Dokładnie! Bardzo negatywne info z tą Rumunią. Mieli kupić 1,8 GW a tu nagle robi się 0,6... Panowie, tak się nie robi!!
A tak na poważnie, super info. Rynek jak zwykle olewa takie newsy ale prędzej czy później uwzględni to w wycenie. Najpierw niech to faktycznie kupią i coś wybudują.
Pozdro
A moim zdaniem szanse na to że Rumunia wypali są dużo większe niż w przypadku Litwy. Offshore to inna liga, zarówno pod względem technicznym jak i finansowym. W budowaniu wiatraków na lądzie mamy już duże doświadczenie i sprawdzonych podwykonawców. Do tego dochodzi fakt, że na Litwie trzeba było wziąć udział w aukcji i albo wygrywasz i budujesz 700 MW albo przegrywasz i wracasz do domu z niczym. W Rumunii te 700 MW to pewnie kilkanaście mniejszych projektów których budowę można rozłożyć w czasie i nie rzucać się od razu na wszystko. Na plus z pewnością jest to, że wychodzimy (a przynajmniej próbujemy) z OZE poza nasza granicę. Zmniejszy to pewnie ryzyko pojawiania się takich kwiatków jak ostatnio z zielonymi certyfikatami u nas (pl). Tak więc ja trzymam kciuki za udane zakupy w Rumunii:) A tak swoją droga to mam przeczucie, że nie tylko w Rumunii mogły/mogą być prowadzone jakieś negocjacje. Widać, że zarządzający mają wizję zbudowania liczącego się gracza na rynku energetycznym i pewnie za kulisami w spółce wiele się dzieje. Tak więc w stylu PEP... po cichu i powoli do przodu.
Rok rozmawiają na wyłączność, 700MW to już jest po weryfikacji i sprawdzeniu papierków. Transakcja zapewne dojdzie do skutku ale Ale jaka jest gotowość tej 700 ??? Zero przekazu i jaka cena ?? Zero przekazu. Ta spoleczka to nic nie komunikuje w zasadzie
CO MA KOMUNIKOWAĆ? TO TAK JAK BY PAPIRUSOIADA, WIELKIE TEORETYCZNE PAPIUROWE MANEWRY, WOJNA NA KWITY I INNE DUPLOMY. PODNIEŚLI CE SAMI SWYMI PINIENDZMI A TERAZ NI MA KTO DROGO OD NICH ODKUPIĆ. ZYSKI PAPIUROWE, CZYLI JAK BY TO OKREŚLIĆ SKUP MAKULATURY. ALE CO TO TAK MOŻE ROSNĄĆ? NO GDYBY ZAMIAST MAKULATURY NA PROPOZYCJE I PRZETARGI PRODUKOWALI, TO MOŻE CZAS ZACZĄĆ PRODUKOWAĆ DULARY?
Dnia 2023-09-05 o godz. 12:04 ~Wuja napisał(a): > Skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą :) #leczsie
MASZ RACJĘ, TAK POWINNI ZROBIĆ INWESTORY PEP, OBROTY KILKASET DZIENNIE, A JAK KTOŚ MA 100 000 AKCJI, TO NA RYNEK NIE WRZUCI, MOŻE W 10 LAT SPRZEDA POŁOWĘ? BEZE MNIE PEP NIE PODOŁA ZADOWOLIĆ INWESTORÓW PEP. POZDRAWIAM WSZYSTKICH UWIĘZIONYCH KASĄ INWESTORÓW W PEP. PINIONDZE UWIĘZIONE A ZARABIAĆ TRZA. TAK TO JAK W PEP? TU MOŻNA ROZEBRAĆ SIĘ Z UBRANIA I PILNOWAĆ BY UBRANIA NIKT NIE ZAJUMAŁ, ALE PO CO TO? CZAS TO PINIONDZ, A TU WEJŚĆ WEJDZIE, ALE WYJŚĆ JUŻ SIĘ NIE DA. A JA MAZUR MOGĘ PODNIEŚĆ PEP NA 1300 ZŁ ZA AKCJĘ, I OBROTY PODNIEŚĆ NA 100 000 DZIENNIE. ALE JAK SE TAM CHCECIE INWESTORY, MOŻNA ZARZĄD ZMUSIĆ.