Spółka ma dobre wyniki w zeszłym roku było zdarzenie jednorazowe, czyli sprzedaż firmy zajmującej się fotowoltaika. To tak znacząco poprawiło wyniki. Oczyść to co nas że zdarzenia jednorazowego.
Dziękuję za informację. Z tym, że z tego co się zorientowałem to sprzedaż Xiaomi jest gorsza o 70% w 1 kwartale w stosunku do tego samego rok temu i iDream pgoorszył wyniki o 30% - takie dane gdzieś znalazłem. Zresztą nawet w raporcie kwartalnym napisali o tym Xiaomi, także to jednak nie tylko kwestia tego jednorazowego zdarzenia.
Wiesz coś na ten temat?
"przyjdzie czas to się poprawi" - co to za genialna strategia biznesowa? Firmy powinny aktywnie coś robić by polepszać swoje wyniki, wymyślać nowe strategie, a nie po prostu czekać. Choćby zrobić coś by ciąć koszty skoro zyski nie rosną.
Mam nadzieję, ze w tej firmie jednak pracują ludzie, którzy aktywniej szukają możliwości do poprawy sytuacji.
Jak jest ch***w konsumpcji to tutaj lepiej nie będę i. Co się tak trzesiesz. Do inwestycji podchodzi się portfelowi. Eurotel to ok 3% portfela. Krówka do dojenia ma płacić i tyle. Nie widzę powodów do zamykania pozycji zwłaszcza że spółka kupiona dawno a stopa dywidendy Zacna.
Ja akurat kupiłem parę dni temu, więc nic się nie trzęsę. Przeprowadziłem analizę i w sumie wszystko wygląda w porządku i na moje oko spółka jest niedoszacowana. Inwestuję długoterminowo.
Po prostu chcę wiedzieć co robią by zwiększać zyski. To jest przecież ich zadanie - zmniejszać koszty i zwiększać zyski. Można te ż tworzyć nowe rynki. W każdym bądź razie trzeba aktywnie działać, a nie czekać.
Naprawdę uważasz sprzedaż telefonów zwłaszcza w archaicznej formie stacjonarnej za perspektywiczne? Dla mnie to branża schyłkowa ale można firmę doić zwłaszcza że spłaciła się już z dywidend. Wypłacili cały zysk ze sprzedaży fotowoltaiki ponieważ nie widzieli możliwości jej inwestycji. Liczę na spadki aby trochę dobrać za jakieś grosze nie lubię uśredniać w górę. To tylko moja opinia wierzysz w spółkę twoja decyzja
Tylko to zdarzenie jednorazowe pt sprzedaż fotowoltaiki powinna mieć wpływ na wynik w jednym kwartale - w tym, w którym przychód i zysk z tego został zaksięgowany. A jak widać po wynikach to za każdy kwartał zeszłego roku mieli wyniki lepsze jak za pierwszy kwartał tego roku...
Slabo, rzeczywiście. Ja chwilowo sprzedalam, zeby uratować kapital. Myślę, ze ich bardzo udupil zakaz handlu w niedzielę, centra handlowe ucierpialy. Jakby opozycja wygrala i otworzyla sklepy w niedzielę, mogloby im to pomoc. Poza tym pisali, że pracują nad e-commerce, ale to sporo za pozno się za to zabrali. Bede obserwowac, bo fajna spolka, ale nie jestem pewna, czy ten biznes przetrwa w tej formie.
Jak już się pokazujesz na forum, to szanuj się trochę i nie pisz głupstw o wpływie zakazu handlu w niedzielę na obecny raport Eurotela. "Jakby opozycja wygrała..." Daj sobie spokój z polityką i twoimi marzeniami.
no coz, placa minimalna to oczywiscie bolszewicki pomysl i rzeczywiscie w obecnej sytuacji to gwozdz do trumny. ale jesli chodzi o zerowe stopy to najpierw na nich korzystali. brak handlu w niedziele jest od 7 lat i nie przeszkadzal im w osiaganiu rekordowych zyskow ostanich latach, wiec musze sie zgodzic z przedmowca, kiepska ta Twoja diagnoza. a i teraz niewiele by pomogl, bo jak pisza w raporcie, klientow jest tyle samo, ale malo kupuja.
Powodow tej sytuacji jest wiele, sprzedaz telefonow komorkowych spadla ogolnie na swiecie i jest najniższa od 10 lat. Plus stacjonarna sprzedaz jest coraz mniej popularna, a oni przeciez tylko stacjonarnie. Plus trudna ekonomicznie sytuacja w Polsce i ludzie nie maja kasy. Troche to otwarcie w nd mogloby pomoc, ale na pewno nie uratuje, bo przyczyn jest dużo niestety.
Przychody spadły dramatycznie. W 2Q2023 było to 82 mln, gdzie nawet w czasach covidowych jak były zamknięte całkowicie galerie to kwartalnie przychody nie spadały poniżej 90 mln. To pokazuje skalę zubożenia społeczeństwa i co może zrobić wysoka inflacja. Przysłowiowy kowalski najpierw musi coś do garnka włożyć i opłacić mieszkanie, kredyt, a dopiero potem jak mu coś zostanie to może sobie nowy telefon kupi. Niestety w tym kraju mlekiem i miodem płynącym stać na to coraz mniej ludzi i efekt widoczny
Że jest gorzej to jedno, ale zarząd zamiast wdrażać jakiś plan działania to tłumaczy się, ze to nie ich wina. A czyja?
Osobiście akcje sprzedałem, ale poobserwuję jeszcze - jak zmienią politykę to może wrócę.