• Przegladam forum Autor: ~UcheJ [95.160.157.*]
    jak to zwykle bywa przeglądam spółki perspektywiczne, akcji nie mam od razu mówię.
    Forum widzę przejęte i zgadane, tam gdzie ktoś pisze negatyw otrzymuje pierdyliard minusów tak gdzie ktoś za przeproszeniem chwali spółkę z niewiadomej przyczyny jak się z boku na to patrzy xD dostaje pełno plusów.

Moja opinia o Inkwizytorze
    1. Pracy jest od groma przy tym tytule żeby go doprowadzić do chociaż trochę jakości.
    -mimika twarzy
    -brak otwierania ust przy mówieniu
    -główny bohater sorry wyglada na nie dopracowanego, nie podoba mi się w cale.
    2. świat nudny będzie linijmy zobaczycie nie będziesz mógł robić co Ci się podoba tylko to co gra dostała to minus teraz tak gier się nie robi otwarty swiat, Rust np. Wiedzmin itd.
    3. Autor książek - sorry ale to pisior straszny na twiterze cały czas sie kompromituje, miałem czytać jego ksiązki jak bym nie zobaczył co ma w głowie jak się wypowiada...
    4. Ta gra powinna zostać kompletnie przebudowana, nie będzie sukcesu nie w tych czasach.
    5. Gry które maja tutaj przyszłość są ze spółek zależnych mają ogromny potencjał i The Dust zrobił super robotę że je przejął.
    6. wracając do gry - gra się nie zwróci wydawcy ale przynajmniej koszty zostały pokryte przez wydawce wiec The Dust jest ok ale musi dowieść projekt żeby kasę otrzymać w ogolę który jest kołem u nogi i każdy to wie. Wydawca minimalizuje koszty bo wie że fiasko.

Piszę to tylko dla tego że sam wtopiłem w Duality z Unholy moja nauczka moge podpowiedzieć z własnego doświadczenia.
    Ten post jest po to, żebyś usiadł i przemyślał swoje myślenie.

ps.
    Serum może być strzałę w 10.

• Re: Przegladam forum Autor: ~gracz [178.213.125.*]
    Widać że gracz z ciebie żaden. Gry liniowe bez otwartego świata sprzedają się tak samo dobrze jak gry nieliniowe. Ba. Gry z otwartym światem często dostają negatywne recenzje za nudny otwarty świat który jest tylko wypełniaczem i nic nie wnosi. Autor i jego poglądy polityczne nie mają kompletnie nic wspólnego z tym czy się gra sprzeda czy nie, bo azjaci czy amerykanie nawet nie będą wiedzieć kto to jest dla nich liczy się to co będzie przedstawione w grze a nie kogo popiera czy co bredzi piekara.
    Jedyne z czym się zgodzić mogę to to, że spółka perspektywiczniej wygląda na innych projektach niż inkwizytor, m.in HR się dobrze sprzedaje(mógłby lepiej jakby był mniej zbugowany na releasie, ale jak na pierwszą poważnie wydaną grę to jest dobrze).
    Gdzie wtopili, nie na tym co tu opisałeś o otwartym świecie czy autorze, tylko na silniku Unity i próbie upchnięcia grafiki realistycznej zamiast stylizowanej. Bo w stylizowanej grafice można przypudrować braki.
    A biorąc pod uwage casus np. Agony to nawet wtopa pierwszej części może otworzyć im drogę do zarobku na kolejnych tytułach. I na Agony wtopiłem, ale trzymając się dalej PLW, które nie było wydawcą jednej gry tylko grupą jak The Dust, odbiłem koniec końców.
    Istotną częścią każdej sprzedaży dodatkowo jest marketing. Duality przejechało się na jego braku. Tu mamy trochę większych wydawców, którzy teoretycznie powinni coś więcej zdziałać niż samo wydawanie przez siebie bez wyrobionej marki lub przez jakieś małe podmioty wydawnicze co zrobiło Duality.
  • Re: Przegladam forum Autor: ~UcheJ [95.160.157.*]
    fajna odp. oczywiście otwarty świat nie jest najważniejszy
    z tym pisem to tylko anegdotka, to nie ma nic wspólnego z grą.
    odp. szanuje jak najbardziej, co nie zmienia faktu że uważam że nic z tego nie będzie ale wydawca o wiele lepszy niż Hook w Duality co nie zmienia faktu że o grze się nie słyszy w ogole, ja tylko ja widzę na bankierze nigdzie indziej o niej się nie rozmawia ani nigdzie nie występuje oprócz kilku filmików z yt.
  • Re: Przegladam forum Autor: ~Jarko [37.47.242.*]
    Porównujesz do rusta, wiedzmina 3 i to mnie cieszy. Jestem małym studiem które się rozwija, i my do poziomy tych spółek kiedyś dojdziemy ale zanim był wiedzmin 3 był i wiedzmin 1 które szału nie dał, ale był elementem składowym poprzez które dokonał się sukved. Od spółki z kap kilkanaście mln oczekujecie gier na poziomie spółek o kap kilka mld. Po kolei. Wszystko w swoim czasue...
  • Re: Przegladam forum Autor: ~xdd [83.24.237.*]
    Dnia 2023-09-28 o godz. 13:44 ~Jarko napisał(a):
    > Porównujesz do rusta, wiedzmina 3 i to mnie cieszy. Jestem małym studiem które się rozwija, i my do poziomy tych spółek kiedyś dojdziemy ale zanim był wiedzmin 3 był i wiedzmin 1 które szału nie dał, ale był elementem składowym poprzez które dokonał się sukved. Od spółki z kap kilkanaście mln oczekujecie gier na poziomie spółek o kap kilka mld. Po kolei. Wszystko w swoim czasue...

Cytując Dylana
    the times they are a-changin

W 2007 roku był zipełnie inny klimat, rynek, nasycenie, niż w 2024
  • Re: Przegladam forum Autor: ~Jarko [37.47.242.*]
    Jasne, zgadzam się. Pod to tu gramy, nie licze na to że inkw 1 będzie nie wiadomo jakim hitem, ale że spółka będzie rozwijać się poprawnie i w przeciągu 10lat kap urośnie dużo więcej. Dużo spółek co miały wielkie plany z grami upadły, pod to gramy, jest ryzyko jest zwrot, ale na kiego grzyba porównywać i kwizytora do wiedzmiba 3 czy rusta? To tak jakby liczyć że nowo powstała spółka produkująca auta przegoni mercedesa w 1 swojej produkcji...
  • Re: Przegladam forum Autor: ~XDDD [83.24.237.*]
    Dnia 2023-09-28 o godz. 15:48 ~Jarko napisał(a):
    > Jasne, zgadzam się. Pod to tu gramy, nie licze na to że inkw 1 będzie nie wiadomo jakim hitem, ale że spółka będzie rozwijać się poprawnie i w przeciągu 10lat kap urośnie dużo więcej. Dużo spółek co miały wielkie plany z grami upadły, pod to gramy, jest ryzyko jest zwrot, ale na kiego grzyba porównywać i kwizytora do wiedzmiba 3 czy rusta? To tak jakby liczyć że nowo powstała spółka produkująca auta przegoni mercedesa w 1 swojej produkcji...

Inne podejście,inny rynek, ale masz Teslę.
    Już pierwszy model, na lotusie, był strasznym hitem.

Wiesz, jeśli masz wydać 100 zł na grę ktore robi studio z budzetem 100j i to widac, a 100 na grę które robi z budzetem 5j, to pamiętaj o tym.
    Nikogo nie obchodzi ile Dust ma hajsu. Wiedźmiń 1 jak powstawał, to bylo mało gier, a on odniósł duży sukces w PL na nostalgii za Sapkiem.
    Inkiwyzotr nie ma dobrego momentu - polskie gry po Cyberpunku mają deafultowo zbicie, plus w Polsce jednak Jacek dzieli ludzi, nie jak Sapek.
  • Re: Przegladam forum Autor: ~UcheJ [5.173.206.*]
    Jak tam emocje po demie? ja jak mówiłem nie zmieniam zdania jest kiepsko.
  • Re: Przegladam forum Autor: ~Xdd [79.184.155.*]
    Mógłbym zrobić listę bugów i niedociagniec
    I teraz tak, czesc z nich to kwestia qa i to jest do poprawy, jak kolizje.
    Fabuła nie jest zła, ale jak znam świat Jacka to trochę wiem co i dlaczego. Nie jest też dobra. Średnia, do przejścia i zapomnienia. Dialogi to już bardziej imho grafomania, mogę nawet dać przykłady.
    Grafika jest zła. Cienie i światło też. Oni kiedyś chcieli robić stylizowane na malarstwo, to że od tego odsleszli to mega wielki błąd. Byłoby lepiej, a na pewno nie gorzej. Walka jest pretekstem, zagadki zabawne, to śledzenie to dość generyczne śledzenie kto może nam się przydać. Animacje to żart, twarze to żart. Na pewno jest kilka fajnych miejsc, ale świat trochę niedociaga.
    Szczerze? 2/10, za budżet 3/10.
  • Re: Przegladam forum Autor: ~Mose [5.187.52.*]
    Uwazam ze fabula i dialogi to są ich mocniejsze strony, grałem w demo i to były najfajniejsze elementy. Ciekaw jestem przykładów które chciałbyś wymienić.
  • Re: Przegladam forum Autor: ~UcheJ [95.160.157.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=drkcpuGcDmg

bez porównania ta gra np. dialogi jak ktos się powołuje że tutaj są dobre...
  • Re: Przegladam forum Autor: ~jcd [89.66.101.*]
    > świat nudny będzie linijmy zobaczycie nie będziesz mógł robić co Ci się podoba tylko to co gra dostała to minus teraz tak gier się nie robi otwarty swiat, Rust np. Wiedzmin itd.

Bredzisz i to okrutnie, zastanawiam się czy w ogóle próbowałeś grać w demo. Już na samym początku w rozmowie ze strażnikami gracz ma wybór konfrontacji albo zignorowania komentarza jednego z nich. Jeżeli wybierzemy konfrontację to mamy kolejny wybór, jeżeli mu darujemy to przysięga zrobić "co tylko zechcemy" i bohater komentuje że kiedy przyjdzie potrzeba to się do niego zgłosi. Takich sytuacji jest dalej więcej, pytanie jest tylko czy te decyzje gracza faktycznie będą miały jakiś wpływ na rozwój wydarzeń w późniejszej części gry, czy są czysto kosmetyczne dające iluzję wyboru jedynie w momencie ich podejmowania.

A co do dialogów, jeżeli uważasz że tu są złe to mam podejrzenie że jesteś koneserem takich "dzieł" jak filmowe adaptacje komiksów Marvela, czy chociażby BG3, który był napisany przez takowych ludzi, i nie ma co komentować.
  • Re: Przegladam forum Autor: ~Xdd [83.24.237.*]
    W grze są możliwości wyboru, xd. Tak, ta gra jest liniowa, te możliwości wyboru dają ci potem dodatkowa możliwość, albo nie. Obczaj sobie np taki Paradise Lost. A co do Marvela, jest sporo dobrych filmów od nich. Złych też, ale dobrych też.
[x]
THEDUST -9,09% 0,80 2026-05-14 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.