71 ml zysku netto w 1 polroczu to niespotykane zyski w tej firmie A TO DOPIERO POCZATKI. prawdziwe zyski zobaczymy za rok DUDA GOBARTO to najwiekszy konglomerat branży miesnej w EU- - hodowla trzody chlewnej własna -Gobarto 500 -areał upraw około 10 000 hektarow -wlasne biogazownie -przejete 5 firm branzy miesnej w latach 2017-2023 plus kolejne w najblizszym czasie produkcja i sprzedaz w okolo 20 PANSTW NASZEGO GLOBU przewidziane zyski w najblizszych latach zyski netto to 240-360 milionow pln przy obrotach od 4do 4,8 miliard w latach 2004-2007 przy miejszych dochodach i zyskach DUDA wyceniany był 140-220pln
Serio oni mają 5-6 tys. czy 10tys. (już to nie robi zasadniczo różnicy) hektarów ziemi rolnej?!? Przy 5-6tys. hektarach to jakieś 500 mln wartość samych ziemi, a kapitalizacja giełdowa 870mln? Przy 10tys. hektarów to niespełna 1 mld.
Sam dziś pisałem, że spółka jest jakieś 4-5 razy niedowartościowana, ale brałem pod uwagę samą działalność operacyjną i wyniki. Nie uwzględniałem wartości majątku trwałego. Jeśli faktycznie tak jest z tymi hektarami to ona jest 5-6 razy niedowartościowana. I jeszcze bardziej jest to nietuzinkowe pytanie jak udaje im się tak nisko trzymać kurs. Przecież koszty dla jakiejś firmy co to ma za uzdę trzymać i pilnować na pewno nie są małe. Bo takie firmy to klasyczne pijawki.
Z mojego innego postu w kwestii samych działalności: W arkuszu ok 350-400tys. akcji. Za niespełna kwartalny zysk mogą kupić wszystko co wystawione i jeszcze im zostanie. A za półroczny zysk 71mln nawet jakby drugie 400tys. akcji było wystawionych po 100zł to lekko mogą je kupić. A takie 800tys. akcji to dla nich klucz. Za roczny zysk praktycznie kupują wszystko co im potrzeba...
Pewnie że nie będzie trwała wiecznie-ale trend jest jasny. Mali rezygnują, a w to miejsce powstają chlewnie na kilka tys sztuk. I na tym zarabia też Gobarto -choćby przez Gobarto 500 czy chlewnie zarodowe sprzedające materiał hodowlany i zwierzęta 'towarowe'. Z drugiej strony przetwórstwo - gdy surowiec tani więcej zostaje z tej działalności. News z Niemiec -pogłowie trzody chlewnej najniższe od momentu prowadzenia statystyk... Czekam na godziwą cenę!!!
A bo mamy chore prawo i być może przyjdzie bić nam się o godziwą cenę przez kilka lat przed sądami polskimi, a jak będzie trzeba to j europejskimi!!! Gdyby giełda wyceniała wartość spółki, a główny udziałowiec grał fair cena byłaby zupełnie inna. Dziś sytuację mamy taką że większościowy chce wyłudzić od nas akcje za bezcen -i tak od lat!!! Więc cenę na giełdzie kreuje 'strach przed. Większościowym!!!
Notowania są pod pełną kontrolą większościowego. Starają się wyjaśnić zapał garstki aktywnych drobnych. Większość drobnych czeka. Obroty żadne. Papier dla cierpliwych i chyba tacy tu zostali. Notowanie bez znaczenia.
Tworzy się z kosztów utrzymania zarządu pisałem o tym kiedyś parę lat temu było to około 1,5 miliona miesięcznie, a teraz jeszcze wzrosło,inflacja, waloryzacja szkoda że nikt tego nie dopytywał na walnym ale koszty będą około 2 milionów miesięcznie mam nadzieję że są niższe pozdrawiam
Rzeczywiście 5000 ha ziemi własnej plus 10 000 ha dzierżawy czy ktoś obliczy jaka to jest skala dotacji, zyski tego Naszego konglomeratu, będą na poziomie 240_360 milionów rocznie w pesymistycznych latach,