Pierwsze info o niespodziewanym zysku a dalsze po super wynikach.Akcji juz nie ma w obrocie a od kilkunastu sesji pozostałe są dyskretnie zbierane.Jedziemy!
Nie wiem co jest realne, a co nie, ale póki co wygląda to tak - wg mnie:
1/. scoring AAA 9 - jest bezpiecznie, 2/. historycznie wysokie przychody - sukcesywnie zwiększają skalę działalności - C/P 0,3x najniższe na rynku (4 x niższe od konkurencji), 3/. historycznie wysoki zysk netto - C/Z 3,x - 2 x niższy od konkurencji, wypracowanie kapitałów własnych na ciekawy już poziom, 4/. ROE > 30% - w czołówce, 5/. perspektywy makro (stopy%, popyt) na najbliższe 2 - 3 lata pozytywne, 6/. nowo rozpoczęte projekty - około 570 mieszkań i 50 domów - o wartości szacunkowej 500 - 600 mln (czas realizacji od 0,5 - w maju 24 oddają pierwszą Hiszpanię - do 2,5 lat), 7/. 3 kw 23 - zysk na sprzedaży działki - 7,5 mln (transakcja wewnętrzna) i sprzedaż mieszkań za około 30 mln - Łacina i reszta Naramowic, no i jedna Wilda za 1 mln - liczę, że te ostatnie umowy są po wyższych cenach, z wyższą rentownością - sprzedaż zrealizowana w 2 kw 23 to były "stare" umowy z gorszego okresu makro, 8/. mankamentem są nieregularne przychody, co wynika z branży i w większym stopniu z wciąż małej skali działalności, 9/. byłoby miło, gdyby przy tym ff uchwalili skup akcji własnych - za mizerne pieniądze z firmy zwiększyliby kapitalizację x 2 i firma wyglądałaby poważniej, 10/. tak, czy siak, myślę, że warto tu posiedzieć najbliższe 2 - 3 lata - uważam, że jest za nisko wyceniana na tle branży, no ale "rynek zawsze wie lepiej", czyli pewno ja się mylę. Jak się komuś chce coś napisać, to chętnie poczytam.
Na STEMCELLS coś się dzieje, tani biotech 14% freefloat. Powiązanie z PURE.Zarząd Spółki prowadzi rozmowy z podmiotami zainteresowanymi inwestycją kapitałową w Stem Cells Spin S.A. z zamiarem przyspieszenia procesu komercjalizacji oraz intensyfikacji rozwoju sprzedaży wdrożonych produktów. Mają one charakter zdywersyfikowany i obejmują rozmowy z inwestorami zainteresowanymi udziałem kapitałowym, a z drugiej strony analizowane są możliwości uzupełnienia montażu finansowego z wykorzystaniem dofinansowania. Zarząd prowadzi również rozmowy nt. współpracy z podmiotami oferującymi innowacyjne produkty z obszaru life science w celu włączenia ich do portfolio produktowego Spółki oraz z podmiotami działającymi w obszarach, w których Spółka nie prowadziła dotąd działalności. O efektach podjętych działań Zarząd będzie informował w formie komunikatów bieżących.