• Ciekawa spolka Autor: ~anna [77.113.202.*]
    Trzeba przyznac ze jest to bardzo ciekawa olka niski ff oraz zelazny akcjionariat sprawia ze walor nie leka sie spadkow . Pozatym budowa nowgo zakładu oraz bardzo dobre kwartały napawaja optymizmem na duze wzrosty KBC juz załadowany ma ponad 5% czyli 1/4 ff ...... zycze udanej sesji niedługo wyniki . Helio ma bardzo dobre fundamenty a teraz w tych trudnych czasach jest to porostu na wage złota
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~jacek [79.186.35.*]
    Witam! Na tym forum raczej nie znajdziesz akcjonariatu Helio z prostego powodu - tu nie ma emocji, nadziei, podjazdów o 30% w górę (na razie), spekulacji, surowców. Nuda i konsekwencja. Praktycznie brak podaży, rzeczywista wartość tych akcji (gdyby miała się zwiększyć płynność) to min. 7-8 zł. Co jeszcze? Myślę, że wyniki nas nie zaskoczą in minus, miło by było, gdyby zaskoczyły in plus. Pozostaje czekać i trzymać te akcje.

Polecam twojej uwadzę również inną ciekawą spółkę - Pani Teresa Medica. Bardzo podobna sytuacja jak na Helio.
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~Ktos z GPW [83.9.177.*]
    niska płynnossc walorku-JA SZUKAM NAS.PEREŁKI-MOZE TO BEDZIE HAWE
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~jacek [79.184.67.*]
    Płynność niska bo cena za niska.
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~anna [193.239.206.*]
    OFE ma 4,3 % akcji Helio jest w dzisjejszym parkiecie w tabelach zangażowania OFE. Moze juz niedługo beda chceili przejsc próg
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~jacek [79.186.27.*]
    Który OFE? Wydaje mi się to nieprawdopodobne.

Na razie KBC TFI SA ma 5.07%. 4% które miałby zebrać OFE to 25% całego FF wynoszącego 17% i wartego ok. 4 mln zł. Ciężko by było zebrać tyle papieru (wartego łącznie 1 mln zł) bez podbijania kursu o dziesiątki % chyba że ten OFE zbiera od roku, ale nie wiem, czy skumulowany wolumen z roku wyniesie milion zł (liczmy że średnio dziennie mieli się akcji za 10 tys. zł, rocznie daje to raptem 120 tys. zł). Jeżeli to prawda z tym OFE to podaj źródło.
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~jacek [83.23.28.*]
    http://www.bankowy.pl/download/roczna_struktura.pdf - jest to OFE Bankowy
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~Karol [77.112.42.*]
    może i ciekawa, napewno.Ale żaden doświadczony inwestor nie kupi spółki bez obrotów......
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~jacek [83.23.28.*]
    Żaden? A ja? A 2 fundusze które już siedzą w spółce?

Mylimy pojęcia. To, że na spółce brak obrotu, nie znaczy, że nie jest akumulowana. Mówiąc "żaden doświadczony inwestor" miałeś zapewne na myśli fakt zainteresowania się spółką szerokiego rynku, szumnego wejścia kolejnyc TFI itd. Jednak tutaj wzrost obrotów będzie pochodną zainteresowania a nie odwrotnie. Innymi słowy, czekając na wzrost obrotów prawdopodobnie kupisz spółkę kilkadziesiąt % wyżej. To też dobra strategia - poczekać na trend - ale niemająca nic wspólnego z fundamentami.

Poza tym mówimy tu o spółce o kapitalizacji niecałe 30 mln zł. Ta spółka nigdy nie będzie szeroko grana - to nie jest wig20.
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~anna [83.26.56.*]
    zgodzę się z przedmówca tu trzeba 5 mln w ciagu dnia obrotu aby caly ff sie przemieli . Spółka w sektorze o małej podatności na kryzys nie posiadająca opcji . A wiec spokojnie zobaczymy wyniki finasowe i odrazu bede spokojniej
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~jacek [79.184.84.*]
    Aniu, polecam Twojej uwadze wątek Helio na forum Parkietu. Siedzi tam paru koneserów rodzynek, ostatnio zostało wklejonych kilka ciekawych informacji. Wynika z nich, że rok 2008 powinien być udany dla producentów i dystrybutorów bakalii (korzystna prognoza m. in. dla Atlanty).

Ja ze swojej strony jestem ciekaw, czy prezes Helio będzie dążył do poprawy płynności. Musiałoby się to odbyć drogą emisji dla inwestorów instytucjonalnych (obecny rok, po dobrych wynikach mógłby być korzystny dla spółki pod tym względem, mimo nienajlepszej koniunktury na giełdzie), ew. odsprzedaży części pakietu.
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~rodzynek [83.6.79.*]
    Nie odsprzeda zastawił w banku za kredyt -jeżeli szybko postawi nowy zakład ,powtórzy jeszcze raz dobre wyniki to za rok emisja akcji możliwa -chyba że przejęcie np. Atlanty
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~jacek [79.186.30.*]
    Zarówno emisja jak i przejęcie (albo emisja + przejęcie lub przejęcie za wyemitowane dla np. Atlanty akcje) byłoby ciekawym scenariuszem. Niby lepiej nie rozwadniać zysku, ale w tej branży efekt skali i umiejętne podzielenie rodzynkowego tortu (czyt. rynku) byłoby dobrym posunięciem.

Swoją drogą mogliby popracować nad opakowaniami produktów. Chyba że nie zamierzają ścierać się z Bakallandem, którego prezes dosyć buńczucznie wypowiadał się w mediach na temat perspektyw swojej firmy (do czasu aż nie wyszła fuzja z Atlantą...)
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~rodzynek [83.6.75.*]
    Skoro Atlancie nie wyszło z Bakallandem może wyjść z Helio proszę pamiętać ,że ta firma rozwija się organicznie i ma w Brochowie ponad 7 ha wolnego terenu pod zabudowę ,a więc dobre wyniki i olbrzymie możliwości rozwoju .
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~anna [83.26.193.*]
    Rzeczywiscie podobnie jak wy uwazam ze firma bardzo rozwojowa a przy dobrym rynku i tak malym ff kurs bedzie rosl bardzo szybko Mam nadzieje ze wyniki za II Q beda bardzo dobre zreszcza juz niedlugo sie przekonamy .
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~Hardy [79.191.154.*]
    Nie wygłupiaj się ze spółką z obrotem 50 akcji dziennie.
  • Re: Ciekawa spolka Autor: ~jacek [79.184.175.*]
    Rozumiem że masz parę milionów w gotówce i chcesz kupić trochę akcji ;)

A tak na poważnie - co ci przeszkadza niski wolumen? Tu niski wolumen świadczy o jakości spółki i akcjonariatu. Chcesz go zwiększyć, to kup kilkanaście tysięcy akcji. Albo kupuj pomału. Albo skontaktuj się z prezesem, może ubijecie interes i zrobi ci emisję prywatną, he he he
[x]
HELIO 0,36% 27,80 2025-10-24 15:29:43
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.