Ja już zakończyłem skupowanie akcji w ubiegłym tygodniu, wyszła mi średnia 47,90. Wiem że w dłuższej perspektywie zarobię krocie.
.Jest to spółka najlepsza w swojej branży w Polsce i chyba jedna z najlepszych
w Europie.To że 4 kwartał był na lekkim minusie (było do przewidzenia), to i tak pierwsze półrocze roku obrotowego 2008/2009 jest jednym z najlepszych w historii Firmy.
W tej chwili popyt na nawozy (jeden z głównych produktów Firmy ) wzrósł wielokrotnie i z pewnoscią wyniki za 1 kwartał będą świetne.Długo zastanawiałem się czy warto w obecnej sytuacji na rynku bawić się w akcje.Jednak jestem pewien że nie dalej jak w kwietniu cena wzrośnie do 70-80 zł.
Pozdrawiam Puławiaków
Prawda jest taka ze Puławy sa jedna z najlepszych społek na gpw! Niestety ze wzgledu na niespokojne czasy cena zAP spadła co jest zupełnie naturalne ale...
1. wszyscy wiedza ze ZAP sa ok i celowo walczyli o zwalenie kursu jak najniżej zeby sie obkupić. Temu akurat pomogły opcje i prognozowanie strat 100 MLN nawet ktos pisał ze 150 MLN stat i co z tego wyszło? jak zwykle z duzej chmury mały deszcz.... chyba - 10 czy 11 MLN heheh ale nie majak narobicz szumu
Wszyscy czekali zeby kupić jak najtaniej a była ku temu okazja bo obroty słabiutkie i mozna było rolowac kurs wiekszym zleceniem a leszczyki ze strachem w oczach sprzedawały papiery za friko a teraz juz moze byc tylko w góre bo raport kwartalny jest i na 99% wszystko jest jasne
Ja osobiscie wierze w ZAP i w przeciagu 2 lat napewno dadza zarobic kupe kasy
zgadzam sie z poprzednikami, też myśle o zakupach w dniu jutrzejszym. dzisiaj nie zdazylem. bardzo dobre papiery prosze sobie przypomniec poczatki bessy, wszystko leciało a puławy do góry. bardzo mocny akcjonariat. perspektywy rynku rolniczego bardzo dobre, mowią że kryzys nie dotknie rolnictwa, z tym też sie można zgodzić, większe dopłaty na najbliższ 3 lata. naprawdę warto pomyśleć o wrzuceniu kasy w te papiery. pozdrawienia z lubelszczyzny
Prawda jest taka, że może top być dobra inwestycja na dłuższy okres czasu - ponad 1 rok.
Papier nie cieszy się wielkim powodzeniem, bo spekulanci nie mogą na nim zaborić.
Wszyscy wiedzą, że GPW to szulernia po całości - LOTOS dzisiaj +8, wczoraj -8%.
Po prowizjach 15% do przodu. Myślałem, że ZAP trochę lepiej dzisiaj pociągnie, ale chyba leszcze się wysypują obrót już (godz. 8.45) 1,1mln. Niestety kryzys jeszcze trochę potrwa, ale odbicie musi być!
podtrzymuje swoje obiektywne zdanie nt. puław. w piatek do góry 12%, jeszcze nie jest za późno na to żeby wskoczyć. tak jak pisałem wcześniej branża nawozowa nie powinna w większym stopniu odczuć skutków kryzysu. widać to nie tylko na puławach. nawozy zaczynają odrabiać straty. na puławach 60 zł. zobacymy szybko. mogę się mylić oczywiście ale odezwę sie za kilka dni. pozdro....
to maja być azoty w 4 kwartale...(?)...natomiast puławy to obecnie niekwestionowany lider rynku...a co do potencjału wzrostu to i police i azoty i puławy mają podobny ze wskazaniem na tarnów jednak więcj sie dzieje poniewaz więcej do zrobienia !
PGNIGe znowu zmniejszy dostawy gazu do Puław i ORLENU jeżeli w ciągu kilku dni dostawy z Ukrainy nie będą na takim poziomie jak wynika z kontraktu a wszystko wskazuje na to, że nie będą. Ja wyszedłem z Puław w piątek. Nie to, że chcę taniej odkupić ale wiadomo do ilu Puławy mogą spaść jeżeli znowu zabraknie gazu.
Tegoroczny kryzys gazowy guzik zaszkodził Puławom i podejrzewam, że nadal nie zaszkodzi! Ograniczenia produkcji i tak musiały by nastąpić ze względu na kryzys ekonomiczny i zastój w sprzedaży (częsty jesienią i zimą nawet w dobrych czasach). Z tego co się orientuję obecna zdolność produkcyjna Puław jest właściwie w pełni wykorzystana. Zostało kilka procent do dołożenia i więcej już się nie wyciśnie, chociaż by i ruscy i Norwegowie i nawet płynny z Kataru razem gaz podali. Puławy już dokupują u innych producentów amoniak (podstawa nawozów). W perspektywie są ciągle jeszcze inwestycje a co ważne Puławy są zasobne w kasę na przeczekanie trudnych czasów i właśnie na wspomniane inwestycje.
Cofnijcie się do lat poprzednich - to były kryzysy gazowe: tygodnie na minimalnych bezpiecznych ilościach gazu. Ten rok to pryszcz i tyle!
Jasne, że to był właściwy wybór! I dzięki za gratulacje.
Widać po wcześniejszych wypowiedziach, że trochę osób podobnie jak ja oceniało sytuację ZAP. Rozwój sytuacji wyprzedził nawet moje oczekiwania. Pozostaje mi tylko się cieszyć i czekać na dalsze wzrosty. Teraz już z większym spokojem...
Muszę zweryfikować swoje swoje prognozy na ten rok. W lutym pisałem że cena 70-80 zł
jest do osiągnięcia już w kwietniu.Nie myliłem się.Teraz jednak uważam że będziemy mieli ponad 120 zł za akcje w niedalekiej perspektywie.
Przemawia za tym udział Puław w prywatyzacji Bogdanki, najlepszej Firmy w swojej branży w Polsce.Zobaczymy jaki % udziałów akcji będą miały Puławy.
Nie wiem czy wiecie ale Puławy zużywają 6% krajowego zapotrzebowania na gaz
(jest on potrzebny w procesie produkcyjnym )
Udział w prywatyzacji Bogdanki oraz projekt zgazyfikowania węgla pozwoli na zmniejszenie zużycia gazu samej Firmie o ponad 30%.Jest to redukcja niewyobrażalna, przy założeniu że sam zakład zużywa 6 % całego krajowego zużycia gazu
Wyniki za ostatni kwartał roku obrachunkowego powinny być bardzo dobre,
więc tylko pozostaje mi nic innego aby życzyć sobie i wam dalszych wzrostów.
Pozdrawiam Arek
Panie Arek... chylę czoła przed sprawdzonymi przewidywaniami... proszę jednak zwrócić uwagę, że Pan J. nie ma ochoty kupować przy tej cenie Puław. Z drugiej strony Polna ma trochę pieniędzy i na najbliższym walnym chcą zmienić cel ich zagospodarowania. Mowa jest o inwestycjach w inne spółki. W cale bym się nie zdziwił, gdyby w ten sposób Pan J. zwiększył swój udział w Puławach.... a ponieważ wg Parkietu większe szanse mają zagraniczne koncerny...może dojść do lekkiej wojny podjazdowej... Reasumując...proponuję rozważenie w swoim portfelu akcji Polnej...
Do slonce_karpat
Pan Jakubas nie jest przecież wyrocznią .Jeśli nie on, to inni chętnie będą wchodzili w Puławy, spółkę z takimi fundamentami i perspektywami na przyszłość.
Ja osobiście nie mam zamiaru się jej pozbywać a wręcz przeciwnie będę zwiększał
swoje udziały bo jestem przekonany że ta spółka ma jeszcze spory potencjał wzrostowy.
Polna ma zdecydowanie większy potencjał wzrostu, w porównaniu z Puławami, które już sporo odjechały, a to jest dopiero przed Polną - tam w ogóle szykuje się ciekawie w najbliższym czasie
Panie Arku może i dobrze pan mówi.Ale jak pamietam na poczatku maja obstawiał pan ze peknie cena 100zł a tu połowa czerwca i 90zzł jak mur chinski stoi.W sumie nie jest najgożej bo z tego dno juz troche sie Puławy odbiły.Miejmy nadzieje na ww.wzrosty już wkrótce.Pozdr akcjonariuszy