Kontynuujemy zabawę z I kwartału. Dzisiaj spłynęły dane o sprzedaży danych za czerwiec. Po uśrednieniu wychodzi + 42% ze sprzedaży danych co daje kwotę 11,86mln ze sprzedaży danych. Pozostała działalność to wróżenie z fusów, zakładam ten sam poziom co w I kwartale czyli 3,5 mln. Podsumowując przychody szacuję na 15,36 MLN PLN. Pytanie ile zarobili na sprzedaży danych? Zakładając marżę 60% daje to ok 7,11mln - 800 tyś straty na sprzedaży pozostałej daje 6,3 mln zysku. Pytanie jaki zysk netto z tego firma wykręci? Zaprasza do zabawy!
Prezes tłumaczył w wywiadzie u Konrada Książaka, że kurs USD praktycznie nie ma żadnego znaczenia. Trzeba zwrócic uwagę, że teraz będą miesiące z wysoką bazą porównawczą, +36% robi wrażenie, teraz będą kluczowe miesiące bo baza jest mega wysoko, jezeli wykręcą okolo 20% r/r to jest petarda.
Dnia 2023-08-22 o godz. 09:02 ~Chris napisał(a): > Prezes tłumaczył w wywiadzie u Konrada Książaka, że kurs USD praktycznie nie ma żadnego znaczenia. > Trzeba zwrócic uwagę, że teraz będą miesiące z wysoką bazą porównawczą, +36% robi wrażenie, > teraz będą kluczowe miesiące bo baza jest mega wysoko, jezeli wykręcą okolo 20% r/r to jest petarda. >
średnia z 3 miesięcy to 45,66% (kwiecień 52%, maj 49%, czerwiec 36%), zatem zakładając że tak naprawdę robią kasę na tej sprzedaży do kluczowych klientów a reszta jest pomijalna to podobnie jak pisałem przy wynikach za I kwartał wystarczy to przemnożyć przez przychody za II kwartał 2022 i mamy wynik plus minus 10-15% (nie biorę pod uwagę jakiś odpisów, różnic kursowych czy zdarzeń jednorazowych bo to jest trudno określić), czyli z grubsza oczyszczone przychody koło 17 mln, EBIDTA koło 7 mln, trzeba pamiętać że przez jakiś jeszcze okres na wynik będzie wpływał program motywacyjny (koszt chyba około 1 mln kwartalnie)
ale sie zredukowalem :) nie dlatego ze cos nie tak, tylko gdzie indziej widze mega okazje a tu 1000% zysku fajnie wziac :) zostalo mi raptem 2k :) może jeszcze tu wróce :) ale plynnosc dramatyczna
Dnia 2023-09-07 o godz. 10:29 ~konek napisał(a): > ale sie zredukowalem :) nie dlatego ze cos nie tak, tylko gdzie indziej widze mega okazje a tu 1000% zysku fajnie wziac :) zostalo mi raptem 2k :) może jeszcze tu wróce :) ale plynnosc dramatyczna
W tym tygodniu pierwszy raport w ramach giełdowego programu wsparcia analitycznego dla cloud. Patrząc jaką cenę do zysku ma spółka do której porównuje się CLOUD w rozmowach i prezentacjach, to wycena porównawcza może wbić niektórych w fotel, że już z niego nie wyjdą nigdy w życiu. Obstawiam kupuj z ceną docelową 135-150 PLN na początek bazując na DCF
Boś prognozuje przychody 15,1 mln PLN, EBITDA 6,6 mln PLN, zysk netto 1,3 mln PLN. Ciekawe czy osoba pracująca nad raportem czytała mój wpis? Dane zaskakująco zbliżone ;)
Dziś po sesji weryfikacja w postaci raportu. Szczególnie interesujący jest dla mnie zysk netto. Prognoza Boś jest bardzo niska. Z drugiej strony złoty bardzo się umocnił....