Słabszy wynik jest efektem wzrostów kosztów sprzedaży, za raportem wzrosły koszty pozyskania klientów ze względu na zwiększającą się skale biznesu. Wynik spada bo wsadzają kasę w marketing. Czy chociaż jeden użytkownik forum bankiera przeczytał raport czy wam wystarczają cyferki z RZIS?
Jutro test 30. Czy ktoś naprawdę wierzy ze prezes by zrobił ABB po 35 jakby wiedział że wyniki w kolejnych kwartałach będą dobre? Zrobił to na górce i wszystkich ubrał
powiem tak jeżeli akcje tej spółki spadną po tych wynikach to nasza giełda przekracza skale bananowatości o lata świetlne, a nasz akcjonariat nie dorasta do poważnego rynku kapitałowego
Trochę dziwne, że w czasach, gdy zdecydowana większość spółek wykazuje mocno ujemne dynamiki zysku netto, WTN pokazuje +18% rdr i spada na otwarciu o kilkanaście procent.
poczytaj raport cały pisząc o tych fajnych dywidendach - piszą o ryzyku trwałego spadku rentowności i o tym że podjęli decyzję o budowie dużego magazynu w 2024 (nie wiem jak wielka to jest inwestycja, ale na pewno o wartości kilkudzisięciu mln PLN...)
wg mnie dywidendy będą, ale na poziomie max 2 pln / akcję
coś złapałem dziś rano, choć tylko na odbitkę na razie
Pozycją "bijącą" w wyniki są "usługi obce i pozostałe". Napisałem maila, co dokładnie się tam kryje i co miało największy wpływ na wzrost tej pozycji. Gdyby nie ona, to wyniki byłyby świetne. Ale może to tylko jakiś one-off i w kolejnych kwartałach się już nie powtórzy.
też zwróciłem na to uwagę, bo tu wzrost prawie 2-krotnie większy niż wzrost sprzedaży....
marzą brutto na sprzedaży pozostała w pierwszym półroczu na takim samym poziomie co rok temu, więc przy tak dynamicznym wzroście sprzedaży, powinien nastąpić wzrost marży EBITDA i EBIT....no przynajmniej nie powinny spadać...
A niestety spadły.
Zastanawia mnie również, że nie widziałem tam w raporcie chwalenia się dynamką sprzedazy za lipiec i sierpień, a we wcześniejszych raportach kwartalnych zawsze to tam anonsowali ....
Generalnie obstawiam, że ten zmieniony komentarz (w porównaniu z tym co było w poprzednich kwartałach (sygnalizowanie spadku rentowności i inwestycji w drugi wielki magazyn), należy interpretować w ten sposób, że zaliczą w tym roku wzrost sprzedaży na przyzwoitym poziomie (typu 20-25%) ale zysk pozostanie na podobnym poziomie jak rok temu....
Spółka droga więc nie jest, ale zapomnijmy o turbo wzrostach wynikow i oddawaniu całego zysku w formie dywidendy.
Dnia 2023-09-15 o godz. 10:21 ~realista napisał(a): > też zwróciłem na to uwagę, bo tu wzrost prawie 2-krotnie większy niż wzrost sprzedaży.... > > marzą brutto na sprzedaży pozostała w pierwszym półroczu na takim samym poziomie co rok temu, więc przy tak dynamicznym wzroście sprzedaży, powinien nastąpić wzrost marży EBITDA i EBIT....no przynajmniej nie powinny spadać... > > A niestety spadły. > > Zastanawia mnie również, że nie widziałem tam w raporcie chwalenia się dynamką sprzedazy za lipiec i sierpień, a we wcześniejszych raportach kwartalnych zawsze to tam anonsowali .... > > Generalnie obstawiam, że ten zmieniony komentarz (w porównaniu z tym co było w poprzednich kwartałach (sygnalizowanie spadku rentowności i inwestycji w drugi wielki magazyn), należy interpretować w ten sposób, że zaliczą w tym roku wzrost sprzedaży na przyzwoitym poziomie (typu 20-25%) ale zysk pozostanie na podobnym poziomie jak rok temu.... > > Spółka droga więc nie jest, ale zapomnijmy o turbo wzrostach wynikow i oddawaniu całego zysku w formie dywidendy.
Dynamika sprzedaży zawsze była w prezentacji, która jest publikowana jakąś dobę po wynikach, a nie w raportach kwartalnych.
Dodam jeszcze że czynnik który miał zapewnić dobre wyniki czyli silny złoty kompletnie zawiódł. Ciekawe jakie będą wyniki teraz gdy złoty zaczął tracić. Ewakuacja. Ja się pożegnałem na otwarciu.