Sprzedałem większą część akcji po 11,2 (kupione po 11,45 zł) Wydawało mi się że ze stratą ale kupiłem coś innego (lepszego) przy 8,20 sprzedałem przedostatni tysiąc (też kupiłem coś dobrego) strata i owszem ale jak widać może zawsze być niżej.Zostało mi tysią akcji ale tego nie sprzedał za grosze.Niech leży i czeka lepszych czasów. W końcu to niewiele.11,45-11,20 wydawało się że strata....
Tylko krowa nie zmienia poglądów. Puściłem ostatni tysiąc akcji. Dlaczego ? Po pierwszym półroczu Bowim ma 5,6 mln zysku netto jak za cały rok wyrobi 9,75 mln to będzie miał zysk na akcję za ROK 0,5 zł.To w perspektywie nie widzę możliwości utrzymania się tej ceny. Ale to już nie mój problem.
Taak, pójdzie na 3-4 zł buhahah.
Ponad 200 baniek w kasie i chcecie mieć wartość 100? Dołek jest teraz, bądź będzie niebawem, ale z 7 z przodu. Czekajcie czekajcie, pociąg ucieknie
Jak cena akcji spada to należy sprzedać. Taka jest prawda. I to niezależnie czy jest strata czy zysk. Wydawało mi się że sprzedałem akcje z pewna stratą ale współczuję wszystkim którzy trzymają po 6,5zł.Nawet mój ostatni sprzedany tysiąc po 7,78 zł. wygląda teraz dobrze.Wynik finansowy kiepski choć na plusie. Gdzie dno ceny akcji tego nie wiadomo. Może być wszędzie.Powodzenia posiadaczom.
Nie wygląda to dobrze. Wydawało się że 7 zł to dno.A tu mamy 6 i może być 5 jak i 4 zł.Z wykresu widać dopiero początek ,,wodospadu,, czyli pionowej lini w dół. Przed rozpoczęciem wzrostów Bowim chodził po 2 zł. Naprawdę wszystko jest możliwe nawet 2 zł za akcję. Im niżej tym większe ciśnienie.Juz to wiele razy przerabiałem. Najlepsze samopoczucie brak posiadania akcji.6,4 zł no dobra zobaczymy za tydzień.
Spadek ceny wystąpi wtedy jak ktoś zechce sprzedać po niskich cenach. Ten kto sprzedał za bezcen to niech nie biadoli że stracił. Dałem dziś zlecenie kupna. Małe ilości ale nie spodziewałem się, że tylko 2 akcje z całej puli zostaną zrealizowane. Kto sprzedaje 2 akcje jak same koszty transakcyjne wyniosą wartość jednej akcji? Na takich transakcjach gdzie handluje się jedną akcją albo dwiema akcjami się nie zarabia. Później całe zlecenie zostało zrealizowane ale nie zawsze tak jest. Jest to ewidentny dowód manipulacji kursem o czym mowa w innych wpisach. Przy tych cenach jest szansa, że za rok, może za 2 lata albo za 3 lata, wartość akcji wzrośnie o 100% i znów będzie po 12 zł. Jest to pewna inwestycja o ile coś tam po drodze się nie wydarzy jak totalna wojna z Rosją. Dla porównania obejrzałem sobie sprawozdanie konkurencji czyli Stalprofil SA. U nich też spadek zysku o 90%, u Bowim to nawet 95% ale skala zbliżona. Ciekawostką jest to, że 1/3 akcji należy do załogi w tym do związków zawodowych. Jakoś nie pozbywają się akcji. Na prawie 20mln akcji Bowim SA, w obrocie co dziennie jest jednak mały ruch. Kilkanaście tysięcy akcji może zepchnąć kurs o 10% co dziennie. Jeśli uznamy, że do dyspozycji w obrocie jest 20% wszystkich akcji to jest to prawie 4mln akcji a przehandluje się tylko 5000-10000 może 20000akcji.
Dnia 2023-09-21 o godz. 15:17 ~Zus napisał(a): > Załóż sobie konto w xtb i będziesz handlować bez prowizji - transakcja od 10 zł stąd dwie akcje automat wywala.
Nic nie jest za darmo więc na czymś innym ściągają pieniądze. Z xtb przynajmniej na razie nie chcę mieć nic wspólnego. Tym nie mniej zdarzają się też transakcje na 1 akcję może w ramach promocji na kilka transakcji w miesiącu albo jakiegoś abonamentu, ale generalnie przy takich obrotach to nie ma zarobku chyba, że akcja kosztuje 7000zł.
Ja zapakowałem już ponad 8k od początku tygodnia, co prawda mam średnią koło 9 zł, ale kupowałem przed wypłatami w sumie 3 zł dywidendy netto, więc można powiedzieć, że biorę po tej samej cenie
Patrzę ,komentowałem w sierpniu,wrześniu? A tu już rok minął.Licznik pokazuję od sprzedaży resztówki -30 %.Na wykresie klasyczny kształt głowy i ramion-spada i bedzie spadać. Jak sprzedawałem z peną stratą wydawało mi się szkoda.Teraz po 5 byłaby tragedia. Ale sądząc po słąbych wynikach,braku chętnych i wykresie głowy i ramion to dalsze spadki są nieuniknione-może nawet i do 2,5 zł.Niemożliwe? Przy 8 zł 5 też wydawało się niemożliwe a przy 11,20 to już całkiem/ Nie namawiam nikogo do sprzedania .Takzajrzałem tu z sentymentu bo kiedyś wziąłem parę groszy sprzedając przed dywidendą (chyba po 14,6 czy coś) stare dzieje. Posiadaczom wytrwałości a le pewnie to jeszcze nie dół. Jak akcje spadają trzeba sprzedać nawet ze stratą.Trzymanie z sentymentu jest błędem. Tyle już się nauczyłem na giełdzie.
~Kolarz - "Taak, pójdzie na 3-4 zł buhahah. Ponad 200 baniek w kasie i chcecie mieć wartość 100? Dołek jest teraz, bądź będzie niebawem, ale z 7 z przodu. Czekajcie czekajcie, pociąg ucieknie". No i co kolarz - uciekł ci pociąg? Śmiałeś się, ze dołek będzie przy 7 z przodu. Kozy tobie paść a nie inwestować na giełdzie naganiaczu.
@Oko, analiza wsteczna zawsze bezpieczna :) W 2023 r. nie znalazłem żadnej analizy negatywnej odnośnie rynku stali! Wystarczy poczytać choćby analizy w ramach wsparcia analitycznego Bowim, Starprofil.
Myślę, że gdyby Goldman Sahs spodziewał się spadku cen stali o kilkanaście procent oraz 5 letniego minimum na stali, to nie kupował by akcji Cognora powyżej 9 zł!
Na dzień dzisiejszy biorąc pod uwagę kurs stali oraz nakłady na walcownie to są w d.
Nikt obecnie na takim rynku nie odkupi tych 3 mln akcji Cognora.
Na pozostałych stalówkach to płynność pozostawię bez komentarza …
Kilka dni temu pisałem że Bowim może minąć się z ceną z Komputronikiem. I stało się .Komputronik 4,72 i to w kierunku rosnącym. Z czego się cieszę.Bowimu na szczęście nie mam obnserwuję tylko z ,,sentymentu,,. Tak jak pisałem kiepska koniunktura,najgorszy kwartał od 11 kwartałów minus 10 milionów.brak chętnych na akcje może dać tylko jedno-spadek. Pytanie tylko czy na 4 zł czy może na 3 zł.Nie sięgam wyobrażnią niżej. Po wynikach za następny kwartał będzie ustalona sytuacja na następny rok. 11,2 sprzedałem ,,ze stratą,, potem po 8 z groszami..kto czeka na niską cenę codziennie zaciera rączki ale żeby wziąć ten papier musi być naprawdę nisko.Pozdrowienia dla posiadaczy papieru-dużo wytrwałośći.
To macie 3 zł z przodu. Moja wyobrażnia sie uaktualniła. Zastanawiam sie przy tych stratach czy cena akcji zejdzie do 3 zł czy nawet do 2,5 zł? Powtórze to co napisałem jak spada trzeba sprzedać i nie mieć sentymentów.Pozdrawiam wytrwałych posiadaczy akcji.