Serio oni mają 5-6 tys. czy 10tys. (już to nie robi zasadniczo różnicy) hektarów ziemi rolnej?!?
Przy 5-6tys. hektarach to jakieś 500 mln wartość samych ziemi, a kapitalizacja giełdowa 870mln? Przy 10tys. hektarów to niespełna 1 mld.
Sam dziś pisałem, że spółka jest jakieś 4-5 razy niedowartościowana, ale brałem pod uwagę samą działalność operacyjną i wyniki. Nie uwzględniałem wartości majątku trwałego. Jeśli faktycznie tak jest z tymi hektarami to ona jest 5-6 razy niedowartościowana. I jeszcze bardziej jest to nietuzinkowe pytanie jak udaje im się tak nisko trzymać kurs. Przecież koszty dla jakiejś firmy co to ma za uzdę trzymać i pilnować na pewno nie są małe. Bo takie firmy to klasyczne pijawki.
Z mojego innego postu w kwestii samych działalności:
W arkuszu ok 350-400tys. akcji. Za niespełna kwartalny zysk mogą kupić wszystko co wystawione i jeszcze im zostanie. A za półroczny zysk 71mln nawet jakby drugie 400tys. akcji było wystawionych po 100zł to lekko mogą je kupić. A takie 800tys. akcji to dla nich klucz. Za roczny zysk praktycznie kupują wszystko co im potrzeba...