postu Zobacz profil Elektrim. wyłącz formatowanie i wyświetlanie grafik. Ja również sprzedałem Autor: ~Piotr_Lenc [5.173.210 ...

Bankructwo strategii Rady PAE [ strona 1 ] - ForumBankier.plhttps://www.bankier.pl › forum › pokaz-tresc

*] 2020-10-02 15:40. Ostatnie walne ukazało w całej pełni bankructwo ... 5.173.210.*] 2020-10-05 08:14. PAE nie bankrutuje. To pobożne życzenia Solorza ...

Re: Czy już wiadomo co z pieniędzmi za PTC? - 6 - ForumBankier.plhttps://www.bankier.pl › forum › temat_re-czy-juz-wi...

... Elektrim Zobacz profil Elektrim. Autor: ~Buchaaa [5.173.210.*] 2020-10-21 23:29. Opublikowano przy kursie: 6,01 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%. Re: Czy już ...

czemu dołuje [ strona 1 ] - ForumBankier.plhttps://www.bankier.pl › forum › pokaz-tresc

kurs akcji, najcześciej spada wtedy kiedy jest nadmiar chętnych aby sprzedać w danej cenie. aby osiągnąc równowage, sprzedający obniżają cene sciagając tym ...
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~razdwa [5.173.18.*]
    Dnia 2023-11-12 o godz. 19:54 ~sedeszbakelitu napisał(a):
    > Dnia 2023-11-12 o godz. 09:42 ~razdwa napisał(a):
    > > Co uważacie?
    > > > Ja uważam że pae coś kręci z tymi miliardami za PTC, chyba dałem się oszukać przez Olechowicza.
    > > > Rodzi się tutaj oczywiste pytanie, skoro soloż ukradł pieniądze za PTC liczone w miliardach, to dlaczego pożycza miliardy z banków i jeszcze na tak niekorzystnych warunkach?
    >
    > =======================
    > To kto ukradł ci te miliardy ??? PAE, Olchowicz czy Solorz ....bo chyba sam tego jeszcze nie wiesz ???
    > No i drugie pytanie......to w jaki sposób Twoim zdaniem biegły ekonomisto, solorz mógłby inaczej niż przez "drogi kredyt" na warunkach rynkowych (poręczenie kredytu), przekazać ukradzione miliardy na te wiatraki Twoim zdaniem ????
    >
    > a) przekazać "pod stołem"
    > b) jako darowizna nieopodatkowana
    > c) "chwilówka"
    > d) na chore dzieci przez Fundację Polsat
    > d) za emisję akcji
    > e) inne "pomysły"

=======================
    Proponuję przeczytać swój własny post z przed pół roku, pt. Atomowy solorz, czyli skąd ta kasa misiu? (czy jakoś tak), gdzie kłóciłeś się z solorzem że musi wybudować elektrownię atomową za gotówkę wyciągniętą z elektrimu, bo przecież nikt mu żadnego kredytu nie da. Teraz sam sobie zaprzeczasz, bo okazuje się że solorz bez problemu bierze kredyty na miliardy i nie potrzebuje niczego finansować za pieniądze z PTC, a dla ciebie to teraz przecież takie oczywiste?
    A może tych pieniędzy z PTC w ogóle nigdy nie było, a my gonimy duchy?
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~Piotr [188.33.234.*]
    Oddam Solorzowi za 85pln/akcję
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~KEMOT [80.55.158.*]
    IM SZYBCIEJ ZROBIMY KOLEJNĄ DWEMONSTRACJĘ - PIKIETĘ PRZED WAŻNYM GMACHEM

...... N.P. SIEDZIBĄ PO

....... I PROŚBĄ O ZROBIENIU AUDYTU W ELEKTRIMIE

.... TYM SZYBCIEJ WYJDĄ NA JAW MILIARDOWE KRADZIEŻE W ELEKTRIMIE I NAGMINNE OSZUKIWANIE MNIEJSZOŚCIOWYCH AKCJONARIUSZY

.... NIE WIERZCIE W ŻADNĄ DOBRĄ WOLĘ ZŁODZIEJA

..... TRZEBA WYJAŚNIĆ AFERĘ ELEKTRIMU !!!!!!!! IDZIE WIATR ZMIAN ..... POTEM BĘDZIE ZA PÓŹNO !!!!!!!!
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~Piotr [188.33.234.*]
    Wierzę w Solorza, że w końcu się opamięta i uczciwie rozliczy z drobnymi współwłaścicieami Elektrimu. Pieniądze to nie wszystko, licz się także reputacja, o którą w końcu warto zadbać. Nie warto być burakiem całe życie, nawet bogatym burakiem
  • Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~rachunek [191.96.150.*]
    A może tych pieniędzy z PTC w ogóle nigdy nie było, a my gonimy duchy?

Dzień dobry,
    zaklinanie rzeczywistości nic nie da.
    Powtarzane kłamstwo, nawet po tysiąckroć, nie sprawi, że stanie się prawdą.
    Te rzeczy już się dzieją, a będą jeszcze bardziej, z uwagi na międzynarodowy charakter sprawy (DT).

Elektrim wróci na giełdę ale już nie jako wydmuszka...
    Nie wrócił.
    KNF zobowiązuje spółkę do powrotu na giełdę zaraz po ogłoszeniu upadłości...
    Zamieniono:
    KNF "upoważnia" spółkę do powrotu na giełdę zaraz po ogłoszeniu upadłości...
    Pomijam tutaj inne rzeczy które się działy...to nie czas i miejsce.

Wartość jednej akcji wg. Obligatariuszy na dzień 06.12.2007 r. to:
    152 zł (słownie: sto pięćdziesiąt dwa zlote).
    Wartość niepodzielonego zysku PTC na dzień 19.04.2011 r. to:
    8.087.447.000 zł ( słownie osiem miliardów osiemdziesiąt siedem milionów czterysta czterdzieści siedem tysiecy złotych).

Proszę sobie wyobrazić....
    Jest Pan akcjonariuszem spółki
    (mniejszościowym czy większościowym, nie ma to znaczenia, spółka jest publiczna i gdyby nie była taką nie dostałby Pan złotówki)
    która ma w kasie 8 miliardów złotych i jest udziałowcem jednego z trzech operatorów telefonii komórkowej
    w kraju który ma około 40 milionów obywateli.
    Spółka ma długi ale czy Panu jako akcjonariuszowi nic się z tego nie należy ?

Ps. pomijajac fakt, że najprawdopodobniej Pan nic nie goni...do przemyślenia...

• Re: tutaj akcjonariusze Elektrimu możecie skomentować i napisać co uważa Autor: ~KEMOT [89.64.27.*]
    KOLEGA " RACHUNEK " PISZE BARDZO ROZSĄDNIE I RZECZOWO ..... PRZYPOMNĘ JAK ZŁODZIEJ CHCIAŁ NAS PERFIDNIE OKRAŚĆ. : OTO OFICJALNE MATERIAŁY Z FORBES'A Z 2017 ROKU :

Akcjonariusze Elektrimu właśnie uchwalili emisję akcji ( NIEPRAWDA .... JEDNA Z WIELU ........ ..... ZŁODZIEJ TO PRZEGŁOSOWAŁ....... SWOIM WIĘKSZOŚCIOWYM PAKIETEM I TO POD "CZUJNYM OKIEM ZDRADZIECKIEGO KNF " ), która może doprowadzić do wykupienia drobnych udziałowców przez Zygmunta Solorza-Żaka.

Inwestorzy liczą na to, że po 8 latach akcje Elektrimu wrócą do obrotu giełdowego (spółka cały czas ma status publicznej). Na to jednak są małe szanse. Dotychczasowi udziałowcy zostali pozbawieni prawa pierwszeństwa do objęcia nowych akcji. Nabywców wskaże zarząd. Według scenariusza kreślonego przez inwestorów mniejszościowych akcje obejmie przede wszystkim Solorz-Żak. Właściciel telewizji Polsat i sieci telefonii komórkowej Plus, drugi na liście najbogatszych Polaków, kontroluje 78 proc. akcji Elektrimu. Jeśli po emisji przekroczy próg 90 proc. głosów na walnym zgromadzeniu, będzie mógł zmusić pozostałych udziałowców do odsprzedaży akcji i wycofania spółki z publicznego obrotu.

OPISUJĄC HISTORIĘ ELEKTRIMU ( PONIŻEJ ) AUTOR Tomasz Jóźwik JAKBY CELOWO POMIJA WĄTEK CZĘSCI ELEKTRIMOWEGO WIELOMILIARDOWEGO ZYSKU PTC -ERY .... KTÓRY W 2011 WYNOSIŁ PONAD 8MILIARDÓW ZŁOTYCH .

Wtedy do gry o kontrolę nad firmą włączył się Zygmunt Solorz-Żak. W 2003 r. odkupił ponad 30 proc. akcji od BRE Banku (dziś mBank) i Multico kontrolowanego przez Zbigniewa Jakubasa. Rozplątanie powiązań Elektrimu ze wspólnikami w telekomunikacyjnych biznesach i wierzycielami zajęło siedem lat. Spółka znalazła się w upadłości, którą zakończyło porozumienie zawarte w 2010 r. PTC trafiła do Niemców, Francuzi dostali odszkodowanie, Elektrim – pieniądze na spłatę zobowiązań. Firma wyszła z upadłości.
    W dalszym ciągu ma cenne aktywa – 51 proc. elektrowni PAK, a jedna ze spółek zależnych posiada 9 proc. Cyfrowego Polsatu. Własnością Elektrimu jest warszawski Port Praski. To 38 ha gruntów na prawym brzegu Wisły na wysokości Śródmieścia, na którym powstają już apartamentowce. Ale Elektrim ma też kłopoty – fiskus żąda od spółki 1,3 mld zł zaległych podatków. Spory znajdują się na poziomie wojewódzkiego sądu administracyjnego, raczej na pewno trafią do NSA. Według zarządu Elektrimu to właśnie na zaspokojenie tych roszczeń spółka potrzebuje pieniędzy z nowej emisji. Udziałowcy mniejszościowi uważają jednak, że to tylko pretekst, by Solorz-Żak tanio wykupił od nich akcje. ⒸⓅ

[x]
ELEKTRIM -11,88% 6,01 2008-01-10 16:29:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.