Po dniu 30 maja 2022 wszyscy co posiadają pomiędzy 50 a 66 procent akcji chcą zwiększyć stan posiadania choćby o 1 akcje zobowiązani są do ogłoszenia wezwania na 100 procent akcji. Podejrzewam że może chcą robić skup akcji własnych albo program motywacyjny i muszą się uwolnić od obowiązku więc robią wezwanie. Jak ktoś chce podstawę prawną to podam. Wygląda na formalność ostatnio trochę takich wezwań uwalniających jest.
Zmiany nie obowiązują podmiotów, które w okresie wejścia przepisów miały powyżej 50% - również w sposób zależny. To nie jest wezwanie proforma ale taka zabawa jak na CIECH-u, do skutku. Potrwa 6-12 miesiący ale to dopną. Cena pójdzie w górę. Ale wycena Santander jest właściwa - patrz raporty z kontaktami i współpraca z PESA. Warto poczekać
w zamówieniach dla Newagu jest tyle, że cena akcji na spokojnie wzrośnie.
Oni dobrze wiedzą, że na kolei przygotowywane są duże zamówienia pod wymianę floty na nową.
Cena wezwania to minimalna cena jaka jest zgodna z polskim prawem na GPW. Trochę niezrozumiałe zagranie GJ . Jeżeli rzeczywiście zależy im na zdjęciu spółki giełdy to przynajmniej powinni zacząć od 22 jak już chcą sie targować jak na Grand Bazaar w Stambule. Obecna wartość GODZIWA to coś między 25 a 27 też pewnie bez gwarancji na uzyskanie 95% potrzebnych do przymusowego wykupu. Perspektywy przyszłych zysków są bardzo dobre a moga być jeszcze lepsze np przy zmianie władzy i pojawieniu sie pieniedzy z KPO. Jak na razie chyba wiecej nie ma co sie zagłebiać w ten temat bo na razie to tak jakby go nie było. Tyle ode mnie ;) P.S. Ciekawe czy Zarząd sie odniesie do tej ceny czy jest "godziwa" ;)))))))))))))). To częsta praktyka. Nie pamietam ostatnio na jakieś spółce zarząd wbrew akcjonariuszowi wiekszościowemu stwierdził że cena wezwania nie jest godziwa - pewnie sporo ryzykując ;). Zobaczymy czy Panowie z zarządu mają "jaja" czy "wydmuszki" . Pozdrawiam
Dnia 2023-09-28 o godz. 22:26 ~ToMike napisał(a): > Cena wezwania to minimalna cena jaka jest zgodna z polskim prawem na GPW. Trochę niezrozumiałe zagranie GJ . Jeżeli rzeczywiście zależy im na zdjęciu spółki giełdy to przynajmniej powinni zacząć od 22 jak już chcą sie targować jak na Grand Bazaar w Stambule. Obecna wartość GODZIWA to coś między 25 a 27 też pewnie bez gwarancji na uzyskanie 95% potrzebnych do przymusowego wykupu. Perspektywy przyszłych zysków są bardzo dobre a moga być jeszcze lepsze np przy zmianie władzy i pojawieniu sie pieniedzy z KPO. Jak na razie chyba wiecej nie ma co sie zagłebiać w ten temat bo na razie to tak jakby go nie było. Tyle ode mnie ;) > P.S. Ciekawe czy Zarząd sie odniesie do tej ceny czy jest "godziwa" ;)))))))))))))). To częsta praktyka. Nie pamietam ostatnio na jakieś spółce zarząd wbrew akcjonariuszowi wiekszościowemu stwierdził że cena wezwania nie jest godziwa - pewnie sporo ryzykując ;). Zobaczymy czy Panowie z zarządu mają "jaja" czy "wydmuszki" . Pozdrawiam
Fundusze też często tworza porozumienia w przypadku "nieatrakcyjnych" wezwań. Jest wtedy zasadą że ogłaszają to w komunikacie i wzajemnie zobowiązuja sie do braku udziałowi w skupie. Może nie inwestują one swoich pieniedzy a liczyć to akurat potrafia i raczej niemiłej niespodzianki tu sie nie spodziewam ;)
Bez nerwów do przymusowego wykupu to bardzo daleko. Nie jest to takie proste. To na razie moze być tylko zaproszenie do sprzedaży w dodatku bez szans na sukces.
Troche to przykre że naszym tuzom biznesu bliżej do oligarchów ze wschodu niż standardów europejskich ( np skup ala Kernel). Trochę jestem na giełdzie i uczestniczyłem w kilku skupach spółek prowadzonych przez kapitał zachodni. I za kazdym razem było wiecej niż OK ( Alumetal, Uniwheels). Zarobiłem kilkaset procent, spółki były dywidendowe a sama cena skupu blisko ATH. Tak samo odbył sie skup akcji TIM przez Niemców (tej spółki akurat nie posiadałem w momencie skupu). W przypadku skupu prowadzonego przez polskich dużych akcjonariuszy było juz znacznie gorzej np Synthos Sołowowa. Nerwówka i wyjście z niewielkim zyskiem w porównaniu to wartości tej spółki. A trzeba pamietać jak z akcjonariuszami obszedł sie dzisiejszy celebryta Brzoska. Miejmy nadzieje że ZJ nie pójdzie ta drogą tradycji rynków bananowych bo zawsze wydawało się że jest inwestorem rozsądnym i uczciwym jak na standardy GPW. Na razie wyglada to na tzw kontrolowany przeciek. Prawdopodobnie fundusze na dzisiejszej sesji dały juz cicha odpowiedź co myslą o podanej cenie.
Wezwanie może być ogłaszane tylko formalnie. Jest taka sytuacja prawna że żeby kupować wogole jakieś dodatkowe akcje muszą ogłosić wezwanie. Efekt zmian w ustawie z dnia 30 maja 2022. W tym roku już widziałem kilka takich wezwań. Są ogłaszane bo muszą zostać ogłoszone kończą się i tyle nic się nie zmienia. Nie odejmujcie komuś czci i wiary bo robi wezwanie do którego został zmuszony przez prawo.
Nie będę wysyłał bezpośrednio ustawy bo ona nie dociera do czytających forum ale prosty artykuł.
https://kancelarierp.pl/nowa-regulacja-wezwan-na-sprzedaz-lub-zamiane-akcji/
Porozumienie ma 54 procent głosów i jest z tym zablokowane. Nie moga powiększyć stanu posiadania ani o 1 akcje! Nie mogą zrobić skupu akcji etc. Jeśli chcą dokupić muszą robić wezwanie. Teraz jest dużo takich wezwań. Np Otmuchow robił takie wezwanie bo zrobił emisję akcji i zmieniły się stany posiadania. Vindexus robił wezwanie bo chce przeprowadzić skup akcji własnych. To wezwanie które się odbywa prawdopodobnie jest właśnie takim wezwaniem które "uwalnia" porozumienie
Regułą ma być, że podmioty, które według stanu na dzień 30 maja 2022 r. posiadały więcej niż 50 % i nie więcej niż 66 % ogólnej liczby głosów w spółce publicznej, powinny ogłosić wezwanie w przypadku, jeśli po tej dacie nastąpi jakiekolwiek dalsze zwiększenie udziału w ogólnej liczbie głosów w spółce publicznej
Coś sie opóźnia ewentualne ZAPROSZENIE do sprzedaży akcji. Być może są prowadzone jakies rozmowy z funduszami inwestycyjnymi w sprawie realnej ceny za jaką zgodziłyby sie przystąpić do sprzedaży
tak było na ciechu, a koniec koncow wszyscy puscili po 54,25. cudaw wianki mialo byc, a nawet NN wyszlo mimo ze glowny nie dorzucil nic poza dywidenda 5,75zl
I to jest kluczowy argument. OFE maja spory udzial i to co stanie sie ze spolka lezy w ich rekach. Na GPW nie ma za duzo spolek w ktorej OFE moglyby wejsc wiec moge nie byc za oddawaniem tej spolki. Szczegolnie po obecnej cenie.
Coś źle piszesz. Ja mówię o konieczności wezwania dla podmiotów które posiadały w dniu 30 maja 2022 między 50 a 66 procent akcji w tym porozumienia. Muszą ogłosić wezwanie albo rozwiązać porozumienie jeśli chcą kupić np jedna akcje. A Ty napisałeś wydaje mi się o tym że mamy nowe progi wezwań
Najniższa cena przy jakiej mogą oczekiwać sukcesu wezwania to 25zeta. Aczkolwiek raczej obstawiam, że jeśli faktycznie będą chcieli wszystko kupić to okolice 30zeta.