• Lena - a kurs Euro Autor: ~geniu [83.23.105.*]
    Eksport 70% to około 25-28 milionów Euro, co przy kursie 4,2- 4,7 ( dla przykładu rok 2002-2005 mieli bardzo dobre wyniki) może skutkować niezłymi wynikami, zwracam uwagę na tą spółkę, dodam że w czasie kryzysu sprzedają się rozwiązania tańsze na rynku więć zamiast Thorna, Philipsa np. wybieram Lenę. Popatrzcie na wartość ksiegową oraz na Luxmat, PKO TFI wie o co chodzi.
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~ss [83.23.95.*]
    zgadza się
    wskaźniki giełdowe rewelacja
    wskaźnik beta 0.20
    Wartość rynkowa 27.4 mln zł
    ROE 5.1%
    P/E 4.6
    ROA 8.1%
    P/BV 0.37
    Wartość księgowa 73.9 mln zł
    EV/EBIT 12.7
    EV/EBITDA 6.8
    EV/S 0.9
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~rozsądny [93.105.66.*]
    A CO Z OPCJAMI!!!!!!
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~ppp [82.139.22.*]
    Z opcjami nic nie wiadomo.Ale to mozna powiedziec o kazde(prawie) spolce
  • jak nie wiadomo? poczytać po ile brali to można sobie policzyć!!! Autor: ~jarocool [89.229.128.*]
    jw...
    gdzie to mozna znalezc(prosze o linka),albo badz tak uprzejmy i policz
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~Dominik [87.99.61.*]
    Czy to ten sam ppp z IPX'a?
    Jezeli tak, to widze Kolego, ze te same spolki na celownikach mamy.

Pozdrawiam
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~pp [62.69.209.*]

Wkurza mnie ten skupujacy na 1,05 mogłby na chwile puscic i dac mi kupic nieco nizej. Jak sie widzi taka cena takiej spolki mimo nie4ciekawegho klimatu aż żal nie skubnać
    Pozdrawiam Dominika.masz racje.Ale ja na razie przygladam sie spolce
    Znalazlem info o transakcjakcjach forward.Przeciez to co piszecie o zagrozeniu opcjami to smiech na sali.Zawarto te transakcje na poziom 4,08(w sumie 750 tys euro).W najczarniejszej-leszczowskiej wizji(kurs euro 5,20- tzn -30%),mamy "strate" 1 mln zl przy zalozeniu ze nie ma wplywow euro z exportu.Tak teraz realnie.Przychody sa dosc stabilne,lecz rosnace z roku na rok.Zakladam ze jest kryzys i wrocimy do przychodow z 2006r(4 kwartal musiaby byc katastrofa-znamy wyniki po 3 kwartalach).Kurs euro oscylowal tez wokol 4 zl(2006 r).Wtedy zysk wyniosl 10 mln.Zakladajac ze wplywy z eksporu pokryja zapotrzebowanie na euro(chyba spokojnie) i nie trzeba bedzie euro kupowac na rynku to mamy podobny zysk za 2008r..Jest on wiekszy niz przy znacznych przychodach,lecz niskim kursie euro w 2007rA moze cos zle licze.Zrobilem to na goraco,wiec prosze o korekte.Pozdro
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~zły [194.24.175.*]
    Zapomniałeś tylko o 11 mln Euro opcji zawartych w 2008 roku przy kursie 3,20-3,40 - strata jak byk ok. 10 mln
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~Dominik [87.99.61.*]
    Hej ppp.

Ja juz sie zapakowalem w LEN po 1,1 srednio.
    Ale myse jeszcze o powiekszeniu pozycji.
    Wszystko jest kwestia ceny.

Pozdrawiam
    Najwazniejsze ze fundamentalnie jest ok.Technicznie w srednim terminie jestesmy na K,natomiast w krotkim na sss.Sredni termin na K utrzyma sie prawdopodobnie do poziomu 1,02-1,03.Mysle o zajeciu dzisiaj delikatnej pozycji na poziomie 1,05-1,06(ale raczej w 2 cz.sesji-zobaczymy jak sie jeszcze dzisiaj to rozwinie).Macd i rsi sa na k,Roc i ult sa na granicy trendu.Pozdrawiam akcjonariat
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~maciej [83.23.90.*]
    do 2 PLN warto kupować
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~Gladiator [79.185.174.*]
    Dlaczego warto kupować???Dlaczego to ma rosnąc? Z jakich powodów kurs bedzie rósl????
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~oj [89.171.123.*]
    bo to fajna firma jest.
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~maciej [83.23.100.*]

wyniki es systemu za 4 kwartał dobre więc Leny szukują się jeszcze lepsze - większy eksport
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~maciej [91.94.226.*]
    polecam przy tej cenie Lenę
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~jarek [78.8.220.*]
    mam ochotę do 2 zeta brac ją do worka, i zobaczymy kto wygra
    Wybierz do 1,50-bedzie silny sygnal kupna(dlugi termin) hehehehe.A tak na marginesie to wziolem sobie tysiaczek w piatek(1,07).Dzisiaj poobserwuje.Niepokoi mnie mala plynnosc.Pozdrowka i zycze udanej sesji
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~Gladiator [79.185.186.*]

https://www.bankier.pl/forum/temat_re-upolowalem-lene,6250618.html

Twoja analiza jest tyle dobra co zupelnie niepoprawna geniu.Oprocz analizy na poziomie spólki o wiele wazniejsza jest analiza sektorowa i branzowa.Rynki poruszaja sie cyklicznie tak jak gospodarki ,za nimi podażaja spólki ktore reaguja na koniunkturę.Jesli ktos tego nie rozumie nie znajdzie duzych pieniedzy na gieldzie.
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~Rafaello [10.32.0.*]
    Dobre.... reagują na koniunkturę.... a co nagle wszystko się zatrzymało???? Zapotrzebowanie na produkty Leny jest i będzie drogi Gladiatorze! Właśnie teraz w dobie kryzysu Lena będzie miała przewagę konkurencyjną... bo jest tańsza od np. koncernów takich jak Philips. Wiec gadanie że najpierw kupi ktoś chleb i coś tam a później lampę to bezedura! Zapotrzebowanie może chwilowo nieznacznie spaść, co równeiż może się nieznacznie odbić na wynikach, które za VI kw. będą lepsze niż na III, kto się założy?
    jaka jest recepta na kryzys zdaniem wielu analityków i nie tylko????
    inwestycja w infrastrukturę!!!!!!! autostrady, kolej itp itd.
    czy lena wytwarza produkty, na które znajdzie się zapotrzebaowanie podczas tego "bummu infrastrukturalnego"?
    TAK TAK TAK
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~aa [83.16.227.*]

tez jestem tego zdania a obecna cena leny no cóź nie ma nawet o czym pisać Prawie 0,3 warttosci ksiegowej firmy która stale generuje zyski. nie jest jakąs wydmuszką. Przy 7 mln zysku rocznie jaki mamy teraz wskaznick C/Z = 4. Niech bedzie nawet 5. MASAKRA
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~Gladiator [79.185.191.*]
    Nie rozumiesz o czym piszesz rafaello a porównywanie takies spoleczki jak lena do gigantów typu Filips jest komiczne.Gdybys mial racje cena juz by oscylowala w granicy 5 zl twoich pogladow nie podzielaja analitycy funduszy odpowiedzialni za inwestycje bo wiedza to co ja wiem.Lena pojdzie w góre ale w 2/3 trendu po innych spolkach.wskazniki typu wartosc ksiegowa ,cena zysk oddaja tylko papierowa strone firmy inne wskazniki realne fundamentalne wyraznie wskazuja ze Lena jako firma bardzo mocno kuleje i raczej zbliza sie do konca swej dzialanosci niz jej rozwoju.
    "bo wiedzą to co ja wiem", "inne wskażniki realne fundamentalne", "raczej zbliża sie do końca"
    Brat Jaeosław i jego świta mówi dokładnie tak jak ty.
    Powinieneś dodać jeszcze że słyszałeś z wiarygodnych źródeł że lena to już bankrut i podobne teksty.

• Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~Gladiator [79.185.181.*]
    dzis poszła rekomandacja z wycena w okolicy 1 zł i tyle mniej wiecej jest to warte.Kurs nieuchronnie zmierza w 80gr co prognozowałem juz kilka miesiecy temu,na nieszczescie posiadaczy.O ile nie bedzie duzo niżej ,bo kupujących wogóle nie widac.
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~Gladiator [79.185.197.*]
    Gdzie jest Twoja przewaga konkurencyjna kolego???? Kurs poszedl w góre ,przyplyw zabral wiele spolek i tyle.A Lena?Pierwszy kwartal od lat na minusie,wskazniki sie pogarszaja .Kryzys ostro ja przejechal po tyłku.Przewaga konkurencyjna jest istotna ale Lena prawdopodobnie takowej nie posiada a na gieldzie rownie wazne jest skupianie sie na branzach w odpowiednim momencie.
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~maciej [83.23.74.*]
    z całym szacunkiem do Ciebie Gladiator to pisałeś że Lena będzie po 80 groszy a dzisiaj Lena kosztuje 100% więcej, więc się nie sprawdziły Twoje dane, rozumiem, że może są uwagi do zarządu leny, ale ta spółka nie powinna być tak nisko w stosunku do obiektywnych danych i innych cen spółek, co do Twojego podejścia proponuję i bez obrazy proszę trochę samokrytyki na pewno się przyda bo pokora to podstawa, pozdrawiam serdecznie akcjonariuszy Leny
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~Gladiator [79.185.170.*]
    Nie rozumiesz sensu ani tresci tego co napisalem.Tu nie chodzi o 20 gr w jedna czy drugą , tu chodzi o cos znacznie wazniejszego o sposób dobierania spólki w fazie cyklu gospodarczego ktora niewiele osob tu rozumie.Wiele lat temu kiedy zaczynalem gielde nie mialem otym pojecia jak Ci ktorzy sie tak tu madrzyli.Nie wracam do tego watku zebykogokolwiek upokorzyc ale zeby pokazac ,ze glupote i nadmierna pewnosc siebie trzeba pietnowac bo za te dwie cechy na rynku placi sie bardzo wysoka cenę. G
  • Re: Lena - a kurs Euro Autor: ~maciej [83.23.56.*]
    rozumiem, dziękuję za odpowiedz pozdrawiam
[x]
LENA -0,87% 2,28 2026-04-02 16:23:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.