Obecnie wiedza ekonomiczna ,wskaźniki, analizy , wykresy , raporty to nie jest potrzebne. Na GPW liczy się Kapitał spekulacyjny , emocje, cwaniactwo, fart itp. Tak bez nagonki , po tym komunikacie tak obiektywnie kurs powinien zachować się na co najmniej kilku %wym plusie, bez szaleństwa ale jednak, prawie mld. spółka zainkasuje. Po 23latach na GPW po realizacji zysku, (a w to nie wątpię, średnioterminowo) będzie ostatnią inwestycją Kiedyś nie grały automaty i algorytmy , tylko inwestorzy , teraz grasz z automatem załadowanym wielkimi pieniędzmi .
Na nisko płynnych małych spółkach nie ma robotów a większość tu dysponuje kapitałem do 100 tys zł a kupuje spółki z kapilatizacją od kilku do kilkudziesięciu miliardów zł.Mozna stworzyć sobie portfel z kilkunastu małych spółek i zarabiać w długim terminie.Robie tak od 12 lat.
Mam podobne zdanie, dlatego jestem np. na Polmanie i zaczynam zbierać RDG które w tym roku otrzymało zatwierdzenie kilkunastu patentów onkologicznych. Pozdrawiam
Po tym komunikacie? A CPS czyli Solorz sprzedał Asseco bo mu się znudziło? Bo zarobił krocie? Bo nie wierzy w Asseco? Czy dlatego, że potrzebuje tej kasy bo ma nóż na gardle? Bo nie ma z czego spłacać zadłużenia CPS?
wchodziłem na rynek , przy świetym gralu GPW czyli IP Banku Śląskiego, widziałem różne rzeczy, ale syf jaki jest ostatnimi laty jest wszechobecny. Jak pisał kolega, widza , doświadczenie nie mają żadnego znaczenia, bo np. glapa walnie 0,75% na minus i jest pozamiatane, albo KNF udaje , ze jest ślepy i głuchy, ale to dotyczy nie tylko naszego grajdołka !!!
To jest tylko krótkoterminowa zmienność i należy takie sytuacje wykorzystywać.Nasz WIG20 jest indeksem cyklicznym Emergin Markets co 2-3 lata jest góra i dół.
Nie ma sensu,tu żądzi mafia w białych rękawiczkach...z ogromnym kapitałem,Goldmany i Morgany jak będą chciały to zeszmacą każdą spółke nawet do 0.00 ...Wszystko prawie spada i robi jeden krok w przód dwa w tył...Ja już dawno zrezygnowałem i mam kupione Obligacje antyinflacyjne już 3rok i lokaty na 10%,7% ...przy dużym kapitale pięknie daje zarobić bez ryzyka utraty nawet 1zł :) Polecam zostawić to granie w 3 kubki z Oszustami,no chyba że chcecie być dawcami kapitału...
Dnia 2023-09-19 o godz. 09:56 ~hit napisał(a): > chyba nie , GPW bardziej przypomina gry hazardowe niż inwestowanie ,śmieszne i straszne > i tu mam na mysli całą GPW o Polsacie nie wspomnę
Dla kogoś kto ma o tym blade pojęcie inwestowanie na bananowej sensu nie ma. Jeśli jednak ktoś się na tym zna, lubi i traktuje poważnie (nie jak grę w kasynie) to inwestowanie może przysporzyć mu wiele, wiele przyjemności;) Umiar, pokora i ŻELAZNE ZASADY!
Inwestuj , zarabiaj , analizuj , i oby ta przyjemność przerodziła się w zyski , ja już swoje ugrałem , a tak na marginesie, około 90% drobnych inwestorów na Giełdzie traci, powodzenia.
naiwnością jest wiara w to, że nie mając wiedzy na temat inwestowania i doświadczenia w tym zakresie na giełdzie można systematycznie zarabiać ... to jest po prostu niemożliwe ... na giełdzie jest tak samo jak w każdej innej dziedzinie ... czy ktoś o zdrowych zmysłach nie mając wiedzy i doświadczenia chciałby np. leczyć ludzi, budować domy, programować komputery, etc. ... oczywiście że nie, natomiast z jakiegoś powodu wielu ludzi nie mając żadnej wiedzy i doświadczenia otwiera rachunek i zaczyna inwestować ... a potem zdziwienie, że są same straty ... jeżeli chodzi o spółkę to spójrzcie sobie na wyniki, na pasywa i aktywa, potem zróbcie sobie własną wycenę i wtedy odpowiedzcie sobie czy obecny kurs jest wysoki, czy niski ..