Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  32,00 zł , zmiana od tamtej pory: -21,88%

Re: NO I JEST PIERWSZE INFO. GDZIE SIE ZATRZYMAMY-MOZE 80 ZL>

Nie wiem co jest realne, a co nie, ale póki co wygląda to tak - wg mnie:

1/. scoring AAA 9 - jest bezpiecznie,
2/. historycznie wysokie przychody - sukcesywnie zwiększają skalę działalności - C/P 0,3x najniższe na rynku (4 x niższe od konkurencji),
3/. historycznie wysoki zysk netto - C/Z 3,x - 2 x niższy od konkurencji, wypracowanie kapitałów własnych na ciekawy już poziom,
4/. ROE > 30% - w czołówce,
5/. perspektywy makro (stopy%, popyt) na najbliższe 2 - 3 lata pozytywne,
6/. nowo rozpoczęte projekty - około 570 mieszkań i 50 domów - o wartości szacunkowej 500 - 600 mln (czas realizacji od 0,5 - w maju 24 oddają pierwszą Hiszpanię - do 2,5 lat),
7/. 3 kw 23 - zysk na sprzedaży działki - 7,5 mln (transakcja wewnętrzna) i sprzedaż mieszkań za około 30 mln - Łacina i reszta Naramowic, no i jedna Wilda za 1 mln - liczę, że te ostatnie umowy są po wyższych cenach, z wyższą rentownością - sprzedaż zrealizowana w 2 kw 23 to były "stare" umowy z gorszego okresu makro,
8/. mankamentem są nieregularne przychody, co wynika z branży i w większym stopniu z wciąż małej skali działalności,
9/. byłoby miło, gdyby przy tym ff uchwalili skup akcji własnych - za mizerne pieniądze z firmy zwiększyliby kapitalizację x 2 i firma wyglądałaby poważniej,
10/. tak, czy siak, myślę, że warto tu posiedzieć najbliższe 2 - 3 lata - uważam, że jest za nisko wyceniana na tle branży, no ale "rynek zawsze wie lepiej", czyli pewno ja się mylę.
Jak się komuś chce coś napisać, to chętnie poczytam.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
HMINWEST -47,92% 25,00 2025-04-28 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.