2x tyle gotówki w kasie co aktualna wycena to dawałoby 110 mln zł gotówki w kasie. Czyli zakładasz że powtórzą sukces GSS wydając WS. Mnożąc razy wskazniki dla sektora to mogłoby dać +2000%. O ile sie nie mylę. Jesli myle sie prosze mnie poprawić. Dziś wydaje się to pieśnią przyszłości lecz z drugiej strony na usta ciśnie się stwierdzenie że to właśnie giełda wycenia przyszłość. Scenariusz zakładający klapę czyli nizsza sprzedaż niz GSS i zamiast miliona sprzedaży np 500 tysięcy kopii i tak dałby imponujący wynik ,biorąc pod uwagę że producentem , wydawca i właścicielem IP jest Drago, natomiast jeśli sprzedaż WS przerosłaby sprzedaż GSS i osiagneła np 2 lub 3 , 4 mln mnożąc to razy cenę za kopie dawałoby kilkukrotnie więcej gotówki w kasie niż aktualna wycena , a to należałoby pomnożyć razy wskazniki odpowiednie dla sektora gamingu. Skala wzrostu może być wykładnicza przy spełnieniu wyzej wymienionych czynnikow , ale i tak wszystko zależy od Drago i odbioru rynku zarówno graczy jak i inwestorów
Moje założenia określonym jako pesymistyczne ponieważ nie biorę pod uwagę dalszego rozwoju GSS a jak wiemy on się dzieje.
Zresztą GSS okazał się sukcesem "przypadkiem" aktualnie studio mając zasoby tworzy grę o wysokiej jakości, mając za sobą doświadczenie sukcesu oraz mniejsza presję.
Przejście na UE5 to bardzo dobry krok, gra produkowana jako long seller od razu wychodzi w najnowszej technologii. Dodatkowo zbierając feedback od graczy zmienia się gameplay i założenia rozgrywki.
Uważam że GSS jest dla Drago tym czym TWoM był dla 11bit.
Bardzo pozytywnie odbieram również zaangażowanie funduszu, którego zarządzający na gamedev się zna i to jest dla mnie kolejne potwierdzenie tego że moje założenia z poprzedniego posta co do wyceny są pesymistyczne.
Tak że nabieranie wiatru w żagle jest jeszcze przed nami. Wychodzimy z doku a przed nami ocean możliwość.
Dnia 2023-09-17 o godz. 16:36 ~lolek napisał(a): > Podobieństwa do wczesnego 11bit są uderzające, tam był niezły zarobek , mam nadzieję że tutaj też będzie.
Masz na myśli wykres Drago od debiutu i wykres 11bit od debiutu do listopada 2014???
Aktualnie w GSS gra 724 graczy, wczorajszy update zrobił robotę. Jeśli Road Diner Simulator powtórzy sukces Gas Station Simulator i zostanie wydany własnymi siłami to będzie kolejna kura znosząca złote jajka, przy jednoczesnym oczekiwaniu na premierę Winter Survival
Dnia 2023-09-19 o godz. 15:09 ~Hanys napisał(a): > Aktualnie w GSS gra 724 graczy, wczorajszy update zrobił robotę. Jeśli Road Diner Simulator powtórzy sukces Gas Station Simulator i zostanie wydany własnymi siłami to będzie kolejna kura znosząca złote jajka, przy jednoczesnym oczekiwaniu na premierę Winter Survival
Dziś w GSS grało 1142 graczy w peaku, Winter Survival skoczył z 162 na 156 miejsce wishlisty, Tidal Wave w drodze. Road Diner Simulator i Motel Simulator w moim odczuciu będą kasowo kilkukrotnie wartościowsze dla studia ponieważ nie będzie trzeba dzielić się z wydawcą a ponadto baza graczy Gas Station Simulator wynosi ponad milion potencjalnych klientów. Drago nauczyło się również cashować dodatki przy okazji tworzenia DLC do GSS
może zabrzmi to kontrowersyjnie ale wolę poznać datę premiery za jakiś czas, jestem zdania że teraz akcje i tak będą rosły pod Tidal Wave DLC i premierę Winter Survival
Dnia 2023-09-17 o godz. 16:49 ~DoktorWHO napisał(a): > Dnia 2023-09-17 o godz. 16:36 ~lolek napisał(a): > > Podobieństwa do wczesnego 11bit są uderzające, tam był niezły zarobek , mam nadzieję że tutaj też będzie. > > Masz na myśli wykres Drago od debiutu i wykres 11bit od debiutu do listopada 2014???