Sprzedałem (29,60), ale nie miałem dużo. Trochę żałuję, ale mam wrażenie, że kurs obecnie jest napompowany. Nie zrozum mnie źle, sam mam spory sentyment do tej spółki i chętnie wrócę jak kurs będzie po korekcie. Czas pokaże, pozostaje jedynie wróżenie z fusów. Czy jest więcej osób, które tak myśli ?
Nie liczyłbym na taką korektę - zanegowanie całego wzrostu. Od maja do końca września kurs poruszał sie w trendzie bocznym, w kanale 25,50 - 26,80. Obecnie szukałabym szczęścia na korektach w okolice 29,1 ew. niżej w okolicy 28 gdzie ustawiałbym lokalne wsparcia. Ale kurs nie ma za sobą spektakularnych wzrostów, które mogłyby sugwrować głębokie korekty. Kurs odrobił straty z '21 i jak na mój gust jest w stabilnym trendzie wzrostowym.
Spółka jest zbyt mocno rozreklamowana za granicą na portalach o spółkach dywidendowych tu mamy mocny akcjonariat. Ja będę zwiększać pozycję. Jacyś goście ja namierzyli i w tedy był up 10% tak ze dobry stosunek zł do dolara i będą siedzieć. Napoje to też fajne buisnes na longa.
Korekta na 28zł nie zachęci nowego kapitału przy takim napompowaniu. Potrzebna jest większa korekta. A na anal. Tech widać w dłuższym okresie możliwość zejścia nawet poniżej.
Ja też czekam na głębszą korektę, bo spółka fajna, ale nie za tę cenę. Jest to typowa spółka dywidendowa, ale na tę chwilę stopa dywidendy to 4 %, więc śmiesznie mało. Znaczącej poprawy wyników i zysku raczej się nie spodziewam (o ile nie pójdą w dół), więc zeby stopa dywidendy była na rozsądnym poziomie a nie poniżej zysku z obligacji, kurs powinien zejść znacząco. Ja jakiś pakiet wezmę, jeżeli spadnie w okolicę 20 zł, jeżeli nie, zostanę przy innych spółkach dywidendowych oferujących dywidendę na poziomie 8-10 %
Ja sprzedałem 350 akcji po 31,6zl i stopniowo odkupuje.Najprawdopodobniej kupię około 1000 akcji w partiach.Na ten moment mam 350 akcji odkupionych po średniej cenie 24,15.Następny pakiet w okolicach 20 zł a później około 18 zł oczywiscie jak do tych poziomów dojdziemy.
Na moje oko nizej nie zejdziemy niz teraz. To ciekawa spółka z dywidendowym rodowodem. Nie zawodzi długoterminowych inwestorow i co roku placi stabilną dywidendę. Wydaje się ze GPW ostatnio troche porozpieszczala inwestorów wysokimi stopami dywidend i chyba troche za duzo z nich zaczelo kombinowac z przesiadką. Przerabiam to nie pierwszy raz : W tym roku syta dywidenda zeby zachecic do zakupu akcji a w przyszlym lipton.. niech sie bawią....po mocnych drinkach to tylko glowa boli...co innego po drinkach z AMBRA