12.1.Warszawa (PAP) - Analitycy Millennium DM, w raporcie z 6 stycznia, obniżyli cenę docelową dla akcji Emperii Holding do 90,8 zł z 132,4 zł, podtrzymując rekomendację "kupuj".
Raport został wydany przy kursie akcji Emperii na poziomie 53,7 zł, a w poniedziałek ok. godz. 14.30 kurs spółki wynosił 53,5 zł.
"Wyniki spółki w III kwartale były znacznie poniżej naszych oczekiwań, zarówno na poziomie przychodów, jak i zysków. Do połowy bieżącego roku koszty restrukturyzacji grupy, połączone z niższą dynamiką wzrostu przychodów przełożą się na słabe wyniki Emperii. Naszym zdaniem potencjał poprawy wyników spółki jest jednak znaczący" - napisano w raporcie.
"Pozytywnie na rezultaty w obecnym roku będą wpływać niższe ceny paliw, niższa efektywna stopa podatkowa, poprawa rotacji zapasów i pierwsze pozytywne efekty restrukturyzacji" - dodano.
Zdaniem analityków akcje Emperii są atrakcyjną inwestycją w długim terminie.
"Z uwagi na niski poziom kursu akcji podtrzymujemy rekomendację +kupuj+ na walory spółki wyznaczając nową cenę docelową jednej akcji na poziomie 90,8 zł" - dodano.(PAP)
UniCredit podniósł rekomendację Emperii do "kupuj"
19.1.Warszawa (PAP/Bloomberg) - Analitycy UniCredit w raporcie z 19 stycznia podwyższyli rekomendację dla Emperii Holding do "kupuj" z "trzymaj" - poinformowała agencja Bloomberg.
Na zamknięciu piątkowej sesji kurs akcji Emperii wyniósł 51,90 zł.(PAP)
UniCredit podniósł rekomendację Emperii do "kupuj"
19.1.Warszawa (PAP/Bloomberg) - Analitycy UniCredit w raporcie z 19 stycznia podwyższyli rekomendację dla Emperii Holding do "kupuj" z "trzymaj" - poinformowała agencja Bloomberg.
Na zamknięciu piątkowej sesji kurs akcji Emperii wyniósł 51,90 zł.(PAP)
200 zetów jak banku szwajcarskim, tylko jeszcze nie w tym roku.
Trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać
na efekty inwestycji (w 2009r kolejne 200 mln zł na inwestycje) i restrukturyzacji.
Emperia to spółka dla cierpliwych.
Jeżeli ktoś nie ma cierpliwości to niech nie kupuje lub jeżeli już ma to niech sprzeda.
Spółka od 2-ch lat bardzo ostro inwestuje - w 2009 r wyda inwestycje 200 mln zł.
Buduje nowe centra dystrybucyjne , rozbudowuje stare centra, powstają nowe hurtownie,
przejmuje firmy dystrybucyjne i detaliczne.
Prowadzi zasadniczą restrykturyzacje (między innymi łączy 7 firm dystrybucyjnych w jedną
o nazwie Tradis), wprowadza nowy system informatyczny wspólny dla wszystkich firm,
wspólną księgowość, zaopatrzenie itd itp.
To wszystko pociąga za sobą koszty , które przejściowo obniżają zyski , dlatego wyniki za pierwsze półrocze mogą nie być rewelacyjne i dlatego kurs narazie nie odbił.
Po prostu teraz jest czas siewów po których przyjdzie czas plonów.
Ważną datą jest 30.06.2009 r - wtedy kończy się restrukturyzacja i od III kw nie bedzie już kosztów z nią związanych, dlatego wzrost zysku w III kw bedzie bardzo silny.
2010 r to eksplozja zysków i kursu.
Kurs może ruszyć do góry w każdej chwili już teraz , ale może też np odpalić od lipca czy sierpnia.
Mniejsze przychody spółki wynikają ze zmiany profilu działalności tj. z handlowej na doradcza i zarzdzajacą posiadanymi zasobami.Dochód swiadczy o tym że spółka przy ciągłych inwestycjach radzi sobie nieźle i dobrze wrózy na przyszłość. Inwestycja dobra dla cierpliwych i tych którzy chcą zainwestować długoterminowo coś ala lokata bankowa tyle że z o wiele większym oprocentowaniem.
Jak wyniki będą mizerne, to nic złego z kursem nie powinno się dziać ( najwyżej jakis niewielki spadek ). Kurs Emperii w ogóle nie odbił na tych ostatnich wzrostach. WIG od lutowego dołka zyskał ok. 30 % a Emperia stoi jak mumia, mimo że nic złego w spółce się nie dzieje. W IV kw. pokazali przyzwoite zyski i zapowiedzieli poprawę dochodu w 2009r przy utzrymującej sie konsumpcji ( i jak na razie konsumpcja sie utrzymuje, co było widac po wynikach biedronki), więc ten kurs specjalnie nie ma z czego spadać. Tak patrząc na wykres to wygląda zachęcająco (takie szuranie po dnie aź sie prosi o wybicie ), ale z drugiej strony, jeśli będą słabe wyniki i przyjdzie wyczekiwana korekta na giełdach, to szuranie po dnie albo jeszcze długo potrwa albo kurs zaliczy nowe minima. Czekam na wyniki, bo może pozytywnie zaskoczą i doczekam się wybicia,a jak będzie mizeria to raczej zwijam żagle - szkoda kisić kapitał.
Po ok 30 sesyjnym okresie zbierania, wg mnie zaczynamy ruch wzrostowy, praktycznie każdy wskaźnik to pokazuje, Po małym spodeczku drugi razw w trakcie małego wzrostu a potem spadku dotknęliśmy ukształtowanego dna na poziomie ok.47 zł teraz powinien zacząć się kurs w górę, do przebicie biedzie 50 zł a jak dobrze pójdzie w tej fazie dojdziemy do 55 zł. Chyba, że to, co się dzieje wokół GPW zaszkodzi temu ruchowi.
Pozdrawiam
Emperia odpali , ale jeszcze nie teraz , tak przypuszczam.
Tak jak wcześniej pisałem I kw nie zachwycił i II-gi też będzie jeszcze słaby, tak że wyniki nie dadzą narazie paliwa do wzrostów.
W II kw powinny skończyć się koszty restrukturyzacji.
A tak na marginesie myślałem że ten I kw mimo wszystko bedzie trochę lepszy.
Coś mi się wydaje że nowy system informatyczny , który został zainstalowany po połączeniu 7-miu spółek dystrybucyjnych w jedną firme - Tradis nie działa jeszcze tak jak powinien.
O ile słaba rentowność nie dziwi z powodu kosztów rozwoju i restrukturyzacji to dziwić
może brak wzrostu przychodów w stosunku do I kw 2008 r.
Przez ostatni rok przejeli kilka firm otworzyli 3 nowe Centra Dystrybucji a w przychodach tego nie widać.
Dlacze ?
Nie wiem.
Sprzedaż detaliczna w IV wzrosła 1,0 proc. rdr (opis, tabela)
26.5.Warszawa (PAP) - Sprzedaż detaliczna w kwietniu 2009 roku wzrosła o 1,0 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2008 roku, po spadku o 0,8 proc. rdr w marcu 2009 roku, a mdm wzrosła w kwietniu br. o 5,0 proc. - podał we wtorek GUS.
Sprzedaż detaliczna realnie spadła w IV '09 o 0,7 proc. rdr, po spadku o 1,8 proc. rdr w III '09.
Ekonomiści ankietowani przez PAP szacowali, że sprzedaż detaliczna w kwietniu rdr spadła średnio o 0,6 proc., a mdm wzrosła o 3,9 proc.
Poniżej dane o dynamice sprzedaży detalicznej w kwietniu i marcu 2009 roku:
Nie ma sensu na tej spółce dłużej czekać, ta spółka jeszcze długo nie odnotuje wysokich wzrostów. Ja wyszedłem i zainwestowałem w GPPI na NewConnect. Spółka z kapitalizacja 4,5 mln wygrała przetarg na zakup wierzytelności o wartości!!! 32,5 mln!!!! Taki sukces na pewno spowoduje przekroczenie prognozy emisyjnej na 2009 (zysk 1,5 mln netto- co daje !!!c/z 3!!!) To będą duże wzrosty bo akcji jest mało i nie każdy się załapie. Dużą podstawą do wzrostów jest tez to że c/wk to jedyne 0,68!!! Spółka już ruszyła!!! obserwujcie!!!Szykuje się drugi Dragowski!!
ja tam akurat emperię traktuję jako lokatę długoterminową - od 21.05 mam z niej 5,73% do przodu, czego chcieć więcej? Rośnie pomalutku, ruchy absolutnie niespekulacyjne, ale dla mnie to właśnie jest podstawowym atutem. Nie będę pisał bredni, że czekam na 100 czy 200 zł, mnie i 60 zł do końca roku urządzi...
200 zetów to nie sen tylko oczywista oczywistość.
Nie tak dawno przecież fundy łykały nową emisję po 155 zetów że mało siem nie pozabijały , a od tej pory firma się rozrosła (przejęcia + rozwój organiczny) i jest warta znacznie więcej.
Oczywiście te 200 zetów nie będzie z dnia na dzień trzeba cierpliwie poczekać , ale to że bedzie to pewne jak 2+2=4.
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 26 / 2009
Data sporządzenia: 2009-07-01
Skrócona nazwa emitenta
EMPERIA
Temat
Zakończenie procesu połączenia największych spółek dystrybucyjnych
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Treść raportu:
Zarząd Emperia Holding S.A. informuje, że zakończył się największy w dotychczasowej historii Grupy Kapitałowej Emperia Holding proces połączenia spółek dystrybucyjnych. W dniu 1 lipca nastąpiło prawne połączenie spółek Tradis Sp. z o.o. (spółka przejmująca),
BOS S.A.,
DLS S.A.
i Sygel-Jool S.A.
Po połączeniu spółka będzie działać pod firmą Tradis Sp. z o.o.
Dodatkowo, w dniu 1 lipca w segmencie detalicznym nastąpiło połączenie spółek Stokrotka Sp. z o.o. oraz dotychczas nie konsolidowanej spółki Przedsiębiorstwo Handlowe Alfa Sp. z o.o.