Panowie- niby raport przeczytali, wątki o merytorycznej ocenie raportu popisali, a tam wnioski wtórne, powtarzane jak w przedszkolu.
Że popytu nie ma i jest recesja to wszyscy wiemy, problem jest zaklęty w raptem jednym zdaniu raportu mówiącym o inwestycjach, przeczytali? Znaleźli?
W liczbach jest wszystko ok. Martwi mnie jedno zdanie: z różnych względów koszt inwestycji w siemianowicach jest wyższy o 300mln PLN i czekamy na akceptację banku finansującego wyższej kwoty inwestycji. Na co pójdą te dodatkowe 300 mln? No na co? Ktoś?
Czy wy nie umiecie czytac ze zrozumieniem ? Sam Prezes powiedzial , ze teraz produkcja stali jest nieoplacalna i gdyby nie sprzedaz pradu to wynik bylby blisko zera .Problemem jest dosc drogi zlom a bardzo tania ruda i tani wegiel koksowy .Na wykresie widac jak ceny sie rozjechaly .Bez wzrostu cen trzeci kwartal moze byc na zerze .Nawet jak deweloperka ruszy to bedzie to z opoznieniem i duzo bedzie zalezalo czy zima nie wstrzyma budow .Cena akcji nie powinna duzo zjechac ale na wzrost na razie perspektyw nie widac .Cognor jest dokladnym przykladem jak Unie Europejska rozpiep...biznesy , ktore powinny byc podstawa gospodarki .Ale ekologia na naszym podworku wazniejsza a sasiedzi sie ciesza .Jedyna produkcja ktora rosnie w Unii to produkcja roznego rodzaju przepisow w Brukseli .Na szczescie zostalo mi tylko 2000 papiera , pewnie jutro 1000 puszcze a reszte zachowam na pamiatke .
Trzeba zapytać tez w jakich projektach zbrojeniowych Cognor bierze udział, już nie chłodzi o żadne liczby a sam fakt partycypacji bo niektóre komponenty tylko HSJ jest w stanie wyprodukować i dostarczyć wiec zasadniczo HSJ jest zabookowany na kolejne 5 lat ale nikt tego w rynek niechce puścic.
Ja tam uważam ze trzeba mieć więcej, przy C/wk 1 i c/z 2 resztka w zasadzie jie ma…