Ja tam problemu nie mam. Poczekaj aż sto spółek giełdowych ogłosi stratę na opcjach to będziesz wdzięczny Opatrzności, że Ty miałeś Talex. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Wywal . W szczycie hossy nie mógl przebic 18 zeta. Do ilu moze odbic 15-16 zeta,.. Na wielu spólkach 100-200% w zasiegu .. Zobacz JVC ile wzrósl w tydzień.
Kurs posuwa sie wzdłuż dolnego ograniczenia kanału wzrostowego w srednim terminie.
Wyjscie poza dolem oznacza dlugotrwaley proces konsolidacji na bardzo niskich poziomach w przyszlosci.
Patrzac z perspektywy lat posiadania walora zainteresowanie nim na GPW bylo zawsze szczatkowe.
Poza wlascicielami i pracownikami akcje maja nieliczni w tym i ja.
Gdyby w swoim czasie Goclaek byl odwazny to bylbym dzis b.zamoznym czlowiekiem.
Nie chce mi sie nawet pisac jakie bledy rozbil zarzad w przeszlosci bo wie to lepie niz ja.
Ale tego Ćwoka od handlu ,ktorego wzieli do zarzadu to mu nigdy nie daruje ;)
Przeczytaj wywiad z prezesem BZWBK (Rzeczp. wtorek) ,a dowiesz sie na czym beda oszczedzac w 2009r.
Juz sie domyslasz zapewne.
To koniec Talexu .Qrwica mnie bierze ,ze tak dlugo czekalaem i sie w koncu "doczekalem" .
Zlecenia dla Talexu w 2009r.beda chyba z kiosku wazrywnego.
Jak prezesi nie pozbeda sie akcji po 10 zeta niedługo zostana bez pracy i majątku.
Panie prezesie Gocalek ,twerdzil pan ,ze Talex jest wart 2*15 czyli 30 zł.
Otóż ja uwazam,że wkrótce Talex bedzie wart okolo 8 zł za akcje ,a i to moze byc dobra okazja do wywalenia.
Jesli nie znajdzie pan inwestora strategicznego ,to w ciagu 2 lat Talex stanie się firmą
garażową.
Jedna rada ,bedąc absolutnie uczciwym tak jak pan i pana wspolnicy nie sprostacie
brutalnosci otoczenia.Zjedza Was.
Opcje to instrument spoźniony.Split w swoim czasie dalby Wam(i nam) potęge;).
I jeszcze jedno nie pan cos zrobi z tym czwartm do brydza,blagam.
Wczoraj czytałem świetny artykuł. W skrócie chodzi o to, że konserwatywne i oszczędne spółki, które nie miały żadnych kredytów bankowych a na koncie miliony oszczędności będą teraz za bezcen przejmować swoją lewarującą się konkurencję. Ja osobiście przejął bym firmę specjalizujacą się w oprogramowaniu dla administracji.
Redukcja byla i chyba jest dalej uzasadniona;)
Teraz czekamy na okazje,mysle ,ze 8-9 zeta jest dobra cena na dobieranie.
Wiecej raczej nie spadnie ,chociaz i to nie wykluczone,ale tu wlasciciele maja cos do powiedzenia,no chyba ze sami cosik pospekuluja(przez rodzinke,znajomych ma sie rozumiec) by odrobic jakies tam straty.
Lewa strona juz swietnie poinformowana o wynikach ?
Panowie po co sie rozdrabniac ,przylóżcie od razu 8 zeta ,a pewnikiem ktos wywali te pare setek.
Takie harcerskie zagrywki przy tej plynnosci darujcie sobie.
Kurs jakis dziwny. Chociaz bardziej dziwi lewa strona,aniezeli sam kurs.
O co wlasciwie chodzi z tym Talexem? Od lat obroty jak w warzywniaku.
Zarobic bardzo trudno.Korzysci sami insajderzy nie maja wiele.
Wbrew temu co powiadal 2 lata juz wstecz zadnej strategii ani inwestora .
W 2007 roku mowilismy o cenie raczej blizszej 40 zeta,a co z tego zostalo?
Prognozę dałem wyżej. A zostało bardzo dużo porównując do innych spółek. Nie bawili się opcjami i w dodatku mają kasę na akwizycje Chętni sami będą się prosić o przejęcie za bezcen.
Ciężko mi przez komputer wytłumaczyć jak poważnie krytyczny jest problem opcji w polskich spółkach. Zapewniam Was, że nie chcielibyście być ich akcjonariuszami. Śmieliśmy się z Talexu, że taki konserwatywny a oni dzięki temu zostaną na rynku. Dla mnie to bardzo dużo.
Wszystko oki,ale co mi po tym jesli papier stoi w miejscu.Justin,kiedy ostatni raz spogladales na zegar ,ile czasu juz siedzisz w tym papierze?
Zawsze jest tak samo : a moze tym razem? ; i konczy sie jak zwykle nadzieją.
Zakladam ,ze Wasze prognozy sa blizesze prawdzie,ale caloroczny zysk i obroty beda niestety niższe ,a to z punktu widzenia wrażliwosci rynku jest b. istotne.
Zrobilem ostatnio male badanie pod tym wzgledem i wynik jest jeden :
na inwestorach zasadniczo wzrost zysku kwartalu nie robi wrażenia,liczy sie wzrost trzech wielkosci równocześnie i perspekytwa branży.
W tym oostatnim elemencie ciecia WBK ustawiaja odpowiednio stosunek inwestorów do Talexu -negatywnie.
Szanse widze w spektakularnej akwizycji lub " rownorzędnym" mariażu.
Ja osobiscie ,na miejscu Gocalka ,kupilbym akcje ;)))))
To fakt z 4,99 wygrasz, ale ew. dobry wynik niczego nie zmieni :(. No może uchroni przed spadkiem na 8 zł.
Jeśli chodzi o opcje to można obniżyć zysk o 30% i też się będą należały, więc od 3,5 już są możliwe do rozdania :(.
Wiesz Justin można tak czekać z Taleksem długo, aż coś się stanie złego bo w dobre coraz trudniej uwierzyć :(.
Tylko gdybym siedział w czym kolwiek innym to miałbym 60% strat a tak jestem tylko 18% pod kreską i nie muszę się marwić opcjami walutowymi. Widzę, że Wy nie do końca rozumiecie jak te opcje wykończą dzisiątki giełdowych firm.
Juz dzis mozna smialo zalozyc,ze Talex nie powtorzy nawet 2008r(wynikowo)
Wiec kazdy znczny wzrost nalezy raczej wykorzystac do wywalenia akcji.
Najlepiej u zbiegu korekty euro/zloty ;)
Trzeba pamietac ,ze spekula za takiego mikrusa sie nigdy nie weźmie wiec banki jako b. plynne walory sa lepsza lokata nie tylko przyszlosciowa.:)
Gdyby Talex stabilnie zarabiał w każdym kwartale to taki wynik byłby ok? A tak to czekanie na czwarty kwartał to jak ruletka :(. Nie widać też niestety wyraźnego drugiego stałego źródła dochodu.
Jednak muszę przyznać, że się postarali i nie ma co kwasić !! .
Jak będzie 1 mln zysku w pierwszym kwartale uwierzę w możliwość trwałej zmiany.
Dla rynku IT prognoza zaklada spadek od kilku do kilkunastu procent .
Biroac pod uwage "chwyt" z 1 zl dywidenda zarzad zalozył,ze utrzyma poziom kursu.
Niestety chyba zejdziemy ponizej 10 zeta ,juz powoli akcjinariusze wymiekaja .
Justin i Ekso ,co sadzicie o tym poziomie kursu.
Nigdy dotad intuicja mnie nie zawiodla,teraz mam wrazenie ,ze zblizamy sie do przelomu.
Zawsze czulem kiedy sprzedac i kupic .
Przciez wiemy jak skonczy sie I kw. :))))
Ja śmiecia polubiłem i trzymam. Zero informacji więc jak zwykle zapowiada się lipa. Uważam, że tak jak w przypadku Betacomu KBC chce pozbyć się ok. 90 tyś Taleksu i poziom sprzedaży końcówki w niskiej cenie ich nie przeraża. Nigdy nie ukrywałem , że to śmieć bo śmieć jest i tyle ;). Moja kasa, moja sprawa na co ją wydaję :)))))))))))))))).
Wiosna idzie !!!!!!!!!!!!!!!
Dziwne to co mowisz.
W Twoim przypadku to raczej kolekcjonowanie anizeli gra.
Ja raczej wracam do Talexu po malej redukcji i krotkiej przerwie.
Uwazam ,ze Talex w I kw. bedzie mial zysk netto(+)
Punkt odniesienia jest latwy do pokonania ,nie wiem czy czasem nie był zaplanowany(?)
Maj 09 , to urobek na poziomie okolo 30% .
Tak, masz rację, nie gram na Taleksie tylko go kolekcjonuję ;). A tekst o tym, że to moja sprawa co z nim robię nie był do Ciebie tylko do lalusiów płaczących, że ktoś ich namówił na zakup.
Obstawiam zysk I kw. : +0,83. Ostatnio trafiałem, może w końcu przestrzelę ;).
re bzyczek
tak się składa ze Talex to najmocniejsza moja spółka przy obecnej przecenie i żałuje ze nie wszystkie środki w nią ulokowałem (bo teraz byłbym na 0 a nie na dużym minusie), tylko stosowałem dywersyfikacje, która teraz bokiem mi wychodzi. No cóż przeczekam bo po tych cenach niczego nie będę sprzedawał a zwłaszcza Talexu
Chciałem Ci tylko rozruszać wątek, bo taka była cisza, że aż uszy bolały!! Efekt jest, bo dwóch akcjonariuszy (oprócz Ciebie) wypowiedziało się na wątku. :-)))
Panowie ,ostatnio ktoś podszywa sie pode mnie i wypisuje dyrdymały naruszajac moje dobra osobiste :)
Chyba łatwo rozpoznac ,że pisza to ludzie o mikroskopijnych mózgach, a nadto musze dodac ,ze sa bardzo nienawistni z powodu ich własnych ,glupawych, sądów ,które są w opozycji do moich zapatrywań.
Oczwiscie ta nienawisc jest mocno podbudowana stratami finmasowymi.:)))
Utopiles aka na smieciu Taleksie , kurs ani drgnie , a jesli ruszy to na 5 zeta, A Trion dzisiaj juz 30 % na plusie i popyt na pol miliona akcji , ale wdupileś kase specjalisto .
I co Aka - specjalisto ,, Trion już kosztuje 87 gr, Wzrosl ponad 100 %...... twoja negatywna aktywnośc na Trionie nic nie dala , tylko masz wielu wrogów . którzy życzą ci żebys wdupil cala twoja śmieciowa kase na tym smieciu taleksie. Wyniki spolek informatycznych będa po 1 kwartale bardzo kiepskie , więc po wynikach wyladujesz duzo , duzo ponizej 10 zeta a sprzedac po 1 sztuce będzie ciezko . Obserwuj i zgrzytaj zebami jak inni lepsi od ciebie zarabiaja na Lotosie prawie 80 % a to dopiero początek . I na Trionie prawie 100 % , Hihihihihihihihihihihihihih.i. Jak nie wierzysz to ci moge ustawic np. Na S -45000 szt Lotosa po 60,zl. 99 gr, lub trion- S -160 000 szt po 6 zl.99 gr . jak ci bedzie malo to doloze ci jeszcze kilkanaście innych spolek