• Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.125.*]
    Mamy chyba poważny problem decyzyjny panowie.
    Pytanie czy redukować czy trzymac?
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Justin Time [194.165.48.*]
    Ja tam problemu nie mam. Poczekaj aż sto spółek giełdowych ogłosi stratę na opcjach to będziesz wdzięczny Opatrzności, że Ty miałeś Talex. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.4.48.*]
    Zawsze ma nosa na zmianę nastroju na Talexie ,ale nigdy za tym nie podążam;)
    Musze to w sobie zmienic!
    A tu coś dla Aki potwierdzające, że lepiej nie latać z kwiatka na kwiatek:

http://euro.bankier.pl/news/article.html?article_id=1900598&type_id=1&display=1%202%204&priority=1-20&order=priority
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Admirał Liath [217.98.38.*]
    Wywal . W szczycie hossy nie mógl przebic 18 zeta. Do ilu moze odbic 15-16 zeta,.. Na wielu spólkach 100-200% w zasiegu .. Zobacz JVC ile wzrósl w tydzień.
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.4.48.*]
    Jak zwykle to samo ,juz mam dosyc tej spółki.Przy 18 (jesli dozyje)wywalam i przesiadam sie na tanie i plynne.;)
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.75.*]
    Kurs posuwa sie wzdłuż dolnego ograniczenia kanału wzrostowego w srednim terminie.
    Wyjscie poza dolem oznacza dlugotrwaley proces konsolidacji na bardzo niskich poziomach w przyszlosci.
    Patrzac z perspektywy lat posiadania walora zainteresowanie nim na GPW bylo zawsze szczatkowe.
    Poza wlascicielami i pracownikami akcje maja nieliczni w tym i ja.
    Gdyby w swoim czasie Goclaek byl odwazny to bylbym dzis b.zamoznym czlowiekiem.
    Nie chce mi sie nawet pisac jakie bledy rozbil zarzad w przeszlosci bo wie to lepie niz ja.
    Ale tego Ćwoka od handlu ,ktorego wzieli do zarzadu to mu nigdy nie daruje ;)
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Ekso [78.8.138.*]
    Robienie zestawień sprzedaży: trochę z 2008 i trochę z 2009 to desperacja, albo totalna niekompetencja.
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.22.171.*]
    Przeczytaj wywiad z prezesem BZWBK (Rzeczp. wtorek) ,a dowiesz sie na czym beda oszczedzac w 2009r.
    Juz sie domyslasz zapewne.
    To koniec Talexu .Qrwica mnie bierze ,ze tak dlugo czekalaem i sie w koncu "doczekalem" .
    Zlecenia dla Talexu w 2009r.beda chyba z kiosku wazrywnego.
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.22.171.*]
    Jak prezesi nie pozbeda sie akcji po 10 zeta niedługo zostana bez pracy i majątku.
    Panie prezesie Gocalek ,twerdzil pan ,ze Talex jest wart 2*15 czyli 30 zł.
    Otóż ja uwazam,że wkrótce Talex bedzie wart okolo 8 zł za akcje ,a i to moze byc dobra okazja do wywalenia.
    Jesli nie znajdzie pan inwestora strategicznego ,to w ciagu 2 lat Talex stanie się firmą
    garażową.
    Jedna rada ,bedąc absolutnie uczciwym tak jak pan i pana wspolnicy nie sprostacie
    brutalnosci otoczenia.Zjedza Was.

Opcje to instrument spoźniony.Split w swoim czasie dalby Wam(i nam) potęge;).
    I jeszcze jedno nie pan cos zrobi z tym czwartm do brydza,blagam.
    Wczoraj czytałem świetny artykuł. W skrócie chodzi o to, że konserwatywne i oszczędne spółki, które nie miały żadnych kredytów bankowych a na koncie miliony oszczędności będą teraz za bezcen przejmować swoją lewarującą się konkurencję. Ja osobiście przejął bym firmę specjalizujacą się w oprogramowaniu dla administracji.
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.118.*]
    Sprytnie Justin .Czy czasami masz cos wspólnego z animatorem ? ;)
    Ale musze przyznac ,ze o tym nie pomyslałem.;)
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.118.*]
    Redukcja byla i chyba jest dalej uzasadniona;)
    Teraz czekamy na okazje,mysle ,ze 8-9 zeta jest dobra cena na dobieranie.
    Wiecej raczej nie spadnie ,chociaz i to nie wykluczone,ale tu wlasciciele maja cos do powiedzenia,no chyba ze sami cosik pospekuluja(przez rodzinke,znajomych ma sie rozumiec) by odrobic jakies tam straty.
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.176.*]
    Panowie, WSIP pokazuje ,ze mozna skutecznie bronic kursu nawet podczas krachu.
    Animatorze, bierz przyklad;)
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.4.46.*]
    Jakie będą wyniki za IV kw.? Prognozujmy!
    Ja ,stawiam na 3,5 mln zł
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Ekso [78.8.137.*]
    4,7
    Daję więcej niż Ekso bo 4,99 ;) Przynajmniej spółka zaoszczędzi 1,5 na opcjach menedżerskich ;)
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.100.*]
    Justin ,nie śpij!
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.103.*]
    Lewa strona juz swietnie poinformowana o wynikach ?
    Panowie po co sie rozdrabniac ,przylóżcie od razu 8 zeta ,a pewnikiem ktos wywali te pare setek.
    Takie harcerskie zagrywki przy tej plynnosci darujcie sobie.
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.116.*]
    Justin, obudz sie ! Podaj swoja prognoze !
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Ekso [78.8.141.*]
    Nie naciskaj go bo może nie chce zapeszyć, a szkoda bo z 5,3 byłby najbliżej ;).
    Kurs jakis dziwny. Chociaz bardziej dziwi lewa strona,aniezeli sam kurs.
    O co wlasciwie chodzi z tym Talexem? Od lat obroty jak w warzywniaku.
    Zarobic bardzo trudno.Korzysci sami insajderzy nie maja wiele.
    Wbrew temu co powiadal 2 lata juz wstecz zadnej strategii ani inwestora .
    W 2007 roku mowilismy o cenie raczej blizszej 40 zeta,a co z tego zostalo?
    Prognozę dałem wyżej. A zostało bardzo dużo porównując do innych spółek. Nie bawili się opcjami i w dodatku mają kasę na akwizycje Chętni sami będą się prosić o przejęcie za bezcen.
    Ciężko mi przez komputer wytłumaczyć jak poważnie krytyczny jest problem opcji w polskich spółkach. Zapewniam Was, że nie chcielibyście być ich akcjonariuszami. Śmieliśmy się z Talexu, że taki konserwatywny a oni dzięki temu zostaną na rynku. Dla mnie to bardzo dużo.

P.S. Poczytajcie sobie

http://biznes.interia.pl/gieldy/aktualnosci/news/jak-rozwiazac-problem-opcji,1258740,1844
    Wszystko oki,ale co mi po tym jesli papier stoi w miejscu.Justin,kiedy ostatni raz spogladales na zegar ,ile czasu juz siedzisz w tym papierze?
    Zawsze jest tak samo : a moze tym razem? ; i konczy sie jak zwykle nadzieją.
    Zakladam ,ze Wasze prognozy sa blizesze prawdzie,ale caloroczny zysk i obroty beda niestety niższe ,a to z punktu widzenia wrażliwosci rynku jest b. istotne.
    Zrobilem ostatnio male badanie pod tym wzgledem i wynik jest jeden :
    na inwestorach zasadniczo wzrost zysku kwartalu nie robi wrażenia,liczy sie wzrost trzech wielkosci równocześnie i perspekytwa branży.
    W tym oostatnim elemencie ciecia WBK ustawiaja odpowiednio stosunek inwestorów do Talexu -negatywnie.
    Szanse widze w spektakularnej akwizycji lub " rownorzędnym" mariażu.
    Ja osobiscie ,na miejscu Gocalka ,kupilbym akcje ;)))))
    To fakt z 4,99 wygrasz, ale ew. dobry wynik niczego nie zmieni :(. No może uchroni przed spadkiem na 8 zł.
    Jeśli chodzi o opcje to można obniżyć zysk o 30% i też się będą należały, więc od 3,5 już są możliwe do rozdania :(.

Wiesz Justin można tak czekać z Taleksem długo, aż coś się stanie złego bo w dobre coraz trudniej uwierzyć :(.
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Justin Time [194.169.228.*]
    Tylko gdybym siedział w czym kolwiek innym to miałbym 60% strat a tak jestem tylko 18% pod kreską i nie muszę się marwić opcjami walutowymi. Widzę, że Wy nie do końca rozumiecie jak te opcje wykończą dzisiątki giełdowych firm.
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.119.*]
    Niestety ,jak sie spodziewalismy "0" entuzjazmu ,chociaż wynik dobry ,ale to tylko kwartal.
    A inwestory patrza na tendencje globalnie.

• Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.119.*]
    Juz dzis mozna smialo zalozyc,ze Talex nie powtorzy nawet 2008r(wynikowo)
    Wiec kazdy znczny wzrost nalezy raczej wykorzystac do wywalenia akcji.
    Najlepiej u zbiegu korekty euro/zloty ;)
    Trzeba pamietac ,ze spekula za takiego mikrusa sie nigdy nie weźmie wiec banki jako b. plynne walory sa lepsza lokata nie tylko przyszlosciowa.:)
    Znowu dziwnie gadasz. Odpowiem poważnie na Twoje dywagacje jak podasz chociaż jedną spółkę która wypłaci lepszą wskaźnikowo dywidendę od Taleksu.
    Gdyby Talex stabilnie zarabiał w każdym kwartale to taki wynik byłby ok? A tak to czekanie na czwarty kwartał to jak ruletka :(. Nie widać też niestety wyraźnego drugiego stałego źródła dochodu.
    Jednak muszę przyznać, że się postarali i nie ma co kwasić !! .
    Jak będzie 1 mln zysku w pierwszym kwartale uwierzę w możliwość trwałej zmiany.
    Zarząd zamierza ponownie rekomendować wypłatę 1 zł dywidendy. No i ok :).

http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=b11d48a4-d731-4493-8511-f579c8258548
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.4.44.*]
    Jak banki upadna to nie bedzie dla kogo robic programów !
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.107.*]
    Dla rynku IT prognoza zaklada spadek od kilku do kilkunastu procent .
    Biroac pod uwage "chwyt" z 1 zl dywidenda zarzad zalozył,ze utrzyma poziom kursu.
    Niestety chyba zejdziemy ponizej 10 zeta ,juz powoli akcjinariusze wymiekaja .
  • Re: Talex 2009 Autor: ~samon [217.98.38.*]
    Zostaleś sam ze smieciem aka .. nawet nie ma komu sprzedać śmiec idzie na 5 zeta, A jak wyplyna opcje walutowe. to sie bedzie dzialo
    Justin i Ekso ,co sadzicie o tym poziomie kursu.
    Nigdy dotad intuicja mnie nie zawiodla,teraz mam wrazenie ,ze zblizamy sie do przelomu.
    Zawsze czulem kiedy sprzedac i kupic .
    Przciez wiemy jak skonczy sie I kw. :))))
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Ekso [78.8.243.*]
    Ja śmiecia polubiłem i trzymam. Zero informacji więc jak zwykle zapowiada się lipa. Uważam, że tak jak w przypadku Betacomu KBC chce pozbyć się ok. 90 tyś Taleksu i poziom sprzedaży końcówki w niskiej cenie ich nie przeraża. Nigdy nie ukrywałem , że to śmieć bo śmieć jest i tyle ;). Moja kasa, moja sprawa na co ją wydaję :)))))))))))))))).
    Wiosna idzie !!!!!!!!!!!!!!!
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.120.*]
    Dziwne to co mowisz.
    W Twoim przypadku to raczej kolekcjonowanie anizeli gra.
    Ja raczej wracam do Talexu po malej redukcji i krotkiej przerwie.
    Uwazam ,ze Talex w I kw. bedzie mial zysk netto(+)
    Punkt odniesienia jest latwy do pokonania ,nie wiem czy czasem nie był zaplanowany(?)
    Maj 09 , to urobek na poziomie okolo 30% .
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Ekso [78.8.246.*]
    Tak, masz rację, nie gram na Taleksie tylko go kolekcjonuję ;). A tekst o tym, że to moja sprawa co z nim robię nie był do Ciebie tylko do lalusiów płaczących, że ktoś ich namówił na zakup.
    Obstawiam zysk I kw. : +0,83. Ostatnio trafiałem, może w końcu przestrzelę ;).
  • Re: Talex 2009 Autor: ~bzyczek [192.168.5.*]
    Talex tonie!!!!! Wszystko przez Eryka vel. Aka, który sypie akcyjkami a Was mami o świetlanej przyszłości trupa!! :-))))))))
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Ekso [87.105.8.*]
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))), niech sypie, jak dostanę wypłatę, to z 50 sztuk dokupię ;)
  • Re: Talex 2009 Autor: oles... [77.91.63.*]
    re bzyczek
    tak się składa ze Talex to najmocniejsza moja spółka przy obecnej przecenie i żałuje ze nie wszystkie środki w nią ulokowałem (bo teraz byłbym na 0 a nie na dużym minusie), tylko stosowałem dywersyfikacje, która teraz bokiem mi wychodzi. No cóż przeczekam bo po tych cenach niczego nie będę sprzedawał a zwłaszcza Talexu
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.111.*]
    Bzyczek ,dlaczego siejesz zamet na watku?
    Jesli masz cos do mnie, to wyjasnij mi o co chodzi. :)
  • Re: Talex 2009 Autor: ~bzyczek [192.168.5.*]
    Chciałem Ci tylko rozruszać wątek, bo taka była cisza, że aż uszy bolały!! Efekt jest, bo dwóch akcjonariuszy (oprócz Ciebie) wypowiedziało się na wątku. :-)))
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Ekso [87.105.8.*]
    Fakt, nieźle Ci poszło :), a potrafisz rozruszać Talex , żeby o jakimś kontrakcie napisali, bo cisza , aż uszy bolą :(.
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Aka [83.5.80.*]
    Panowie ,ostatnio ktoś podszywa sie pode mnie i wypisuje dyrdymały naruszajac moje dobra osobiste :)
    Chyba łatwo rozpoznac ,że pisza to ludzie o mikroskopijnych mózgach, a nadto musze dodac ,ze sa bardzo nienawistni z powodu ich własnych ,glupawych, sądów ,które są w opozycji do moich zapatrywań.
    Oczwiscie ta nienawisc jest mocno podbudowana stratami finmasowymi.:)))
  • Re: Talex 2009 Autor: ~Ekso [78.8.12.*]
    łatwo poznać
    Utopiles aka na smieciu Taleksie , kurs ani drgnie , a jesli ruszy to na 5 zeta, A Trion dzisiaj juz 30 % na plusie i popyt na pol miliona akcji , ale wdupileś kase specjalisto .
    Poomylka---- trion juz plus 33 %. Buhahahahahaha.
    I co Aka - specjalisto ,, Trion już kosztuje 87 gr, Wzrosl ponad 100 %...... twoja negatywna aktywnośc na Trionie nic nie dala , tylko masz wielu wrogów . którzy życzą ci żebys wdupil cala twoja śmieciowa kase na tym smieciu taleksie. Wyniki spolek informatycznych będa po 1 kwartale bardzo kiepskie , więc po wynikach wyladujesz duzo , duzo ponizej 10 zeta a sprzedac po 1 sztuce będzie ciezko . Obserwuj i zgrzytaj zebami jak inni lepsi od ciebie zarabiaja na Lotosie prawie 80 % a to dopiero początek . I na Trionie prawie 100 % , Hihihihihihihihihihihihihih.i. Jak nie wierzysz to ci moge ustawic np. Na S -45000 szt Lotosa po 60,zl. 99 gr, lub trion- S -160 000 szt po 6 zl.99 gr . jak ci bedzie malo to doloze ci jeszcze kilkanaście innych spolek
[x]
TALEX 4,44% 18,80 2026-04-02 15:59:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.