• 2Q wyniki - konsensus Autor: ~wtn [81.95.192.*]
    Czy ktoś wie, jaki jest konsensus dla EBITDA i Zysku Netto?
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: ~Wtn [89.64.18.*]
    Wyniki takie se. Chyba jutro spadek. Liczyłem ze pójdzie choć na 36 a tu zonk…ostatnie dni wskazywały ze jakby może zaskoczy pozytywnie No ale niezbyt
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: ~Krzysiek [95.160.149.*]
    żartujesz?
    wyniki są rewelacyjne
    a przed nami dwa lepsze kwartały
    Nie mam jak wkleić tabelki Vs konsensu PAP - wszędzie są ujemne wskaźniki :/
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: ~Pffffff [5.184.98.*]
    Nędza...
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: ~Piotrula [93.159.170.*]
    Słabszy wynik jest efektem wzrostów kosztów sprzedaży, za raportem wzrosły koszty pozyskania klientów ze względu na zwiększającą się skale biznesu. Wynik spada bo wsadzają kasę w marketing. Czy chociaż jeden użytkownik forum bankiera przeczytał raport czy wam wystarczają cyferki z RZIS?
    Co nie zmienia faktu ze jutro na czerwono i oddała się wizja 36zl :/
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: ~Mateusz [89.231.90.*]
    Jutro test 30. Czy ktoś naprawdę wierzy ze prezes by zrobił ABB po 35 jakby wiedział że wyniki w kolejnych kwartałach będą dobre? Zrobił to na górce i wszystkich ubrał
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: momotaro [5.60.25.*]
    Spadki pewne taka różnica na minus jeżeli chodzi o prognozy? Spadek o 20 procent w perspektywie miesiąca będzie łagodnym wymiarem kary.
    powiem tak
    jeżeli akcje tej spółki spadną po tych wynikach
    to nasza giełda przekracza skale bananowatości o lata świetlne, a nasz akcjonariat nie dorasta do poważnego rynku kapitałowego
    tak czy inaczej mam 2000 akcji więcej po tym otwarciu
    kolejny 1000 sztuk wpadł
    idę o zakład zamek w okolicach zera lub na zielono
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: ~Wojtek [159.205.25.*]
    Trochę dziwne, że w czasach, gdy zdecydowana większość spółek wykazuje mocno ujemne dynamiki zysku netto, WTN pokazuje +18% rdr i spada na otwarciu o kilkanaście procent.
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: ~Dżi [212.130.8.*]
    wyniki lepsze niż rok wczesniej, zysk 13,2 wobec konsensusu 18. Dobra okazja do dobrania - dywidendy będą fajne
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: ~realista [89.25.128.*]
    poczytaj raport cały pisząc o tych fajnych dywidendach - piszą o ryzyku trwałego spadku rentowności i o tym że podjęli decyzję o budowie dużego magazynu w 2024 (nie wiem jak wielka to jest inwestycja, ale na pewno o wartości kilkudzisięciu mln PLN...)

wg mnie dywidendy będą, ale na poziomie max 2 pln / akcję

coś złapałem dziś rano, choć tylko na odbitkę na razie
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: ~Wojtek [159.205.25.*]
    Pozycją "bijącą" w wyniki są "usługi obce i pozostałe". Napisałem maila, co dokładnie się tam kryje i co miało największy wpływ na wzrost tej pozycji. Gdyby nie ona, to wyniki byłyby świetne. Ale może to tylko jakiś one-off i w kolejnych kwartałach się już nie powtórzy.
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: ~realista [89.25.128.*]
    też zwróciłem na to uwagę, bo tu wzrost prawie 2-krotnie większy niż wzrost sprzedaży....

marzą brutto na sprzedaży pozostała w pierwszym półroczu na takim samym poziomie co rok temu, więc przy tak dynamicznym wzroście sprzedaży, powinien nastąpić wzrost marży EBITDA i EBIT....no przynajmniej nie powinny spadać...

A niestety spadły.

Zastanawia mnie również, że nie widziałem tam w raporcie chwalenia się dynamką sprzedazy za lipiec i sierpień, a we wcześniejszych raportach kwartalnych zawsze to tam anonsowali ....

Generalnie obstawiam, że ten zmieniony komentarz (w porównaniu z tym co było w poprzednich kwartałach (sygnalizowanie spadku rentowności i inwestycji w drugi wielki magazyn), należy interpretować w ten sposób, że zaliczą w tym roku wzrost sprzedaży na przyzwoitym poziomie (typu 20-25%) ale zysk pozostanie na podobnym poziomie jak rok temu....

Spółka droga więc nie jest, ale zapomnijmy o turbo wzrostach wynikow i oddawaniu całego zysku w formie dywidendy.
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: ~Chutliwiec [83.21.61.*]
    Dnia 2023-09-15 o godz. 10:21 ~realista napisał(a):
    > też zwróciłem na to uwagę, bo tu wzrost prawie 2-krotnie większy niż wzrost sprzedaży....
    >
    > marzą brutto na sprzedaży pozostała w pierwszym półroczu na takim samym poziomie co rok temu, więc przy tak dynamicznym wzroście sprzedaży, powinien nastąpić wzrost marży EBITDA i EBIT....no przynajmniej nie powinny spadać...
    >
    > A niestety spadły.
    >
    > Zastanawia mnie również, że nie widziałem tam w raporcie chwalenia się dynamką sprzedazy za lipiec i sierpień, a we wcześniejszych raportach kwartalnych zawsze to tam anonsowali ....
    >
    > Generalnie obstawiam, że ten zmieniony komentarz (w porównaniu z tym co było w poprzednich kwartałach (sygnalizowanie spadku rentowności i inwestycji w drugi wielki magazyn), należy interpretować w ten sposób, że zaliczą w tym roku wzrost sprzedaży na przyzwoitym poziomie (typu 20-25%) ale zysk pozostanie na podobnym poziomie jak rok temu....
    >
    > Spółka droga więc nie jest, ale zapomnijmy o turbo wzrostach wynikow i oddawaniu całego zysku w formie dywidendy.

Dynamika sprzedaży zawsze była w prezentacji, która jest publikowana jakąś dobę po wynikach, a nie w raportach kwartalnych.
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: momotaro [5.60.25.*]
    Dodam jeszcze że czynnik który miał zapewnić dobre wyniki czyli silny złoty kompletnie zawiódł. Ciekawe jakie będą wyniki teraz gdy złoty zaczął tracić. Ewakuacja. Ja się pożegnałem na otwarciu.
  • Re: 2Q wyniki - konsensus Autor: ~Adam [188.146.110.*]
    Ale głupoty to czytam. :) Wyniki są świetne. Na meladiwy nie wydali. Inwestuje pod rozwój. Ale to nasza giełda takie akcje właśnie ustawia.
[x]
WITTCHEN -0,63% 15,65 2026-05-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.