Bardzo proszę, aby w tym wątku porozmawiać o Medicalgorithmics (MDG) na poważnie. Stwórzmy tu miejsce dla konkretnych informacji o spółce, swoich przemyśleń (popartych argumentami) lub ocen technicznych. Bez postów typu ,,spadnie", ,,wzrośnie", ,,ubrani" i innych, które w nadmiarze odnajdujemy w innych tematach.
W szczególności : - jaka jest realna wartość patentów posiadanych przez Spółkę i jej partnerów; - co spowodowało tak nagły wzrost wartości akcji Spółki w 2014-2017 roku - co spowodowało tak nagły spadek wartości akcji Spółki w połowie 2018 roku - co tak naprawdę wiemy o Biofund (podmiot rzeczywiście dokonał kapitalizacji Spółki ale na ile jest Waszym zdaniem wiarygodny) - jak oceniacie reputację członków zarządu Spółki
Na pewno na plus przemawia: - rating Spółki (Altman EM-Score - AAA oraz Piotroski F-Score 6) - sensownie wyglądająca strategia rozwoju (bez większych konkretów jednak dość racjonalnie przedstawiona - czyli nie wyłącznośćiowy model sprzedaży na terenie USA, które faktycznie jest w zakresie klientów studnią bez dna - przy założeniu, że MDG będzie miało wyłączność - Spółką interesował się współwłaściciel Inpostu więc widział w niej potencjał, a raczej zmysł do biznesu ma - w 2014 według forbes wartość MDG wynosiła 700 mln zł (zdaje się, żę wyceniano wartość intelektualną), co oznacza, że dzisiejszy kurs akcji jest zdecydowanie za niski, - nie można opierać się na zyskach, bo przy tego rodzaju podmiocie przychodzą one później, niemniej patrząc po sprawozdaniu nie wygląda to wcale tak źle - rok do roku są wzrosty, mniejszy jest przychód ze sprzedaży)
Trzeba wziąć pod uwagę, ze w mdg wszedł fundusz z Izraela, czyli Krzywe nosy. Krzywe nosy słyną z dwóch rzeczy: nie lubią tracić pieniędzy, a zanim podejmą decyzje maja już jakiś pomysł na zarobek. Druga rzecz to globalna sieć powiązań otwierająca drzwi ich spółkom. Inna sprawa to czekająca nas na giełdzie rewolucja AI i hossa AI. Moim zdaniem, choć mogę się mylić przecież, taki boom nadejdzie prędzej czy później. Może być tak, ze grubi ładują się w mdg i jak przyjdzie czas pociągną na 300 np… potwierdzeniem byłoby ujawnienie się fundow powyżej 5%, na to czekam trochę. Inna sprawa: tu co jakiś czas napływają i będą napływać dobre infa- to tez pociągnie kurs. I na koniec: wyniki za 2q będą dobre, mówił o tym prezes ostatnio, ze w 2q odczujemy pozytywne efekty zmian, wiec pod to tez mogą pociągnąć kurs. AT idealne, korekta do wsparcia i póki nie pęknie to po korekcie powinna iść dalej up.
Według mnie, największy driver, to VCAST..tutaj można by się rozpisać. W skrócie. Metoda została opracowana przez kardiochirurgów z zabrzańskiej kliniki chorób serca a następnie dopracowana przez informatyków. Za Biofound stoi już udana komercjalizacja systemu informatycznego (dla chirurgii, o ile dobrze pamiętam to został sprzedany za 100 mln dol).Do tego MDG ma skuteczne doświadczenia z procesowaniem w FDA. No i 3x wyższe stawki za refundację badania koronarografii w stosunku do EKG. Tu mamy tylko kwestie kiedy, nie kwestie czy, jak w przypadku niektórych medtechów.
Niki, nie poznaję… Co się stało, że tak zmieniłeś zdanie? Piracik ciebie rozgryzł? Każdy, śledzący spółkę od przynajmniej roku, będący posiadaczem jej akcji takie przemyślenia posiada. Fakt, faktem będzie tu sporo pozytywnych wieści, a korekty muszą być dla zdrowotności. :) pozdrawiam ryzykantów (tych kupujących czerwiec-wrzesień ub roku) i późniejszych, szczęśliwych posiadaczy :)
Cezgol nie czytałeś z uwaga moich wpisów. Co innego AT a co innego fundamenty. Gdyby ich nie było mnie tez by tu nie było, wielokrotnie o tym pisałem. A jak pisze ze czas na korektę to sekta się wścieka :)) tu jest cały czas mała kapitalizacja
Super watek tylko ze poprzednicy wszystko juz napisali:):):) Spólka najgorsze ma juz za soba teraz tylko wszystko bedzie szlo na plus . Trzeba pamietac ze AI dopiero zaczyna byc doceniane i motorem napedowym bedzie VCAST jak to Panowie slusznie zauwazyli. Nie zapominac nalezy ze w najblizszym czasie mozna sie spodziewac umowy z Azji. Spolka o zasiegu globalnym. Jezeli chodzi o kurs to wiadomo ze bedzie bujac i tym sie wogole nie przejmowac bo w dluzszej perspektywie bedzie bardzo dobrze . Moj zasieg inwestycji min 4q 2024r. Pozdrawiam Cierpliwych.
Tylko o samym VCAST (Wirtualny Test Obciążeniowy Serca ) w sieci niewiele słychać. Nie znalazłem dyskusji na forach lekarzy, w internecie anglojęzycznym też cisza.
ZWIĘKSZAJĄ SKALĘ - POSZUKUJĄ INŻ. PRODUKCJI , MAJĄ WEJŚĆ DO ARABI SAUDYJSKIEJ. JEST TO GLOBALNA FIRMA TAKICH MAMY W POLSCE MAŁO. ZA FUNDUSZEM BIOFUND STOJĄ DWAJ CENIENI NA ŚWIECIE W TEJ DZIEDZINIE LEKARZE . TU MOŻE BYĆ KAPITALIZACJA LICZONA W MLD. TYLKO POTRZEBA CZASU I CIERPLIWOŚCI.
Za Biofund faktycznie stoją Paul Lewicki (ma dorobek, na wikipedii można odnaleźć materiały źrodłowe) i Siemionow (też ma dorobek). Jednak o samym Biofund mało co wiemy. Nie udało mi się dotrzeć do żadnych sensownych informacji ani rejestru (każdy stan ma inny, w rejestrze stanu Floryda nie udało mi się nic odnaleźć. Siedziba jest w Miami 3608 Stewart Ave, droga nieruchomość(po wrzuceniu adresu w google wyskakuje sporo ofert sprzedaży (archiwalnych). Nie wiem jednak jaka jest kondycja tego podmiotu. Nie jest to oczywiście, aż tak szalenie istotne, bo faktycznie liczy się patent (ale pamiętajmy, że na Kardiolitycs). Bliźniacza do Kardiolytics spółka jest również zarejestrowana w Polsce jako Spółka Akcyjna - KRS 0000612012).. W zarządzie też Siemionow więc to tez jakiś podmiot powiązany.
Ogólnie też liczę na wzrosty. Wiecie może co spowodowało ówcześnie taki wzrost kursu i szybki spadek (xxx)?
No to i ja dodam coś od siebie merytorycznego, ale skupię się na AT. W 4 kolejnych świecach dziennych w okresie od 8 sierpnia do 16 sierpnia ( po drodze weekend ) nastąpiła klasyczna dystrybucja, mogła to być klasyczna realizacja zysków. Dystrybucja charakteryzuje się zwiększonym wolumenem i wzrostowym ruchem kulminacyjnym ( książkowego nie powinna mieć górnego cienia ), a takim była świeca z 8 sierpnia.
Natomiast po każdej dystrybucji jak tylko papier jest silny następuje akumulacja i odwrócenie tendencji, w tym przypadku spadkowej. Ostatnia świeca z dnia 24 sierpnia była spadkowym ruchem kulminacyjnym - charakteryzowała się długim spadkowym korpusem i zwiększonym wolumenem. Natomiast świeca piątkowa potwierdziła poprzedni ruch kulminacyjny i odwróciła tendencje na wzrostową - zapoczątkowało to książkowy koniec korekty i możliwość ataku na ostatni potwierdzony szczyt czyli okolice 46. Reasumując według AT mamy na papierze książkowe zakończenie korekty i powrót do wzrostów.
@Borys - Bardzo dziękuję za taką dogłębną analizę ! Napawa optymizmem! Czy jest sens przyglądać się arkuszowi zleceń i jeżeli w okolicach 39 (jako cena zakupu) pojawią się większe pozycje, spodziewać się w tamtym momencie spadku (w sytuacji, gdy po drugiej stronie chęci kupna jest mniej). Czy nie ma to większego sensu?
Ma to sens tylko z arkuszem zleceń jest taki problem, że nie widać tam wszystkich zleceń bo ktoś sprzeda lub kupi z ukrytego i cały plan szlag trafia. Ja nigdy nie podejmowałem decyzji inwestycyjnych na podstawie arkusza ( nie mówię, że Ci co podejmowali to dobrze na tym nie wyszli). Mnie w Analizie Technicznej najbardziej interesuje price action czyli zachowanie ceny i wolumen (chodź tutaj tez bywa różnie ) no i poziomy popytowe i podażowe czyli wsparcia i opory - chociaż one są dla mnie drugorzędne bo przecież są przebijane cały czas, bardziej służą mi do ustalenia poziomu SL i TP. Analiza techniczna dobrze wykorzystana jak najbardziej działa tylko trzeba pamiętać, że na takich spółkach jak MDG wystarczy jedno ESPI i wszystko trzeba układać od początku
Zgadzam się ze duże wolumeny wyglądały na dystrybucje. Z tego powodu sprzedałem wszystko i stanąłem z boku. W innych spółkach już bym nie tykał, bo zwykle tylko jest zjazd po takich akcjach. Ale tutaj mamy fundamenty i przyszłość, wiec podbitka nie była balonem, jak tu niektórzy pisali. W każdym razie mam taka nadzieje, bo jak była to po nas… ale jeżeli nie była, to mamy klasyczne cofnięcie do wsparcie 34, i po obronie powinno dalej rosnąć. I teraz: jeżeli jest parcie na papier to pójdziemy do góry szybko, jeżeli jest spore wykupienie to możemy iść w bok lub nawet retestowac 34. Niestety wykupienie było kolosalne, a i teraz jest spore. Wskaźniki wysoko. Papier żeby rosnąć musi się schłodzić. Ale to tez nie jest tutaj proste, bo espi napływają na bieżąco i mieszają w uspokojeniu kursu. Reasumując jeżeli spadnie poniżej 34 to należy się zacząć bać. Do tego poziomu nic się nie dzieje. Nie wiek tylko czy korekta już się kończy jak piszą wyżej, czy trochę jeszcze potrzyma. Należy patrzeć na obroty. W pt było całkiem pozytywnie, nie było wywalanki papiera i to jest na duży plus. Poniedziałek pokaże bardzo dużo w kontekście najbliższej przyszłości.
Tutaj bedziesz mial pole do popisu do wymiany pogladow z naszym specjalista od AT czyli NIKIm .I nie jest to zadnego rodzaju dygresja . Ja specem od AT nie jestem( tylko podstawy) wiec z checia poczytam jak zapewne wiekszosc osob z forum zapewne. Przypominam ze na tej spolce mielismy kilka razy problemy z AT :):):)
Kurs nie szedl dokladnie tak jak to kreslili znawcy AT. Ale ilu znawcow tyle kresek wiec AT dla mnie na takich spolkach jak ta gdzie info moze byc w kazdej chwili plus akcjonariat spekulacyjny nie zabardzo ma sens ale kazdy ma swoja technike inwestycyjna :)
No na podstawie tego co napisałem powyżej i mojej umiejętności AT spodziewam się ruchu w kierunku ostatniego potwierdzonego szczytu czyli okolic 46. Mieliśmy szybką klasyczną dystrybucję, akumulację i spadkowy ruch kulminacyjny wybity wzrostową świecą. To może niech NIKI się wypowie :) co dwóch techników to nie jeden.
Hehe Borys znawca AT jeszcze wczoraj płakał na forum ,że będzie 32. Chłopie zostaw te kreski, knoty i świeczki bo znasz się na tym jak ja na piłce nożnej kobiet heheh :D
Nie wiem Borys jakie książki czytasz ale je zmień. Piątkowa świeca nie przykryła świecy czwartkowej i nie wyszła, o czym pisałem, powyżej 38,30 więc książkowo nie rozpoczął się trend wzrostowy. Dodatkowo obroty były średnie. Tak samo spadkową świeca z 24 nie była nie była ruchem kulminacyjnym, bo zamknięcie wypadło praktycznie na minimach i nie było żadnego zwiększonego wolumenu, jak piszesz.
Borys, a to nie Ty założyłeś w czwartek wieczorem wątek że w piątek miał być armagedon i 32 miało nie wytrzymać? Jak zatem wytłumaczysz ze w czwartek po zamknięcie świeca na MDG była dla Ciebie wyznacznikiem kontynuacji trendu spadkowego, a w piątek, ta sama świeca była kulminacją ruchu spadkowego?
Tak ja to założyłem z tym, że jeszcze w tą samą noc przed sesją napisałem, że jest to nieaktualne ze względu na mocne ESPI i tym samym mój „armagedon” jest nieaktualny. Gdyby nie ESPI i w piątek przebiło by czwartkowe minimum to byłaby szansa na test 32. Na tą chwile jest to scenariusz zanegowany. Ruch kulminacyjny można założyć dopiero po następnej świecy bo dopóki się nie zarysuje nie mamy pojęcia czy jest to kulminacja. I proszę nie zarzucaj mi zmian książek i nie wymądrzaj się bo ja tylko chce merytorycznie podyskutować w tym szambie pewnym spamu i staram się tłumaczyć to co piszę.
Hormon ten watek mial byc do merytorycznej wymiany pogladow a nie do docinania sobie:):) Choc wiedzialem ze zaraz zacznie sie burza bo ilu znawcow tyle kresek AT...:) Bedac obiektywnym tylko nadmienie ze Borys pisal swoj tendencyjny post przed info o patentach wiec badzmy uczciwi w osadach:) Juz sie boje jak NIKI wlaczy sie do dyskusji ,jemu pewnie kreski jeszcze inaczej wychodza:)
Piracik muszę cię troszkę zmartwić, ale Borys dobrze pisze, tyle ze ja widzę na 32 dolne ograniczenie kanału korekcyjnego, jego główny trzon to 34,6. Może być testowanie tej wartości, jakaś pułapka na niedźwiedzie, zobaczymy. Przydałoby się jeszcze jakieś espi na dobitkę :) tak jak pisałem wyżej pon będzie kluczowy, pokaże kierunek wybicia tak jak napisano wyżej. I przy jakich to będzie obrotach. Na mój nos za wcześnie na odjazd mega w górę, trochę za wysoko wskaźniki. Kilka dni uspokojenia by się przydaly, żeby ludzie uwierzyli ze to już koniec spadków
Alez kolego Ty mnie niczym nie zmartwisz bo bardzo milo mi sie czyta wasze analizy. Oczywiscie jak mnie znasz nie zawsze sie z nimi zgadzam ale co do jenego jestesmy zgodni. Poniedzialek bedzie bardzo wazny,czy kluczowy to zobaczymy:) W piatek nie bylo mega popytu ale prawie wogole podazy rozniez:) Nie uzbieralem tego co w zalozeniu nawet kilka krotnie podnoszac wartosc zakupu po lewej:) Ale nauczony czwartkiem nie uwazam brak podazy za wykladnik i w nastepnym tygodniu bede sie tak ustawial ze jak bedzie powtorka z rozrywki chwycic jak najwiecej i najtaniej:) Ale w poniedzialek bede skupialbardziej uwage na TEN i Cognorze:)
Czemu akurat TEN i COGNOR. Ja przygladam się ED INVEST ale nie wiem na ile to jest sztucznie napompowane pod raport (był pozytywny raport, zyski 250 % w górę)
Rozpoczął się bo mamy nakład vs rezultat. Nie jest to jednak jeszcze potwierdzenie. Czwartkowa świeca wybiła wcześniejszą konsolkę dołem na zwiększonym wolumenie (konsolki) i została zanegowana piątkową świeca wzrostową na której nie uaktywniła się podaż. Powstał inside bar, który jak zostanie wybity to mamy potwierdzenie.
Aha jeszcze co do zwiększonego wolumenu to nie patrz na wolumen z ostatniego tygodnia tylko na wolumen jaki jest na spółce od początku trendu czyli od kilku miesięcy. Tak więc był to zwiększony wolumen.
Rozumiem. W tym wątku się nie czepiamy. Ale w innych jest ok. Wątek nizej. Piracik33 do Borysa - "nagonie weź sobie na wstrzymanie...coraz więcej nieudaczników i do tego pazernych". Dostosowuję się zatem
Pozwol ze jie skomentuję twoje posta bo wystarczyło przeczytac dokladnie post autora i wszystko w temacie. Oj wy AT-ecy ale z wami to wesoło. Kazdy ma racje a ego jak słonie jaja:)
W wywiadzie znowu padają słowa o przejściowym roku dla wyników w 2023r i że od następnego będą wyglądać znacząco lepiej, ale idę o zakład że 28.09 będzie dniem conajmniej 20 wątków założonych przez miejscowych k.etynów o tym jakim błędem jest inwestycja w MDG i jakimi frajerami są akcjonariusze. Może by im to gdzieś przykleić...?
Dnia 2023-08-26 o godz. 18:15 ~hormon napisał(a): > W wywiadzie znowu padają słowa o przejściowym roku dla wyników w 2023r i że od następnego będą wyglądać znacząco lepiej, ale idę o zakład że 28.09 będzie dniem conajmniej 20 wątków założonych przez miejscowych k.etynów o tym jakim błędem jest inwestycja w MDG i jakimi frajerami są akcjonariusze. Może by im to gdzieś przykleić...?
wierzę że inwestycja w MDG w dłuższym okresie przyniesie wymierne korzyści ale korekty są i będą miały miejsce, obawiam się nadal że korekta na tym papierze może zakończyć się nawet przy kursie 31,4 zł, mam nadzieję jednak że po ostatnim infie do tak dużego spadku już nie dojdzie a wytrwali będą kiedyś wynagrodzeni.
Dopóki kurs trwale nie przebije okolic 45,20 zawsze jest możliwość cofnięcia kursu. Np podwójny szczyt i w dół. Ale naprawdę nie sądzę żeby tak się stało