Główni akcjonariusze
Akcjonariusz Udział Liczba akcji
KI Chemistry s. a r.l. 77.70 % 40 947 891
OFE Nationale-Nederlanden 6.45 % 3 396 763
razem 84.15 % 44 344
Ja wam powiem tak. W ciągu ostatniego pol roku zostało zrobione wiele żeby kupić te 40 procent akcji. Wezwanie, zaproszenie i setki wydanych milionów. No i co dalej. Zostało 2.5 procent aby mieć przymusowy prawda? Czyli bardzo mało. Za chwilę za kilka tygodni Pan Kulczyk będzie mógł zaoferować wyższa cenę i nie być zobligowany do wyrównywania tym z wezwania z kwietnia bo jest zobligowany bo nie minęło 6 miesięcy. Po 6 miesiącach może płacić więcej ( dotyczy to wezwań nie skupow więc w październiku może zaproponować więcej dla pozostałych. Owszem może kombinować z emisja akcji. Ale czy jest sens? Wydał setki milionów spieszy się widać i będzie robił emisję która zostanie zaskarzona i wstrzyma mu jego plany na nie wiadomo ile? Opłaca się? Może zrobić też delisting na podstawie uchwały walnego zgromadzenia ale wtedy musiał by zrobić wezwanie kolejne delisting był by zaskarzony i wstrzymane wszystko znowu na nie określony czas. Wszystkie jego potencjalne złe dla nas manewry są nie realne nie opłacalne odwlekajace potencjalny przymus do którego widać ostro dąży. Za kilka tygodni będzie mógł podnieść cenę skupu. Więc powiedzcie co mu się opłaca? Dopłacić trochę to tych 7 procent akcji czy szarpać się z mniejszościowymi Jeszce kilka lat? Tym bardziej że zostało wiele zrobione aby osiągnąć cel
Bzdury, wlasnie fundusze sprzedaly. Poinformowali ze wykonali transakcje pakietowe, a na takie zabawy to trzeba mieć kawal papieru. Limit na ciech jest chyba minimum 250k PLN? I zaden z ulicy by sie w to nie bawil.
Generalnie teraz trzeba przestać handlować na tym papierze. Trzeba trzymać i patrzeć jak nagle pojawiają się zyski. A Kulczyk będzie chciał sprzedać cały tort komuś.
W najbliższym czasie trzeba sobie wybić z głowy handel to i Kulczyk przestanie mielić papier i wkoncu wróci tu prawidłową wycena. Ja nie sprzedaje
Zdelistować moga przy 90%, to przymusowy wykup jest przy 95%. chociaz to juz wielkiej rożnicy nie robi, trzeba zobaczy czy sobie NN zostawilo pakiecik 5% :)
wedlug mnie OFE NN nic nie sprzedało. Młody ma na teraz 48,718,710 akcji z ogólnej liczby 52,699,909 akcji. W obiegu jest 3,981,190 akcji. OFE NN miało pakiet 3,396,763 akcji i według mnie oni zostali na pokładzie + jacyś drobni. Z pierwszego wezwania Młody skupił 20 kwietnia br.. Także teraz trzeba czekać do 20 października. Po tej dacie Młody zrobi ostatnie wezwanie już po cenie uzgodnionej z OFE NN. Do tego czasu kurs będzie dryfował w dół w kierunku 40zł. Nowa cena w wezwaniu obstawiam coś ok 63-65zł (dywidenda została wypłacona). NN odda akcje , Młody zrobi przymusowy wykup i skupi resztki i będzie miał co chciał. Także Panowie spokojnie czekamy. Młody wie, że NN to gruby zawodnik i nie da sie wydymać.
Zgadzam się. To co zostało minus udział NN daje 197.335 sztuk akcji, które są jeszcze obiegu (poza prawdopodobnie NN), w tym moje. NN według mnie będzie grać do końca. Ja również zamierzam. Reszta to bicie piany na tym forum.
Wszystko wskazuje że NN sprzedał! Drobni to drobni nigdy się nie zapisują w takich wezwaniach skupach jak jeden mąż. Żeby drobni mieli 8 procent a żeby w tej cenie zapisało się 90 procent z nich to musiał by być cud. Ale NN do niczego nie jest potrzebne. Im mniejsza ilość akcji do 95 procent tym tańsze dopłacenie do pozostałych akcji. 20 października ktoś napisał 6 miesięcy mija więc to jest pierwszy moment w którym może coś zaproponować. Naprawdę przy brakujących 2.5 nie opłaca się robić emisji która będzie zaskarzana czy delistingu który będzie zaskarzana. Nie ma co wierzyć oczywiście w dobroć czy hojnosc Sebastiana ale w to że najlepiej opłaca mu się po 20 października dopłacić z 10 zł czy 15 i po prostu uzyska 95 procent. Mało tego nie będzie też podstaw i argumentów do podwazznia przymusowego który odbędzie się po 65 czy 70 zł bo przymusowy też można w sądzie podważyć ( oczywiście nie da się zablokować ale da się walczyć o dopłatę) Po prostu tak jest najrozsadniej. I to nie jest tak że NN się zfrajerowal razem z NN tej ceny by po prostu nie zapłacił. Balast zrzucony wykupione 40 procent po 54 zł to 7 procent mozna bez problemu kupić po 65 70 zł razem średnio wyjdzie pewnie z 57 zł . Dużo?
Ja pisalem o 6 miesiącach, ale wniosek byl taki ze moglby zrobic wczesniej WEZWANIE z wyzsza cena tak czy siak. Ale pewnie nie chcial przeplacac, i widac ze dobrze mu idzie. A zaproszenie nie chroni tak akcjonariuszy jak wezwanie
Stawiam, ze NN nie oddał calosci, tylko ma 5%+, to raz. Czekamy na raport od NN - jesli nie bedzie znaczy nie zeszli ponizej 5.
Dwa, TRANSAKCJE PAKIETOWE nie sa dla drobnych to dwa, wiec to wiekoszisc funduszy oddalo.
Trzy, Kulczyk wciaz ma czas na rozliczenie skupu wiec jego udzial moze wzrosnac o tych ktorzy zmeczeni oddali w zaproszeni. Drobni
obstawiam, że OFE NN nic nie oddał. To nie jest ich kasa tylko ludzi, więc co im zależy ? Będą grać do końca, wg mnie żadnego komunikatu od nich nie będzie. Czekamy co po 20 października. Młody zaproponuje z 65zł, później skup przymusowy reszty po tej samej cenie i do końca roku zwinie interes z GWP. Szkoda, bo była fajna spółka dywidendowa, no ale tak to już jest, że krzaki brylują na parkiecie, a solidne spółki uciekają.
Mnie to przyznam zadziwia, że ludzie oddają tak tanio. Zastanawiam się co Ci drobni robią na tej giełdzie. Chodzi o to by spekulując uszczknąć tu 10%, tam 15%? (a później kisić coś ze stratą 5 lat ;-) Przecież to nie jest inwestowanie. Kupuje się taki Ciech, każdy w głowie powinien mieć jakąś wartość godziwą (na pewno wyższa niż obecna cena wezwania) i zupełnie nie rozumiem zbywania dobrowolnie poniżej tej ceny.
Ok, niech będzie, że niektórzy nie chcą się kopać z koniem (Sebą). Ale jakoś francuzi potrafili zaoferować sensowną cenę za Play, to samo ostatnio Norwedzy za Alumetal. Ty te nasze Seby to takie dosłownie Sebixy ;-)
play nie kojarzę, ale o alumetal to sie chyba dwoch biło? nie wiem jak w tych spolkach to wygladalo, ale na ciechu kulczyk byl zawsze glownym, a takiemu duzo latwiej robic co sie chce niz przejac spolke od zera