W zeszłym roku też była rekomendacja dla akcji Cognor z wyceną 3,14 zł i wielu drobnych sprzedało. Co było później? Fundusze kupowały akcje, prezes, a kurs poleciał powyżej 11 zł!! Za takie rekomendacje powinna być kara i zakaz wykonywania zawodu. Kto na takiej rekomendacji skorzysta? Wygląda na to, że prezes Cognora będzie mógł dokupić więcej akcji po niższej cenie.
Coś popyt się pojawił na 7,2 zł. Pytanie prawdziwy czy przewalanie akcji. Wczoraj akurat napisałem, że przy takim arkuszu nie zdziwię się jak przetestujemy poziom 7,2 zł. Być może dziś będzie pozytywna sesja??? Obrót już jakiś jest tylko przydałby się większy popyt. Stalprofil bardzo stabilnie się zachowuję. Czy dzisiaj sesja odwrotu na Bowim? Oto jest pytanie….
Obser, Raczej się jeszcze będziemy męczyć na bocznym. Nie ma żadnych pozytywnych przesłanek do odbicia. Po info od "analityka" o Cognor, ludzie się wystraszą i póki co będą omijali stalówki szerokim łukiem. Za pół roku może się coś zmieni.
Pozdrawiam
Ogólnie jeśli chodzi o producentów stali to rzeczywiście sytuacja w UE jest nieciekawa. Cognor jest swego rodzaju wyjątkiem. Mają podpisaną długoterminową umowę na dostawę energii (im wyzsza cena energii tym wyższa marża Cognora).
Dystrybutorzy tacy jak Bowim, czy Stalprofil będą w lepszej sytuacji, niż producenci stali.
III i IV kwartał powinny być lepsze od I i II tego roku (oczywiście nie ma co porównywać do 2021 i 2022 r.).
Zysk Bowim w III i IV kwartale będzie zależał od popytu wewnętrznego. W IV kwartale liczę na KPO.
Jak będzie odbicie w najbliższym czasie to pewnie tak w okolice 7,8 - 8,2 zł
Informacja PAP z dzisiejszego dnia:
https://stooq.pl/n/?f=1570275&c=1&p=4+22
Zamknięcie bez znaczenia. Jak ktoś obserwuję Bowim i arkusz zleceń to wie jak odbierane są akcje na niskiej płynności. Obecna wycena rynkowa jest poniżej zysku netto za 2021 r.
Gdzie są realne zlecenia kupna pisałem ostatnio. Duża część akcji została ostatnio przewalona przez spółdzielnie. Kilku drobnych sprowokowali i tym sposobem można było kupić akcje w bardzo atrakcyjnej cenie.
Będą chcieli to i tak mogą jeszcze trochę się pobawić na arkuszu. Na tym bananie wszystko możliwe.
Ostatnio rosną spółki spekulacyjne, a fundamentalne mizeria!! Taki mamy klimat na GPW. Na moje wraz z BOWIM może być odbicie na Stalprofil (do obserwacji). Tam też zebrano dość sporo akcji od drobnych.
Ostatnio na Bowim niejaki Zz napisał, że sprzedał 30 tys. akcji Bowim i wszedł w Cognor...
Wydaje mi się, że na Cognorze już jest pozamiatane i prezes resztę akcji odkupi poniżej 9 zł.
Obecnie GPW bardziej kojarzy mi się z kasynem, niż inwestowaniem w zdrowe fundamentalne spółki, niestety...
Jak pisałem ostatnio dokupiłem ponad 2000 akcji w cenie 7,2 - 7,3 zł.
Cierpliwie będę czekał!!!