Do premiery zostało 3 miesiące. Na razie data premiery nie została jeszcze zaktualizowana na steam.
W chwili obecnej jest na 363 miejscu wishlisty. Jest to awans o 7 oczek w ciągu ostatnich 10 dni.
Z newslettera: "Jeszcze w tym miesiącu zaprezentujemy nowe materiały z gry, natomiast przy okazji PGA 2023 ujawnimy kilka skrywanych wcześniej informacji o zawartości gry oraz o działaniach crosspromocyjnych, które kierowane będą przede wszystkim do fanów gry Succubus. W naszej opinii, powyższe działania mogą istotnie podnieść poziom zainteresowania graczy Paranoidem."
czyli przed nami: - jakaś duża crosspromocja z Succubusem - zaktualizowane demo na Poznań Gaming Arena - Prolog na Haalowen - Premiera 15 grudzień
Szczególnie prolog powinien mocno przełożyć się na wishslistę
"przy okazji PGA 2023 ujawnimy kilka skrywanych wcześniej informacji o zawartości gry oraz o działaniach crosspromocyjnych, które kierowane będą przede wszystkim do fanów gry Succubus. W naszej opinii, powyższe działania mogą istotnie podnieść poziom zainteresowania graczy Paranoidem."
1000 to byłby zadowalający wynik według mnie. Ważniejszym pytaniem jest czy Paranoid jest już w cenie? Czy premiera tej gry będzie miała jakieś znaczenie dla kursu?
Liczę że Paranoid podniesie również sprzedaż Succubus, bo te gry będą ze sobą powiązane. Można gdzieś znaleźć informacje o nakładach jakie ponieśli na stworzenie gry?
W tej chwili wishlista to orientacyjnie 85-90 tys. osób (do premiery spokojnie powinniśmy przekroczyć setkę). Na jaki peak/sprzedaż liczymy? W tej chwili na podstawie posiadanej wishlisty oczekuję 1/3 poziomów Succubusa: peaku graczy ok. 600 osób i sprzedaży powyżej 10 tys. sztuk w ciągu pierwszych 72h. Na pewno na żaden wielki sukces sprzedażowy nie ma się co tu nastawiać - Paranoid to przede wszystkim test umiejętności technicznych zespołu i jedynie "przystawka" do Tormentora (to tylko moja opinia, ale myślę, że rynek patrzy na to podobnie). Co do nakładów, to na wszystkie robione gry (a trochę ich jest) MMS wydało do tej pory 5 mln zł (stan na II kw 23). Budżet samego Paranoida nie jest znany, ale stawiałbym, ze zamknie się on w 3-4 mln zł (relatywnie sporo, więc na szybki zwrot nakładów nie ma co liczyć ; myślę, że może być to kwestia nawet roku).
Kwestia ceny samej gry, tej jeszcze nie znamy, badają grunt. Ja obstawiam koło 100zl, ewentualnie raczej mniej, niż więcej. Succubus też za 100 wycenili ale to było trochę w innych realiach.