• iskierka wciąż się tli. Autor: ~realista [83.11.172.*]
    strona internetowa elx jest w przebudowie. wchodząć na adres elx zostajemy przekierunkowani na stronę spółki zależnej Elektromontaż - Export Energetyka Sp. z o.o. .
    czyżby działalność spółki matki miała przejąć spółka zależna i w ten sposób miałoby dojść do reaktywacji elx.
    do tej pory nie dostaliśmy jasnego komunikatu że to już koniec, chociaż takim komunikatem mogłoby być odejście prezesa i zarządu.
    jakaś głupia nadzieja znowu w człowieku zagościła.

kilka dni temu miałem sen, a może kilkanaście. śniła mi się II wojna światowa, a następnie że elx zostaje uratowany. takie są sny, kto je zrozumie. niedorzeczne.

jeszcze raz pozdrawiam wszystkich elx-owców i życzę wszystkiego najlepszego w 2009 r.
    życzę powrotu elx na gpw. pozdro.
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~zaq [83.24.189.*]
    Jeszcze nadzieja nie zgasła - to fakt. MArtwi mnie następujący problem. Znalazłem w wyszukiwarce krs, że prezesem tego ELX Energetyka jest niejaki Kondrat - dobrze znany z wcześniejszych lat prezes naszego ELX. Walnie przyczynił się do upadku firmy. Mam nadzieję, że znalazłem tylko jakieś stare, nie aktualizowane dane. A nadzieja...jest nadal.
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~ktoś [83.10.73.*]
    o co tu chodzi czyżby pomineli akcjonariuszy nie rozumiem wytłumaczcie jeśli możecie
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~realista [83.11.188.*]
    dokładnie nikt nie wie o co chodzi. to tylko spekulacje. akcjonariuszy nie da się do końca pominąć. myślę że szukano jakiegoś rozwiązania. i może to właśnie to. odejście prezesa i zarządu być może było koniecznością, gdyż nie mogło być to prawnie akceptowane. pozdrawiam.
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~ktoś [83.10.73.*]
    dzięki realista to co się tam dzieje to tylko jest możliwe w bezprawnejPolsce
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~bolo [83.17.91.*]
    o głupotach wszyscy chętnie piszą, a pytanie max-a z 08/01/2008 wciąż pozostaje bez odpowiedzi
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~realista do bolo [83.11.188.*]
    to o co pyta max to pytanie raczej dla prawnika. chociaż jestem przekonany że jest to możliwe tzn sprzedanie i odkupienie akcji w celu wykazania straty, tylko pozostaje to kwestią formy czyli kwestią prawną. potrzebna jest po prostu konsultacja z fachowcem. na dzień dzisiejszy nie ma chyba bowiem osoby na tym forum, która mogłaby dostatecznie dobrze sprawę wyjaśnić. pozdrawiam.
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~bart [89.76.200.*]
    a ja licze, ze bedzie jakos przyzwoicie ten problem rozwiazany, dla mnie to za malo majatku sprzedali, zeby zlikwidowac firme, chyba ze strona jest przebudowywana na jeden wielki sklep nieruchomosci i ruchomosci pozostalych po elektroex-sie... jak myślicie?
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~realista do bart [83.11.188.*]
    myślę bardzo podobnie. obecna likwidacja przebiega w żółwim tempie. jest to bardzo dziwne. jakby udawano że likwidują, że coś robią. syndyk przecież musi się czymś wykazać. podobnie pomyslałem o tej "nowej stronie" elx, jeżeli w ogóle będzie.

myslę że zmierza to w kierunku utrzymania działalności operacyjnej spółki. tylko jaki udział będą mieć akcjonariusze i czy w ogóle jakiś będą mieć. być może przedsiebiorstwo jako całość zostanie sprzedane jakiemuś inwestorowi w celu zaspokojenia wierzycieli. i to będzie zła informacja dla nas.
    pamiętam, że w jednym z ostatnich komunikatów, było powiedziane, że spółka bedzie prowadzić działalność do końca 2008 roku, a następnie przejmie jej majątek syndyk,

więc teraz zachodzi pytanie, czy po prostu likwidacja strony jest jednoznaczna z likwidacją firmy?

h*** dla nas scenariusz, ale co my możemy poradzić?
    niestety żadne media się bankrutami nie zainteresują...

wiadomo, że częsty mechanizm jest prosty:
    ogłasza się upadłość żeby uniknąć płacenia długów, a potem ktoś kupuje za bezcen majątek firmy i rozkręca następną, ale wtedy my jako akcjonariusze nic z tego nie mamy

może idzie to wszystko w tym kierunku?
    wtedy sprzęt przejmuje filia wrocławska, a my pozostajemy z papierem bankruta bez majątku ;/

to tyle by było pesymizmu, jeżeli prawo mówi inaczej to mnie poprawcie, bo jestem nie bardzo obeznany w upadłościach itp i tak sobie dedukuje chybam i gdybam,

pozdrawiam
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~realista [83.11.180.*]
    całkiem możliwy scenariusz.
    wiem tylko że mieli pozwolenie do działania do końca 2008 r. co dalej nie było powiedziane.
    sprawa jest skomplikowana bo nie ma jasnych info typu; to koniec itd.
    poprosiłem w SII żeby zajęli się sprawą,
    obiecali, że postarają się wyjaśnić na czym stoimy,
    będę informował jak się coś dowiem

pozdrawiam
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~realista do bart [83.11.180.*]
    to bardzo ważne jest abyśmy wiedzieli na czym stoimy. czy to już koniec i nie ma co łudzić, czy jeszcze jest jakaś nadziej dla akcjonariuszy. mam tylko nadzieję że SII dowie się czegoś. powiem że wciąż się łudzę. i chciałbym w końcu wiedzieć co jest grane.
    odejście prezesa i zarządu praktycznie nie zostało skomentowane w mediach.
    dlatego ukłon w twoją stronę i podziękowanie za zainteresowanie.
    sam jestem już zmęczony tą sytuacją. pozdro.
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~dash [87.205.204.*]
    na stronie SII kiedyś znalazłem informacje ze udało im sie wprowadzić swojego czlowieka do RN. trzeba pytac SII co w spolce slychac..
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~bart [89.76.138.*]
    to mi odpisali z sii, słowem nie ma nic za darmoche xD :

"Sugeruję zwrócić się z zapytaniem do Krajowego Depozytu Papierów
    Wartościowych S.A. W KDPW będą doskonale wiedzieli, co stało się z
    akcjami. Może Pan również przesłać do nich krótkiego maila.

Krajowy Depozyt Papierów
    Wartościowych S.A.

ul. Książęca 4
    00-498 Warszawa
    T. 022 537 93 43
    F. 022 627 31 11
    kdpw@kdpw.pl

Zachęcam też do członkostwa w SII, w przyszłości pozwoli mi to zajmować
    się takimi sprawami w Pana imieniu znacznie szybciej.

Pozdrawiam"

więc napiszę zaraz mail do KDPW i zobaczę co dalej będę informował, chociaż generalnie nieciekawie nas robią mówiąc po męsku robią nas w huja,

pozdrawiam
    bart
  • ELX Autor: ~Historyk [83.15.111.*]
    https://www.bankier.pl/inwestowanie/spolki/ELEKTROEX/
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~realista do bart [83.11.148.*]
    niestety. z tego punktu widzenia, po tych wszystkich pertubacjach widzę że tak naprawdę tylko leszczom zależało na uratowaniu elx. wszyscy się teraz śmieją.

każdemu kto chce inwestować na giełdzie mówię; jak masz dobrą pracę czy dobry interes to sobie daruj giełdę. każdego staram się zniechęcać biorąc pod uwagę swoje przejścia i doświadczenia.

ale i tak magia giełdy przyciąga rzeszę inwestorów szczególnie w dobie prosperity.
  • adres Autor: ~HISTORYK [83.15.111.*]
    podałem wcześniej Pokój 100
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~ktoś [83.4.162.*]
    realista zrób coś pożytecznego cwianiaku czego sie tkniesz to jest żle
  • Oj ludzie ludzie... to nie tak Autor: ~baska [84.40.143.*]
    Oj ludzie ludzie... to nie tak.
    Spółka normalnie fukkcjonuje generując dochody i to bardzo duże. Nie S.A. a z o.o. ! Czyli Energetyka! Tak tak, we Wrocławiu. -A gdzie te dochody? -Po pierwsze: jakiś bałamut obudził się z reką w nocniku, ze prezes Kondrat jest prezesem Energetyki... -Śmieszni jesteście, bo prezesem jest on blisko dwa lata (2 lata) i nadal nim będzie.

Spółka córka zachowała nie tylko swoje tereny we Wrocławiu, jak i Zakład Produkcji Urzadzen, hale montażowe, biurowce.

A przede wszystkim rynki zbytu. Oraz tereny kontraktowe. W dalszym ciągu kontynuowane są na szeroką skalę inwestycje w Niemczech. nadal działa oddział spółki w berlinie oraz Moskwie. Choc ten drugi objety faktycznie zasłona najwyższej tajemniczości. A zapomniałem, działa tez ten w Pradze! Tak tak do dziś dnia!

No i oczywiście ludzie na kontraktach zagranicznych... ci sami, którzy pracowali dla S.A. Myślicie że trudno było przejąc dotychczasowych klientów przez spółkę córkę ? Jak ktoś w to watpi to niech dalej buja w obłokach :)

A kto nie wiedział w co inwestować, niech sam żałuje. -Po nocach do końca życia będa się Wam śnic te elektromontaże :)
  • Re: Oj ludzie ludzie... to nie tak Autor: ~zaq [83.10.146.*]
    Baśka !

Śmiała, choć oczywiście możliwa teoria.
  • Re: Oj ludzie ludzie... to nie tak Autor: ~baska [84.40.143.*]
    To nie teoria, to fakty. Tak po prostu teraz jest. Firma działa, i tworzy dochody, ale nie dla tych, którzy chcą coś odzyskać ze strat :)
  • Re: Oj ludzie ludzie... to nie tak Autor: ~emeryt [83.24.166.*]
    baska ma racje, produkcja w obu spolkach idzie! energetyka nie mogła przejąć nieruchomości, bo są hipoteki na rzecz banków, zusu i skarbówki! bez spłaty nie mozna zmieniac właściciela.w/g mnie matka jest w tym roku przygotowywana do sprzedaży, może ją kupi energetyka lub jakiś słup np dla konrata (ma 52%akcji energetyki). w/g moich obliczeń syndyk ma w kasie ca 20mln zł na spłate wierzycieli. oczywiscie ten scenariusz gówno daje posiadaczom akcji.można jeszcze zagrać akcjami poprzez zebranie sie w kupę i doprowadzenie do walnego, wyboru rn i zarzadu no i zobaczyc komu i za ile syndyk będzie sprzedawać...jedyna droga do odzyskania kasy za akcje, to wniosek do sądu o zmiane likwidacji na post. układowe, ale do tego potrzebny inwestor z kasą ca 5-10 mln zł.
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~realista do ktosia [83.11.192.*]
    wniosek z tego prosty. jeżeli będziesz robił wszystko dokładnie odwrotnie w stosunku do moich decyzji odniesiesz wielki sukces czego z całego serca ci życzę.

ja jednak jestem realista i widzę że w tej sytuacji panującej na rynku, mało kto może pochwalić się sukcesami. po prostu taki stan rzeczy, że lepiej stać po za rynkiem, gdyż każde wejście wiąże się z porażką.
  • Re: iskierka wciąż się tli. Autor: ~ja [83.4.186.*]
    nie czuje aby się jeszcze tliła amen
  • czy iskierka wciąż się tli ? Autor: ~bart [89.76.138.*]
    Nie odpisali mi ani z KDPW ani z ELX Wrocław.

Troszkę dziwne, że nie poinformowano nas o niczym.
    A może jednak ktoś coś wie?
[x]
ELEKTROEX -5,88% 2,88 2007-12-12 16:28:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.