Jeżeli sprzedają fundusze, to dobrze. To oznacza dołek, bo one są jak leszcz uliczny. Dlaczego nie sprzedawały po 20 + ? Tak samo nie brały na dołkach po 2,5-3 pln, bo nie czuły tematu, zresztą nigdy żaden fund tu sie nie ogłosił, , oni nadal nie widzą że spółka jest fabryką casu Mądrale siedzą i analizują jakieś wydumane spółki z branż innych gdzie zysków brak, a są marzenia..
Ten papier jest dziwny, nie rynkowy, tu są jakieś pieniądze zaangażowane, ja mam wrażeni że ktoś kontroluje tu co się dzieje
Jak spada to za chwile będzie rosło. A spada nieprzerwanie od czerwca ponad 40%!!
Nie trzeba dużego wysiłku wystarczy popatrzeć na wykres jesteśmy już bardzo nisko z cenami jest tanio nie wiem gdzie dokładne uklepia dołek wg mnie powinno być to wlasnie w okolicach 14 zł tak mi to wynika z wykresu. W 3Q mamy wybory (zapotrzebowanie na papier) i słabszy kurs złotówki.
Ogólnie rzecz biorąc w uproszczeniu, to nie jest tak, że fundusze sprzedają wyłącznie kiedy mają taką wolę, wynikającą z kalkulacji ekonomicznej. Jeśli ludzie zaczynają wycofywać swoje pieniądze, bo np. wycena jednostek uczestnictwa tanieje(spadki na giełdzie) lub dlatego, ze juz zarobili i chca to uplynnic. Wtedy fundusze nie maja wyboru, muszą znalezc kupców na akcje, jak tacy są to pol biedy. Gorzej jak popyt sie cofa, wtedy w zasadzie jeszcze bardziej nakrecają spiralę spadków. A statystyki z osttanich miesięcy pokazuja, ze ludzie wiecej pieniedzy z funduszy wypłacali, niz wpłącali. Więc to wszystko jest nieco bardziej złożone.
Pozytywną przesłanką jest wejscie z początkiem miesiąca do mWigu, to w teorii zawsze otwiera drzwi dla nowych funduszy., tym samym daję szansę na odbiór podaży.
Na Orlenie też były takie jedynkowe próby sterowania kursem, ale tam to się nie uda :) a tu jak już pisałem kurs blokowany w rejonie 14.80 jak wyskoczy wyżej to manipulacja po jednej sztuce i już jest niżej z powrotem. Raz dopuścili wyżej ok. 15.46 bo był koniec kwartału i ......
Nawet Wawel z półrocznym zyskiem 25mln jest wyżej wyceniany niż to.
Tu się z Tobą obserwatorze zgodzę, wyniki IIIq ściągną znów kurs w dół.
Tu jak w pół roku było 147mln netto (50% więcej niż 3x droższy autopartner i 6x więcej niż Wawel) ciągnęły kurs w dół to 10-30 mln (o ile nie strata???) za IIIq do wzrostów napewno się nie przyczyni.
Oczywiście pamiętajmy jeszcze o komunikacie zarządu o wynikach "znacznie poniżej oczekiwan rynku".
- Tak jak po IIq :)
Cały czas potwuerdza się zasada że nie kupuje się dobrej spółki a dobre akcje.
Dobra spółka zarabia a akcje stoją dobre akcje rosną nie koniecznie po dobrych wynikach.
Te przykłady z Wawel, Autopartner doskonale to obrazują, oczywiście juz pomijam spółki z branży gamedev.
Takiego zysku nawet nie wypracuje cdprijekt warty kilkanaście mld :)